Τι είναι το Nations League;

Τι είναι το Nations League;

Το Πρωτάθλημα Εθνών, αγγλικά: UEFA Nations League, είναι διετής διεθνής διοργάνωση ποδοσφαίρου, στην οποία μετέχουν εθνικές ομάδες ανδρών των ενώσεων μελών της UEFA, η οποία αποτελεί όργανο διοίκησης του αθλήματος στην Ευρώπη.

Η εναρκτήρια διοργάνωση ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2018 μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA του 2018. Η διοργάνωση αντικατέστησε σε μεγάλο βαθμό τους διεθνείς φιλικούς αγώνες στο διεθνές ημερολόγιο αγώνων της FIFA.

55 ομοσπονδίες χωρίστηκαν σε τέσσερα πρωταθλήματα σύμφωνα με τη θέση τους στην Κατάταξη Συντελεστών Εθνικών Ομάδων της UEFA μετά το εναρκτήριο UEFA Nations League 2018/19. Μια νέα δομή πρωταθλήματος εισήχθη μετά την πρώτη έκδοση, αποτελούμενη από 16 ομάδες στις Λιγκ A, B και C και επτά ομάδες στην League D. Οι τέσσερις νικητές των ομίλων της κορυφαίας κατάταξης League A προκρίνονται στους Τελικούς του UEFA Nations League.

Οι νικητές των ομίλων στις Κατηγορίες Β, Γ και Δ θα κερδίσουν άνοδο. Όσοι τερματίσουν στην τελευταία θέση των ομίλων στις Α και Β θα υποβιβαστούν. Δύο ομάδες της League C θα υποβιβαστούν στη League D για την τρίτη διοργάνωση της διοργάνωσης το 2022/23. Αυτές οι δύο ομάδες καθορίζονται από πλέι οφ (εντός και εκτός έδρας) μεταξύ των τεσσάρων ομάδων της τέταρτης κατάταξης από κάθε όμιλο της League C.

Οι τέσσερις νικητές των ομίλων της League A προκρίνονται στους Τελικούς του UEFA Nations League. Το νοκ άουτ τουρνουά θα φιλοξενηθεί από ένα από τα κουαρτέτα.

UEFA Nations League 2022-23

Στο UEFA Nations League 2022-23, οι Εθνικές Ομάδες χωρίστηκαν σε τέσσερις λίγκες και το τρόπαιο θα διεκδικήσουν οι 4 επικεφαλής των ομίλων της League A τον Ιούνιο του 2023.

Η Ελλάδα συμμετέχει στην League C, από την οποία θα προβιβαστούν στην αμέσως ανώτερη οι τέσσερις Εθνικές Ομάδες που θα καταλάβουν την πρώτη θέση στους ισάριθμους ομίλους της λίγκας. Όσες ομάδες τερματίσουν τελευταίες, θα δώσουν αγώνες play out τον Μάρτιο του 2024. Οι δύο εξ αυτών θα διατηρηθούν στην League C και οι άλλες δύο θα υποβιβαστούν στην League D.

Επί του παρόντος δεν έχει καθοριστεί το σύστημα διεξαγωγής του EURO 2024 και δεν είναι γνωστό αν θα έχει κάποια σύνδεση με το Nations League 2022-23. Οι κανονισμοί του EURO 2024 αναμένεται να εγκριθούν και να δημοσιοποιηθούν έως τον Ιούνιο του 2022.


Σχολιάστε εδώ