Ελίζα Βόζεμπεργκ στο “Π”: Δύο ξένοι στην ίδια πόλη

Ελίζα Βόζεμπεργκ στο “Π”: Δύο ξένοι στην ίδια πόλη

Της
ΕΛΙΖΑΣ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ
Ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησαν με διαφορά μίας εβδομάδας την καθιερωμένη ομιλία τους στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε ένα πλήρως κοστολογημένο και ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Τα μέτρα που εξήγγειλε ανταποκρίνονται στην κρισιμότητα της διεθνούς συγκυρίας και στην ανάγκη ενίσχυσης των πολιτών απέναντι στις πρωτόγνωρες ενεργειακές ανατιμήσεις και στην εισαγόμενη ακρίβεια.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στην ενίσχυση των πιο ευάλωτων ομάδων, όπως οι άνεργοι, τα άτομα με αναπηρία, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Μάλιστα, για πρώτη φορά ακούσαμε και ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για το πρόβλημα στέγασης των νέων ζευγαριών, συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ, το οποίο θα διευκολύνει χιλιάδες νέα ζευγάρια να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι.

Από την άλλη πλευρά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδόθηκε για μία ακόμη φορά σε μια ανερμάτιστη παροχολογία, υποσχόμενος στους πάντες τα πάντα. Οι εξαγγελίες του βρίσκονται έξω από κάθε οικονομική λογική, δοθέντος ότι ξεπερνούν σε ετήσια βάση τα 20 δισ. ευρώ και, εάν εφαρμόζονταν, θα οδηγούσαν νομοτελειακά σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και νέο Μνημόνιο.

Προκαλεί πράγματι μεγάλη εντύπωση το ότι ο κ. Τσίπρας δεν διδάχθηκε τίποτε από το αλήστου μνήμης «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», το οποίο εγκατέλειψε αμέσως μόλις έγινε κυβέρνηση. Αντί για τις γενναίες παροχές που είχε υποσχεθεί, έπραξε ακριβώς τα αντίθετα, αφού προέβη σε επιβολή δεκάδων νέων φόρων και περικοπή συντάξεων.

Επίσης, είναι τουλάχιστον αντιφατικό από τη μια ο κ. Τσίπρας να παρουσιάζει την εικόνα μιας σχεδόν κατεστραμμένης χώρας και από την άλλη να μοιράζει αφειδώς δεκάδες δισ. ευρώ χωρίς σχέδιο, χωρίς μελέτη και χωρίς να εξηγήσει από πού θα προέλθουν οι αναγκαίοι πόροι.

Μία ακόμη σημαντική παράμετρος των εξαγγελιών του κ. Τσίπρα έχει να κάνει με το μήνυμα που περνά ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις αγορές και στους διεθνείς επενδυτές.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με μια σειρά σοβαρών μεταρρυθμίσεων αποκατέστησε το επενδυτικό προφίλ της χώρας, πέτυχε συνεχείς αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και προσέλκυσε επενδυτικούς κολοσσούς, όπως η Microsoft, η Amazon, η Google, η JP Morgan, η Pfizer, η Cisco και η Volkswagen.

Ποιο μήνυμα στέλνει ο κ. Τσίπρας στους επιχειρηματίες που έχουν ήδη επενδύσει στην ελληνική οικονομία ή, ακόμη περισσότερο, σε αυτούς που προτίθενται τώρα να επενδύσουν, όταν ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαγγέλλει επανακρατικοποιήσεις στην ενέργεια και στο τραπεζικό σύστημα;

Δεν αντιλαμβάνεται ότι τέτοιου είδους εξαγγελίες φοβίζουν τις αγορές και λειτουργούν αποτρεπτικά για την προσέλκυση επενδύσεων, τις οποίες έχει τόσο μεγάλη ανάγκη η ελληνική οικονομία προκειμένου να δημιουργηθούν νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας;

Μάλιστα, ειδικά η εξαγγελία για την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, εκτός των άλλων, φανερώνει άγνοια ακόμη και των στοιχειωδών κανόνων λειτουργίας της αγοράς.

Αφενός γιατί το Δημόσιο με το 35% των μετοχών της ΔΕΗ που κατέχει μπορεί να ορίσει διοίκηση της επιλογής του χωρίς να χρειάζεται να αποκτήσει το 51% και αφετέρου γιατί η επαναγορά του 16% της ΔΕΗ είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη και κοστοβόρα διαδικασία.

Το συμπέρασμα που αβίαστα προκύπτει από την παρουσία των δύο πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ είναι ότι ο ένας παρουσίασε ένα ρεαλιστικό, αναλυτικό και πλήρως κοστολογημένο οικονομικό πρόγραμμα, ενώ ο άλλος επιδόθηκε σε μια παλαιοκομματικού τύπου παροχολογία, περνώντας από την αυταπάτη στην πολιτική απάτη.

Πράγματι, ήταν δύο ξένοι στην ίδια πόλη…

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ