Αποκλειστικό: Η Τουρκία πουλάει τα δοκιμασμένα Bayraktar στα ΗΑΕ

Αποκλειστικό: Η Τουρκία πουλάει τα δοκιμασμένα Bayraktar στα ΗΑΕ

Η τουρκική αμυντική εταιρεία Bayraktar παρέδωσε 20 οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αυτόν τον μήνα και θα μπορούσε να πουλήσει περισσότερα, ανέφεραν δύο τουρκικές πηγές, καθώς η διπλωματική ύφεση μεταξύ των πρώην περιφερειακών αντιπάλων επεκτείνεται σε στρατιωτικές συμβάσεις.

Σύμφωνα με το Reuters, η διεθνής ζήτηση για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας Bayraktar εκτοξεύτηκε μετά τον αντίκτυπό τους στις συγκρούσεις στη Συρία, την Ουκρανία και τη Λιβύη, όπου οι βόμβες διάτρησης με λέιζερ.

Οι δύο χώρες Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκονται σε φάση επαναπροσέγγισης μετά απο πολλά χρόνια προστριβών και μαζί με τη Σαουδική Αραβία  ελπίζουν να αξιοποιήσουν την φάση αυτή για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη πρόκληση ασφαλείας καθώς έχουν αντιμετωπίσει επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε πόλεις και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις για τις οποίες κατηγόρησαν τους μαχητές Χούτι που είναι ευθυγραμμισμένοι με το Ιράν στην Υεμένη.

Πηγή με γνώση των συνομιλιών είπε ότι το Άμπου Ντάμπι και το Ριάντ διαπραγματεύονται για την απόκτηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2 από την Άγκυρα. «Αποφάσισαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να παραδώσουν γρήγορα 20 οπλισμένα drones», είπε η πηγή στο Reuters, προσθέτοντας ότι μεταφέρθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία έχει παραδώσει μερικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ότι τα ΗΑΕ αναζητούν περισσότερα. Η Σαουδική Αραβία ήθελε επίσης να αγοράσει οπλισμένα drones και να δημιουργήσει ένα εργοστάσιο για την κατασκευή τους, είπε ο αξιωματούχος.

Αυτή τη στιγμή παράγει 20 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 το μήνα. «Υπάρχουν αιτήματα για οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη από πολλές χώρες και περιοχές», είπε ο ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος. “Ορισμένες χώρες που τα έχουν αγοράσει έχουν πρόσθετες απαιτήσεις. Είναι πολύ ικανοποιημένες με τα αποτελέσματα… αλλά τεχνικά δεν είναι δυνατό να καλυφθεί όλη η ζήτηση.”

Ο αξιωματούχος τόνισε στο Reuters,πως τα ιρανικά drones, Shahed και Muhajir, «έχουν μερικά από τα χαρακτηριστικά, αλλά όχι την επεξεργασία και την ακρίβεια σε πραγματικό χρόνο» των TB2, είπε η πηγή.

“Οι Σαουδάραβες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θέλουν να διαλύσουν την αποτελεσματικότητα των ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Εάν πάρουν το TB2 θα είναι σε θέση να… σταματήσουν τη ροή των ιρανικών drones.”


Σχολιάστε εδώ