Ο Πούτιν κήρυξε μερική επιστράτευση – Διεθνείς αντιδράσεις στο διάγγελμα
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, μετά το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, την Τετάρτη (21/9) με το οποίο ανακοίνωσε μερική επιστράτευση στη Ρωσία.
Το διάγγελμα Πούτιν για μερική επιστράτευση στη Ρωσία και οι ανακοινώσεις της Μόσχας για διενέργεια δημοψηφισμάτων για την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο.
Σύμφωνα με το ertnews.gr το διάγγελμα Πούτιν για μερική επιστράτευση στη Ρωσία και οι ανακοινώσεις της Μόσχας για διενέργεια δημοψηφισμάτων για την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε μερική επιστράτευση και απείλησε τη Δύση με πυρηνικά όπλα – «Δεν μπλοφάρω»
Γερμανία
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αντιδρώντας στην ανακοίνωση της Ρωσίας για μερική επιστράτευση. «Η ανακοίνωση αυτή δείχνει ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία δεν έχει στεφθεί με επιτυχία» επισήμανε ο Βόλφγκανγκ Μπίχνερ στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί από το Βερολίνο. Και καταδεικνύει επίσης ότι η Ουκρανία υπερασπίζεται τον εαυτό της αποτελεσματικά «χάρη στη μαζική στήριξη (…) πολλών χωρών, ανάμεσά τους και η Γερμανία», πρόσθεσε ο ίδιος.
Λίγο νωρίτερα ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ επέκρινε το διάταγμα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν περί μερικής επιστράτευσης, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή «σοβαρό και κακό βήμα».
«Με τη μερική επιστράτευση η Ρωσία ακολουθεί μια πολιτική κλιμάκωσης αυτού του επιθετικού πολέμου κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Πρόκειται για ένα σοβαρό και κακό βήμα το οποίο καταδικάζουμε έντονα» αντέδρασε στο Twitter ο Χάμπεκ, που είναι και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας.
Ολλανδία
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε εκτιμά ότι η απόφαση αυτή της Μόσχας αποτελεί ένδειξη του πανικού που επικρατεί στο Κρεμλίνο, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να θεωρηθεί άμεση απειλή πλήρους πολέμου με τη Δύση.
«Η επιστράτευση, το αίτημα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο Ντονέτσκ, όλα είναι ενδείξεις πανικού. Η ρητορική του (σ.σ. του Πούτιν) για τα πυρηνικά όπλα είναι κάτι που έχουμε ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν και δεν μας επηρεάζει», τόνισε ο Ρούτε μιλώντας στο ολλανδικό δίκτυο NOS.
«Όλα αποτελούν μέρος της ρητορικής που γνωρίζουμε. Θα συνιστούσα να παραμείνουμε ψύχραιμοι», πρόσθεσε.
Πολωνία
«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε σε συνεργασία με τους συμμάχους μας ώστε το ΝΑΤΟ να στηρίξει την Ουκρανία ακόμη περισσότερο ώστε να μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό της» υπογράμμισε, ο Ματέους Μοραβιέτσκι καλώντας τη Δύση να προσφέρει περισσότερη βοήθεια στο Κίεβο.
«Οι πληροφορίες περί μερικής επιστράτευσης επιβεβαιώθηκαν, η Ρωσία θα προσπαθήσει να καταστρέψει την Ουκρανία και να αρπάξει μέρος του εδάφους της. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό», πρόσθεσε ο Μοραβιέτσκι στη διάρκεια στρατιωτικών γυμνασίων του πολωνικού στρατού με βρετανικά και αμερικανικά στρατεύματα στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Βρετανία
Το διάγγελμα του Πούτιν αποτελεί ανησυχητική κλιμάκωση και οι απειλές που διατυπώνει πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν, δήλωσε στο Sky News η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Γκίλιαν Κίγκαν.
«Είναι σαφές ότι είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπ’ όψιν, διότι, ξέρετε, δεν έχουμε τον έλεγχο – δεν είμαι βέβαιη ότι και αυτός έχει τον έλεγχο, στην πραγματικότητα. Είναι προφανές ότι πρόκειται για κλιμάκωση», είπε.
Κίνα
Στο Πεκίνο, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε όλα τα μέρη να συμμετάσχουν σε διάλογο και διαβουλεύσεις και να βρουν ένα τρόπο για να απαντήσουν στις ανησυχίες όλων των μερών για την ασφάλεια, μετά την προειδοποίηση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προς τη Δύση γι’ αυτό που αποκάλεσε «πυρηνικό εκβιασμό».
Φινλανδία
Η Φινλανδία παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη γειτονική της Ρωσία, αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε σήμερα μερική επιστράτευση, δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Άμυνας Άντιι Καϊκόνεν.
«Σχετικά με τις περιοχές γύρω από τη Φινλανδία, μπορώ να πω ότι η στρατιωτική κατάσταση είναι σταθερή και ήρεμη», επεσήμανε ο Καϊκόνεν. «Οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι καλά προετοιμασμένες και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση».
Λιθουανία
Την ίδια ώρα η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι αύξησε την ετοιμότητα των μονάδων άμεσης αντίδρασης του στρατού της «προκειμένου να αποτρέψει οποιαδήποτε πρόκληση από τη ρωσική πλευρά», σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας Αρβίντας Ανουσάουσκας.
«Καθώς η μερική επιστράτευση της Ρωσίας αφορά και την περιοχή του Καλίνινγκραντ, η Λιθουανία δεν μπορεί απλώς να παρακολουθεί», πρόσθεσε.