Σταύρος Καλαφάτης στο “Π”: Παρά την ενεργειακή κρίση, προχωράμε για μια σύγχρονη Θεσσαλονίκη

Σταύρος Καλαφάτης στο “Π”: Παρά την ενεργειακή κρίση, προχωράμε για μια σύγχρονη Θεσσαλονίκη

Του
ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης


Η Ελλάδα –όπως και ολόκληρη η Ευρώπη– έχει μπροστά της δύσκολες μέρες. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εκτίναξε τις τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου Πούτιν, που κάλεσε σε μερική επιστράτευση και προειδοποίησε ότι «δεν μπλοφάρει» με τα πυρηνικά, εντείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις. 

Παρά τις πρωτόγνωρες εξωγενείς προκλήσεις, η κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η νέα εποχή και παράλληλα στηρίζει την κοινωνία απέναντι στις έκτακτες ανάγκες των διεθνών κρίσεων. Ανακοίνωσε ήδη νέα δέσμη μέτρων στήριξης της κοινωνίας. Η στήριξη για το ρεύμα θα ανέρχεται συνολικά σε 1,1 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1 δισ. ευρώ προέρχεται από την ανάκτηση των υπερεσόδων των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και των εσόδων από δημοπρασίες ρύπων και τα 100 εκατ. από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Για όσο συνεχίζεται ο ρωσικός ενεργειακός πόλεμος, σε όλη την Ευρώπη, θέσαμε τρεις παράλληλους στόχους:

Πρώτον, να συνεχίσουμε τη στήριξη των πολιτών, εξασφαλίζοντας προσιτές τιμές ενέργειας για τα νοικοκυριά.

Δεύτερον, να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για να υπάρχει ενεργειακή επάρκεια όλον τον χειμώνα.

Τρίτον, να ενισχυθεί η προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας. Ήδη, προτείναμε στους πολίτες 23 ιδέες για τη μείωση της κατανάλωσης.

Σημαντική ελάφρυνση θα υπάρξει το επόμενο διάστημα και σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου: Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους, θα δώσει οριζόντια επιδότηση, που θα ανέλθει σε 90 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, απορροφώντας πάνω από το 50% της αύξησης.

Φροντίζουμε και τις επιχειρήσεις που στηρίζονται στο φυσικό αέριο: Η επιδότηση του φυσικού αερίου από την κυβέρνηση, σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές και στη βιομηχανία, ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων, για τον Οκτώβριο θα φτάσει στα 40 ευρώ ανά θερμική MWh.

Μείζονος σημασίας στον δρόμο μας για το μέλλον είναι το ότι –με τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη– έχουμε πλέον στη διάθεσή μας, για τα επόμενα χρόνια, κοινοτικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, που ξεπερνούν τα 70 δισ. ευρώ, ενώ την τελευταία τριετία καταφέραμε να περάσουμε από τη 19η στην 1η θέση σε ό,τι αφορά την απορρόφηση κοινοτικών πόρων.

Ταυτόχρονα, θέλουμε τη Θεσσαλονίκη σύγχρονη, λειτουργική, εξωστρεφή. Να αποτελεί πόλο ανάπτυξης και εξωστρέφειας. Να διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.

Γι’ αυτό υλοποιούμε ένα πρόγραμμα 30 και πλέον έργων και παρεμβάσεων, στους τομείς των Υποδομών, της Υγείας και Πρόνοιας, της Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας, των Αναπλάσεων.

Έως τώρα, ό,τι είπαμε, το κάναμε. Έτσι θα συνεχίσουμε. Είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά του λόφου: Πολίτες, Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού, Επιμελητήρια, Κυβέρνηση.

Προχωρούμε στην υλοποίηση έργων και παρεμβάσεων σε τρία διαφορετικά επίπεδα. Πρόκειται για έργα που είναι είτε σε πολύ αρχικό στάδιο είτε σε φάση υλοποίησης είτε σε φάση ολοκλήρωσης. Έργα για τα οποία έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ωρίμασής τους, έχουν λυθεί ζητήματα χωροταξικά, πολεοδομικά και περιβαλλοντικά κυρίως, και για την πλειονότητα αυτών υπάρχει ήδη Προεδρικό Διάταγμα (όπως είναι η ανάπλαση της ΔΕΘ, το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ και άλλα).

Συμπεριλαμβάνονται έργα που παραδόθηκαν, όπως ο δρόμος Θεσσαλονίκης – Γαλάτιστας, το Αεροδρόμιο «Μακεδονία», το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco και το Hub της Pfizer. Αλλά και υπό εκτέλεση έργα που ολοκληρώνονται σύντομα, όπως η γέφυρα του Αλιάκμονα και ο εκσυγχρονισμός κέντρων υγείας και νοσοκομείων της Μακεδονίας και της Θράκης.

Η Ελλάδα έχει αρχίσει να αλλάζει και δεν σταματά. Μαζί της αλλάζει –και αλλάζει ακόμα πιο γρήγορα– η Θεσσαλονίκη, που κερδίζει όσα αξίζει και δικαιούται.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ