Με Kαταγωγή από τη Μαριούπολη

Με Kαταγωγή από τη Μαριούπολη


Συγγραφέας
Natascha Wodin (Νατάσα Βόντιν)
Μετάφραση
Αλεξάνδρα Ιωαννίδου   

«Αν είχες δει αυτά που έχουν δει τα μάτια μου…»: Αυτή τη φράση θυμάται η Βοντίν να επαναλαμβάνει η μητέρα της που αυτοκτόνησε όταν εκείνη ήταν δέκα χρονών. Πάνω από μισό αιώνα αργότερα, η γεννημένη το 1945 σε γερμανικό στρατόπεδο συγγραφέας το μόνο που ξέρει για τους γονείς της είναι ότι έφυγαν από την Ουκρανία στο πλαίσιο του προγράμματος καταναγκαστικής εργασίας των ναζί. Σαν παιχνίδι γκουγκλάρει το όνομα της μητέρας της και, με τη βοήθεια ενός μέλους του Συλλόγου Ελλήνων της Αζοφικής, συγκεντρώνει στοιχεία για την οικογένειά της και τα βάσανά της, άμεσα συνδεδεμένα με τον τόπο καταγωγής της, τη Μαριούπολη. Βήμα βήμα συνθέτει τις ιστορίες συγγενών χαμένων επί χρόνια για τους οποίους πόλεμοι, επαναστάσεις, ακόμα και η ειρήνη σήμαιναν απλώς αλλαγή διώκτη.

♦      ♦      ♦

«Μαρτυρία, αλλά και σπουδαία λογοτεχνία» (Frankfurter Allgemeine Zeitung), «μνημειώδες έργο για τις φρικαλεότητες του 20ού αιώνα και παράλληλα μια πολύ προσωπική ιστορία» (Die Welt), το βιβλίο Με καταγωγή από τη Μαριούπολη τιμήθηκε με το βραβείο της Έκθεσης της Λειψίας.

♦      ♦      ♦

Διαβάστε ένα απόσπασμα ΕΔΩ 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Natascha Wodin είναι Γερμανίδα συγγραφέας ουκρανικής καταγωγής. Γεννήθηκε στο Fürth της Βαυαρίας το 1945 από γονείς καταναγκαστικούς εργάτες υπό το ναζιστικό καθεστώς. Μεγάλωσε σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων. Μετά την αυτοκτονία της μητέρας της, μεγάλωσε σε ένα καθολικό σπίτι για κορίτσια. Εργάστηκε ως τηλεφωνήτρια και στενογράφος πριν γίνει διερμηνέας και μεταφράστρια ρωσικών στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Έχει μεταφράσει λογοτεχνικά έργα από τα ρωσικά στα γερμανικά και έχει ζήσει στη Μόσχα. Έχει γράψει μυθιστορήματα, διηγήματα και ποίηση και έχει κερδίσει πολλά βραβεία, όπως το βραβείο Adelbert-von-Chamisso το 1998, το βραβείο Brothers Grimm της πόλης του Hanau το 1989 και το 2009, το βραβείο Alfred Döblin το 2015 και το Βραβείο της Λειψίας. Βραβείο Έκθεσης Βιβλίου το 2017 για το Sie kam aus Mariupol, ένα από τα πιο γνωστά βιβλία της. Το βιβλίο της Irgendwo in diesem Dunkel είναι απομνημονεύματα του πατέρα της.
Ήταν παντρεμένη με τον μυθιστοριογράφο Wolfgang Hilbig, μια εμπειρία που αφηγείται στο βιβλίο της Nachtgeschwister.
Ζει στο Βερολίνο και το Μεκλεμβούργο από το 1984.

Πηγή: wikipedia

Επικοινωνία με τη συγγραφέα
facebook.natascha.wodin


ΕΚΔΟΣΕΙΣ GUTENBERG

Τίτλος Πρωτοτύπου: Sie kam aus Mariupol
Σειρά: ALDINA
Κατηγορία: Λογοτεχνία 
ISBN:  978-960-01-2361-6

Σχολιάστε εδώ