Υπό εξαφάνιση και η πεταλούδα-μονάρχης

Υπό εξαφάνιση και η πεταλούδα-μονάρχης

Είναι η πιο γνωστή και εντυπωσιακή από πολλές απόψεις πεταλούδα στον πλανήτη. Η πεταλούδα-μονάρχης έχει πάρει αυτό το όνομα διότι θεωρείται η βασίλισσα των πεταλούδων. Η πεταλούδα-μονάρχης ανήκει στα λεπιδόπτερα και είναι γνωστή για το μεγάλο μέγεθος των πορτοκαλί και μαύρων φτερών και τις μακρές ετήσιες μεταναστεύσεις της.

Εκατομμύρια πορτοκαλί και μαύρες πεταλούδες-μονάρχες μεταναστεύουν κάθε χρό­νο από τον Καναδά και όλη τη Βόρεια Αμερική στο Μεξικό, σε ένα επικό ταξίδι 3.220 χλμ.

Η συντριπτική πλειονότητα των πληθυσμών της βρίσκεται στην αμερικανική ήπειρο, αλλά μπορούν επίσης να βρεθούν και σε άλλες τοποθεσίες, έστω και περιστασιακά. Στην Καραϊβική υπάρχει ένα μη μεταναστατευτικό είδος πεταλούδας-μονάρχη ενώ έχουν εντοπιστεί κάποιες πεταλούδες-μονάρχες στην Αυστραλία, στην Ινδία και στη Χαβάη.

Η κλιματική αλλαγή είχε σημαντικό αντί­κτυπο στο μοτίβο μετανάστευσης των πεταλούδων καθώς και στη μείωση των βιότοπων αναπαραγωγής, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρούνταν μείωση των πληθυσμών της, όμως η κατάσταση, καταπώς φαίνεται, είναι πλέον κάτι περισσότερο από δραματική για αυτά τα υπέροχα έντομα. Η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN), που παρακολουθεί την κατάσταση της βιοποκοιλότητας στον πλανήτη, ανακοίνωσε ότι οι πληθυσμοί της πεταλούδας-μονάρχη έχουν μειωθεί κατά 99,9% σε σχέση με τους πληθυσμούς που υπήρχαν πριν από 40 χρόνια.

Στην ακτογραμμή της Καλιφόρνια οι πεταλούδες-μονάρχες εμφανίζονται στο χρονικό διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου. Τη δεκαετία του 1980 έφταναν στην περιοχή περίπου 4,5 εκατ. πεταλούδες-μονάρχες και το 2021 εμφανίστηκαν μόλις 2.000. Όπως είναι ευνόητο, η πεταλούδα-μονάρχης βρίσκεται κυριολεκτικά μισό βήμα πριν από την εξαφάνιση και αν δεν ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα προστασίας της είναι θέμα ελάχιστου πλέον χρόνου οι πεταλούδες αυτές να αποτελέσουν παρελθόν από τον πλανήτη,

Οι επιπτώσεις της μείωσης των πληθυσμών της και φυσικά η εξαφάνιση της πεταλούδας-μονάρχη θα έχει πολυεπίπεδες επιπτώσεις, αφού οι πεταλούδες αυτές αποτελούν βασικούς επικονιαστές και παίζουν καθοριστικό ρόλο στις καλλιέργειες τροφίμων, ενώ επίσης αποτελούν πηγή διατροφής διαφόρων πτηνών.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Και μετά απορούμε για τις καταστροφές που συμβαίνουν γύρω μας…


Σχολιάστε εδώ