Γ. Χατζηθεοδοσίου στο “Π”: Νοικοκυριά και επιχειρήσεις «τρέμουν» τον βαρύ χειμώνα

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο “Π”: Νοικοκυριά και επιχειρήσεις «τρέμουν» τον βαρύ χειμώνα

Του
ΙΩΑΝΝΗ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΟΣΙΟΥ
Προέδρου ΕΕΑ, Επίτιμου Διδάκτορα ΠΑΠΕΙ


Τρομάζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις οι εκτιμήσεις για τον δυσκολότερο χειμώνα των τελευταίων 50 ετών που βρίσκεται προ των πυλών, όπως άπαντες προβλέπουν.

Ήδη, εδώ και έναν χρόνο, πολίτες και επιχειρηματίες βιώνουν τις οδυνηρές συνέπειες μίας ακόμη πρωτοφανούς κρίσης, αυτήν τη φορά ενεργειακής, που έχει ως αποτέλεσμα να φτωχοποιείται η κοινωνία και να δοκιμάζεται, και πάλι, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Ενεργειακή κρίση και ακρίβεια έχουν ανατρέψει κάθε προϋπολογισμό και έχουν οδηγήσει σε νέα συσσώρευση οφειλών, «στραγγαλίζοντας» τα νοικοκυριά και τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Το «ράλι» ανόδου των τιμών της ενέργειας είναι ασταμάτητο, πυροδοτώντας συνεχείς αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τον Αύγουστο του 2022 η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 261,3% συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, η τιμή του ηλεκτρισμού κατά 38,5% και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 65,1%.

Μπροστά σε αυτό το σκηνικό και με τις προβλέψεις για τους επόμενους μήνες να είναι «εφιαλτικές» για όλη την Ευρώπη, θα περιμέναμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει ήδη παρέμβει, απλώνοντας δίχτυ προστασίας για πολίτες και επιχειρήσεις. Ο βηματισμός, όμως, των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργάνων είναι χαρακτηριστικά αργός, γεγονός που σημαίνει ότι, ακόμη κι αν ληφθούν κάποιες αποφάσεις τους προσεχείς μήνες, θα χρειαστεί χρόνος για την εφαρμογή τους, με αποτέλεσμα να παραμένουν απόλυτα εκτεθειμένοι οι ευρωπαίοι πολίτες, όπως και η οικονομία της ΕΕ, απέναντι στην «ασύμμετρη απειλή» της ενεργειακής κρίσης.

Και η ελληνική κυβέρνηση, όμως, χρειάζεται να πιέσει προς την κατεύθυνση της αμεσότερης λήψης μέτρων και της ταχείας εφαρμογής τους από την ΕΕ.

Σε εθνικό επίπεδο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε ένα νέο σύστημα επιδοτήσεων για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο που αφορά τον μήνα Οκτώβριο.

Η κάλυψη ενός σημαντικού μέρους των αυξήσεων είναι, αναμφίβολα, θετική για τη στήριξη των νοικοκυριών, όπως και η μέριμνα που λαμβάνεται για τις επιχειρήσεις, αν και υπάρχει διαφοροποίηση στο ποσοστό απορρόφησης της αύξησης στα επαγγελματικά τιμολόγια.

Για όσους καταναλωτές, όμως, έχουν επιλέξει το φυσικό αέριο, επενδύοντας τα προηγούμενα χρόνια στη φθηνότερη τότε πηγή ενέργειας, η επιβάρυνση που θα έχουν στους λογαριασμούς τους λόγω της τεράστιας αύξησης του κόστους θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Οι επιδοτήσεις που ανακοινώθηκαν για το φυσικό αέριο καλύπτουν το 50% της αύξησης, ενώ στο ηλεκτρικό ρεύμα η απορρόφηση φτάνει έως και το 90%.

Είναι, δε, αξιοσημείωτο ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει μεν, συνεχίζει ωστόσο στη γραμμή της επιδοματικής πολιτικής, που δεν συνιστά οριστική λύση στο πρόβλημα. Και το πρόβλημα είναι το ύψος των τιμών, που δεν θα «φρενάρει» αν δεν μπει ένα πλαφόν στη λιανική τιμή.

Ο χειμώνας ετοιμάζεται να δείξει σύντομα τα δόντια του, με τις ενεργειακές ανάγκες να πολλαπλασιάζονται. Απαιτούνται, εδώ και τώρα, ουσιαστικές και γενναίες παρεμβάσεις, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για την αντιμετώπιση του προβλήματος στη ρίζα του, για να μη δούμε την κοινωνία και την οικονομία να μπαίνουν κυριολεκτικά στον πάγο.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ