Σενάρια αποστασίας
Τα κρυφά σχέδια Μητσοτάκη αν δεν πετύχει αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές
–Κυβέρνηση με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης
–Στο τραπέζι και οι τρίτες εκλογές
Καθώς προϊόντος του χρόνου οι πιθανότητες αυτοδυναμίας στις ερχόμενες εκλογές (ακόμη και στις επαναληπτικές) συρρικνώνονται (εκμηδενίζονται), στο παρασκήνιο αναπαράγονται και ανακυκλώνονται ποικίλα σενάρια σχετικά με την επόμενη ημέρα.
Με το κλίμα πόλωσης και διχασμού, δε, που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, οι συζητήσεις σε πολιτικά και δημοσιογραφικά –αλλά όχι μόνο– γραφεία επεκτείνονται και σε ακραίας μορφής σενάρια, όσον αφορά το ποια κυβέρνηση μπορεί να σχηματισθεί μετά τις δεύτερες εκλογές, καθώς, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, από τις πρώτες με την απλή αναλογική δεν πρόκειται να προκύψει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Η σπουδή του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη να μην ανοίξει τα χαρτιά του για τη στάση που θα τηρήσει αν και στις δεύτερες εκλογές δεν εξασφαλίσει την αυτοδυναμία έδωσε τροφή σε εικασίες και φήμες που κυκλοφορούν έντονα το τελευταίο διάστημα. Από τη… βατή εξέλιξη, μια συνεργασία Νέας Δημοκρατίας με την Ελληνική Λύση, αντιγραφή του προ μερικών ετών ιταλικού μοντέλου σύμπραξης του Σ. Μπερλουσκόνι με τη Λέγκα του Βορρά. Μέχρι την πιο… ακραία εκδοχή, μια κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία και τη «συμπαράταξη» μεμονωμένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης. Δηλαδή, θα έχουμε να κάνουμε με μια μορφή αποστασίας! Με το επιχείρημα (πρόσχημα) ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση και να μπει τέλος στην περίοδο ακυβερνησίας.
Όλα ανοιχτά
Στις οχλήσεις και τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου αποφεύγουν να αποκλείσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, γεγονός που προκαλεί απορίες και ενισχύει τα σχετικά σενάρια. Αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει με τα δεδομένα εκείνης της στιγμής και προσθέτουν ότι το παν είναι η χώρα να αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση.
Πληροφορίες (εκτιμήσεις) λένε ότι τουλάχιστον τρεις από τους νυν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα συνέδραμαν στον σχηματισμό κυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία, ανεξάρτητα από την επίσημη γραμμή του Κινήματος. Πρόκειται για βουλευτές που τα προηγούμενα τρία χρόνια είχαν μια πιο θετική στάση ως προς τα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ακόμη δύο βουλευτές της Ελληνικής Λύσης θα μπορούσαν να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση. Επαφές υπάρχουν ήδη, χωρίς πάντως η συζήτηση να έχει φτάσει σε αυτό το σημείο.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από το σύνολο των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, που θα θελήσουν να στιγματίσουν πολιτικά τη συγκεκριμένη κυβέρνηση.
Θεωρούν ωστόσο ότι καθώς θα έχει προηγηθεί μια μακρά περίοδο αναστάτωσης με επαναλαμβανόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, εντολές σχηματισμού κυβέρνησης, παζάρια κ.λπ., οι πολίτες θα ανακουφισθούν με τον σχηματισμό κυβέρνησης. Και έτσι οι εντυπώσεις σταδιακά θα αμβλυνθούν.
Και τρίτες εκλογές;
Ελάχιστες πιθανότητες φαίνεται να συγκεντρώνει το ενδεχόμενο των τρίτων εκλογών, αν και είναι ένα από τα σενάρια που συζητήθηκαν στις κλειστές συσκέψεις που πραγματοποιούνται κατά διαστήματα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όχι μόνο διότι σε μια τέτοια περίπτωση η χώρα θα έμπαινε σε έναν φαύλο κύκλο αναταραχής και αβεβαιότητας, κάτι που θα είχε δυσμενείς επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα, αλλά και διότι ο Κυρ. Μητσοτάκης, που έχει ως βασικό πρόταγμα τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης, θα εμφανιζόταν στα μάτια των πολιτών ως συνυπεύθυνος για την ακυβερνησία και το… χάος. Και πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η εξουσία και η καρέκλα του πρωθυπουργού.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ