Εθνικοποίησε η Γερμανία την γιγαντιαία εταιρεία αερίου Uniper

Εθνικοποίησε η Γερμανία την γιγαντιαία εταιρεία αερίου Uniper

Η Γερμανία προχώρησε στην εθνικοποίηση της Uniper την Τετάρτη με ένα πακέτο 8 δισεκατομμυρίων ευρώ (7,9 δισεκατομμύρια δολάρια) που προσθέτει στα δισεκατομμύρια που έχουν ήδη δαπανηθεί για τη διάσωση του μαχόμενου εισαγωγέα φυσικού αερίου καθώς το Βερολίνο προσπαθεί να εξασφαλίσει αρκετή ενέργεια για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Όπως αναφέρει το Reuters, η εθνικοποίηση του μεγαλύτερου εισαγωγέα ρωσικού φυσικού αερίου της Γερμανίας είναι η δεύτερη κίνηση μέσα σε μια εβδομάδα από την κυβέρνηση για να πάρει τον έλεγχο μιας ενεργειακής επιχείρησης και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής απάντησης στη χειμερινή κρίση, συμπεριλαμβανομένης της ανάληψης της EDF από τη Γαλλία.

Η Γερμανία την περασμένη εβδομάδα ανέλαβε επίσης τον έλεγχο ενός ρωσικού διυλιστηρίου πετρελαίου, το οποίο προμηθεύει το 90% των καυσίμων της πρωτεύουσας, θέτοντας μια μονάδα της Rosneft (ROSN.MM) υπό την κηδεμονία της ρυθμιστικής αρχής της βιομηχανίας και αναλαμβάνοντας το εργοστάσιο Schwedt.

Οι μετοχές της Fortum ενισχύθηκαν περίπου 14% στα 13,82 ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου και την αγορά της μετοχής της Fortum, η οποία αποκλείει τα δικαιώματα εγγραφής της φινλανδικής εταιρείας, η Γερμανία θα κατέχει το 99% της Uniper, δήλωσε το υπουργείο Οικονομίας της.

“Το κράτος – αυτό δείχνουμε τώρα – θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να κρατά πάντα σταθερές τις εταιρείες στην αγορά”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Ο Χάμπεκ είπε επίσης ότι το Βερολίνο θα επιβάλει φόρο φυσικού αερίου στους καταναλωτές όπως είχε προγραμματιστεί από τις αρχές Οκτωβρίου για να βοηθήσει τους εισαγωγείς με το πρόσθετο κόστος αντικατάστασης του ρωσικού φυσικού αερίου.


Σχολιάστε εδώ