Σε ρόλο κοινού συκοφάντη και ταραχοποιού ο Ερντογάν

Σε ρόλο κοινού συκοφάντη και ταραχοποιού ο Ερντογάν

Ξέφυγε στο βήμα των Ηνωμένων Εθνών και έριξε τις γέφυρες με την Ελλάδα

–Πήρε τις απαντήσεις που άξιζε από την Αθήνα

Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ


Έριξε κάθε γέφυρα με την Ελλάδα ο τούρκος Πρόεδρος, μετά την άνευ ορίων δυσφημιστική και επιθετική ομιλία του από το βήμα του ΟΗΕ, και αυτό πλέον δημιουργεί νέα δεδομένα στα ελληνοτουρκικά, καθώς και οι δύο χώρες μπαίνουν σε μια μακρά, ρευστή προεκλογική περίοδο, που ευνοεί συνήθως την κλιμάκωση της έντασης και των διεκδικήσεων από την πλευρά της Τουρκίας.

Η ελληνική αποστολή στη Νέα Υόρκη ανέμενε ότι ο κ. Ερντογάν θα αναφερόταν στα ελληνοτουρκικά και στο Προσφυγικό, όμως δεν περίμεναν την ένταση και το μέγεθος αυτής της επίθεσης εναντίον της χώρας, με αποκορύφωμα την προβολή φωτογραφίας δύο νεκρών παιδιών, που υποτίθεται πνίγηκαν επειδή το Ελληνικό Λιμενικό βούλιαξε τη βάρκα τους.

Ο κ. Ερντογάν απέφυγε φυσικά να μιλήσει για τη «Γαλάζια Πατρίδα» ή για «νησιά υπό κατοχή», καθώς κάτι τέτοιο θα χάλαγε τις εντυπώσεις στο ακροατήριό του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και θα αποκάλυπτε την πολιτική αναθεωρητισμού την οποία ακολουθεί. Ωστόσο κατηγόρησε την Ελλάδα λέγοντας ότι προκαλεί τις εντάσεις, ότι καταπιέζει την «τουρκική μουσουλμανική μειονότητα» και ότι ματαίως εξοπλίζεται… Εντύπωση προκάλεσε πάντως ότι δεν αναφέρθηκε στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης και της δήθεν παραβίασης των διεθνών συνθήκων από τη χώρα μας, αλλά πιθανότατα δεν θέλησε να κάνει αυτήν την αναφορά για να μη δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η Τουρκία φοβάται ή απειλείται από την «ταπεινή», όπως την παρουσίασε, Ελλάδα.

Έτσι, ο κ. Ερντογάν, ο οποίος πιο πριν είχε παρουσιάσει αναλυτικά το… φιλανθρωπικό έργο(!) της Τουρκίας και το πόσο προστατεύει τους μετανάστες και πρόσφυγες, θέλησε να απευθυνθεί στο θυμικό της διεθνούς κοινότητας και της διεθνούς κοινής γνώμης, κατηγορώ­ντας τη χώρα μας για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και τονίζοντας ότι μετατρέπει το Αιγαίο σε «νεκροταφείο προσφύγων».

Δεν είναι τυχαίο ότι πριν κορυφωθεί αυτή η δυσφημιστική εκστρατεία εναντίον της Ελλάδας από τον Ερ­ντογάν στον ΟΗΕ είχε στρωθεί το έδαφος με τις διαρκείς καταγγελίες τούρκων αξιωματούχων αλλά και τις παρεμβάσεις διαφόρων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον Έβρο και στα νησιά και έχουν διασυνδέσεις με ξένα, κυρίως γερμανικά, ΜΜΕ αλλά και με πολιτικούς παράγοντες και ευρωβουλευτές.

Έτσι η τουρκική προπαγάνδα των τελευταίων εβδομάδων είχε δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα σε διεθνή ΜΜΕ ώστε να κλιμακωθεί αυτή η επιχείρηση συκοφάντησης και δυσφήμισης της Ελλάδας με την παρέμβαση Ερντογάν στον ΟΗΕ.

Φυσικά, ο κ. Ερντογάν απέκρυψε το γεγονός ότι οι χιλιάδες απελπισμένοι άνθρωποι που προσπαθούν να φτάσουν στην Ελλάδα καθοδηγούνται από τους τούρκους δουλε­μπόρους, που λειτουργούν υπό την προστασία του τουρκικού παρακράτους, και ότι τα νέα κύματα προσφύγων που φτάνουν στα ελληνικά σύνορα προκαλούνται από την προσπάθεια των Τουρκικών Αρχών να τους διώξουν από τα αστικά κέντρα, καθώς οι τούρκοι πολίτες δυσανασχετούν και αυτό είναι κάτι που θα έχει εκλογικό κόστος για τον κ. Ερντογάν.

Και, βεβαίως, ο κ. Ερντογάν μίλησε για μειονότητες, ενώ η χώρα του ευθύνεται για τη Γενοκτονία των Αρμενίων και των Ποντίων και το ξερίζωμα της ελληνικής παρουσίας από τη Σμύρνη και τη Μικρά Ασία και την εθνοκάθαρση που έγινε εις βάρος των Ελλήνων της Πόλης.

Όσον αφορά το Κυπριακό, όλοι γνωρίζουν ότι η Τουρκία είναι κατοχική δύναμη, όπως είναι σήμερα και η Ρωσία στην Ουκρανία, αλλά, με θράσος περισσό, ο κ. Ερντογάν προκαλεί, υποδεικνύοντας μάλιστα ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί «λύση δύο κρατών και δύο λαών».

Όσο για το αν η Τουρκία είναι δύναμη «ειρήνης και σταθερότητας», αρκεί η παρουσίαση των καθημερινών επιθέσεων εναντίον των εδαφών της Βόρειας Συρίας και κυρίως οι επιθετικές και απειλητικές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τους χάρτες, που αποδεικνύουν τον ακραίο, αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας.

Οι απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια σε πρώτη φάση και μετά από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με την ομιλία του την Παρασκευή. Η ελληνική πλευρά θέλησε να αποδομήσει πλήρως, ένα προς ένα, τα σημεία της ομιλίας του κ. Ερντογάν, καταδεικνύοντας ότι και το Προσφυγικό και η ένταση και το ανεπίλυτο του Κυπριακού είναι αποτελέσματα της τουρκικής πολιτικής. Και βεβαίως η αναλυτική παρουσίαση των πολεμικών απειλών αλλά και της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας καταγράφηκε από τις ξένες αντιπροσωπείες σε αυτό που θεωρείται το μεγαλύτερο και σημαντικότερο διεθνές φόρουμ.

Όμως και στη Νέα Υόρκη, όπου συνευρέθηκαν στον ίδιο χώρο, στη δεξίωση που παρέθεσε ο Πρόεδρος Μπάιντεν, δεν υπήρξε ούτε καν τυχαία συνάντηση μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν και έτσι η απουσία διαύλων επικοινωνίας παραμένει και φαίνεται ότι δεν πρόκειται να αποκατασταθεί σύντομα.

Είναι προφανές ότι η Τουρκία έχει περάσει σε μια διαφορετική φάση όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, τα οποία πονηρά επιχειρεί να εντάξει και στο παζάρι που είναι σε εξέλιξη με τους Αμερικανούς. Μέχρι το τέλος του έτους, και αφού θα έχουν μεσολαβήσει οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, θέλει να εξασφαλίσει την άρση του εμποδίου που προκαλεί το σημερινό Κογκρέσο και να εξασφαλίσει την έγκριση της πώλησης των F-16 και την αναβάθμιση των παλιών. Μια απόφαση που αν δεν έρθει τελικά θα αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τον Ερντογάν, όχι μόνο γιατί η υπεροπλία στον αέρα θα αρχίσει να περνά στην Ελλάδα, αλλά γιατί θα στείλει το μήνυμα –επιβεβαιώνοντας τα σενάρια που καλλιεργούνται τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία– ότι οι ΗΠΑ δεν εγκαταλείπουν μεν αλλά απομακρύνο­νται και αποστασιοποιούνται από την Τουρκία του κ. Ερντογάν. Μέχρι την οριστική έκβαση αυτού του παζαριού ο κ. Ερντογάν πιθανότατα θα αποφύγει την πρόκληση θερμού επεισοδίου. Θα κρατά όμως τους πάντες, και την Ουάσινγκτον και την Αθήνα φυσικά, σε διαρκή συναγερμό, καθώς έχει στρώσει το έδαφος και έχει καλλιεργήσει το κλίμα για κλιμάκωση της έντασης και υλοποίηση των απειλών του.

Και ο τούρκος ηγέτης δεν μένει σε αυτό το παζάρι. Με την «ευγενική χορηγία» των ελληνικών καναλιών, εφημερίδων και ιστοσελίδων προσπαθεί να σπείρει τον διαρκή φόβο στην ελληνική κοινή γνώμη, ώστε να αντιμετωπίζει με δέος κάθε μέρα τις επιθετικές δηλώσεις του. Συγχρόνως, σε επιχειρησιακό επίπεδο, η Τουρκία, εφαρμόζοντας νέα τακτική, στέλνει καθημερινά στο Αιγαίο τα drones της, που κάνουν διαρκείς υπερπτήσεις ακόμη και τη νύχτα σε ελληνικά νησιά και νησίδες που η Τουρκία έχει συμπεριλάβει στις «γκρίζες ζώνες».

Επίσης, θέλοντας να κρατά σε διαρκή αγωνία την ελληνική κοινή γνώμη, η Τουρκία με πομπώδη τρόπο ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε το έργο του εκσυγχρονισμού του ερευνητικού «Oruc Reis» και ότι θα αναλάβει αποστολή στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ λίγες ώρες αργότερα ανακοίνωσε ότι το πλοίο αυτό θα κάνει έρευνες στον κόλπο της Αττάλειας.

Όμως η Τουρκία κρατά στην περιοχή ένα ερευνητικό και ένα γεωτρύπανο ως φόβητρα, καθώς δεν αρκεί παρά η έκδοση μιας νέας NAVTEX προκειμένου να τα κατευθύνει στις επίμαχες περιοχές, είτε στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα είτε στην ελληνική, και σε ακόμη πιο ευαίσθητες περιοχές εντός του τουρκολιβυκού μνημονίου, που επικαλύπτουν μάλιστα την ελληνική οριοθετημένη ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι όσο περνάει ο χρόνος και οι μόνες επαφές μεταξύ των δύο κυβερνήσεων είναι η ανταλλαγή σκληρών δηλώσεων, ενώ πλησιάζουν και οι τουρκικές εκλογές, τόσο θα αυξάνει η επικινδυνότητα έστω και για απρόβλεπτο επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών, που θα έχει σοβαρότατες συνέπειες και, πιθανότατα, μια αποκλιμάκωση θα οδηγήσει υποχρεωτικά στο τραπέζι των συνομιλιών, όπου εκεί, υπό την πίεση και του διεθνούς παράγοντα, η Τουρκία θα επιχειρήσει να ανοίξει όλη τη βεντάλια των διεκδικήσεών της εναντίον της Ελλάδας.

Και η Τουρκία αντιλαμβάνεται επίσης ότι η προεκλογική περίοδος είναι ιδανική για να στριμώξει την Ελλάδα. Καθώς, όπως όλα δείχνουν, θα είναι εξαιρετικά δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης, οι χειρισμοί επί του πεδίου από την ελληνική πλευρά θα είναι προβληματικοί και συγχρόνως κανένας στην Αθήνα δεν θα θέλει να εμπλακεί σε ελληνοτουρκικό διάλογο…

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: athina984.gr


Σχολιάστε εδώ