Παρουσίαση Βιβλίου: ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ, της Κανής Καραβά (ΑΘΗΝΑ)

Παρουσίαση Βιβλίου: ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ, της Κανής Καραβά (ΑΘΗΝΑ)

Κανή Καραβά | Το τέρας μέσα τους | ΙΑΝΟΣ | Παρασκευή 23/9, ώρα 20:30

Οι εκδόσεις Κέδρος και η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος της Κανής Καραβά

ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ

♦ Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας ποιητής – κριτικός.
♦ Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου.

Ιανός | Σταδίου 24, Αθήνα

 


Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο και τη συγγραφέα δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.paron.gr/2021/12/02/to-teras-mesa-toys/


Έγραψαν για το βιβλίο:

Η Κανή Καραβά καταφέρνει να παντρέψει το νουάρ με το ψυχογραφικό μυθιστόρημα. Ικανοποιεί αφ’ ενός τον αναγνώστη που ελκύεται καθαρά από την πλοκή του έργου και παρακολουθεί κυρίως τη διαδικασία επίλυσης του γρίφου και αφ’ ετέρου δίνει τροφή για σκέψη σ’ αυτούς που ενδιαφέρονται περισσότερο για τη δυναμική των χαρακτήρων, τις λεπτές ψυχολογικές αποχρώσεις τους, αλλά και σκιαγραφεί μια εποχή και μια χώρα βαμμένη με αίμα και πλασμένη από τραγωδίες. 
Κώστας Τραχανάς, fractal, 23/02/2022

Η Κανή Καραβά, με το πρόσφατο εξαιρετικά ενδιαφέρον μυθιστόρημά της Το τέρας μέσα τους, καταπιάνεται με μια από τις πιο αιματοβαμμένες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας και μέσα από τις ζωές των ηρώων της μας μεταφέρει στην Ευρώπη, κατεξοχήν στο Βερολίνο, λίγο πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τότε που ο Χίτλερ και το ναζιστικό κίνημα θέριευαν ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα να οδηγήσουν εκατομμύρια αθώους στον θάνατο. […] Mέσα από μια ατμοσφαιρική αφήγηση, που προϋποθέτει ενδελεχή μελέτη του αντικειμένου της, σκιαγραφεί με δεξιοτεχνία και σε τόνους νουάρ μια ολόκληρη εποχή.
Ζέτα Κουντούρη, diastixo, 06/05/2022 

Στην Αθήνα της δικτατορίας του Μεταξά και στο Βερολίνο του 1938 μάς μεταφέρει το νέο μυθιστόρημα της Κανής Καραβά «Το τέρας μέσα τους» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος. Στην πραγματικότητα εκεί ξεκινούν όλα, αλλά η ιστορία απλώνεται και στην περίοδο του πολέμου σε αυτές τις δυο πόλεις, όπου παρακολουθούμε σε παράλληλη δράση και με τις διαδρομές τους να συμπλέκονται τον Βίγκο Μπέργκερ, αξιωματικό της γερμανικής αντικατασκοπείας και συνεργάτη του Φον Κανάρις αλλά και της οικογένειας του Δημήτρη Μαρινάκη, διευθυντικού στελέχους της Αστυνομίας Πόλεων. Μια ακριβής αποτύπωση της εποχής με ήρωες αμφιλεγόμενους, που δεν μπορείς εύκολα να τους πεις «θετικούς» ή «αρνητικούς». Τα γεγονότα και οι καταστάσεις συχνά τους ξεπερνούν και ο αγώνας για την επιβίωση μέσα στις εχθρικές συνθήκες δεν είναι καθόλου εύκολος. Η συγγραφέας με διεισδυτική ματιά παρουσιάζει τις διασυνδέσεις ανάμεσα στο προσωπικό και στο πολιτικό, αλλά και την πάλη που δίνει ο καθένας μέσα του. Υπάρχουν στιγμές συγκλονιστικές στο μυθιστόρημα. Η εκδίκηση μπορεί να είναι δηλητηριώδης και για τον θύτη και για το θύμα. Κώστας Στοφόρος για το τελευταίο μυθιστόρημα της Κανής Καραβά “Το τέρας μέσα τους”.
Διαβάστε τη συνέντευξη της συγγραφέα στον Κώστα Στοφόρο, εδώ

Το μυθιστόρημα της Πόπης Καραβά είναι κατά βάση ιστορικό. Είναι φανερό ότι η συγγραφέας έχει κάνει επισταμένη μελέτη της ιστορίας, γεγονός που αποδεικνύεται από τη βιβλιογραφία που παρατίθεται στο τέλος του βιβλίου. Τα ιστορικά στοιχεία και γεγονότα είναι διάσπαρτα μέσα στην αφήγηση, χωρίς όμως να χάνουν την αξιοπιστία τους μέσα στο πέπλο της μυθοπλασίας. Τα αίτια της ανόδου του ναζισμού, οι συνθήκες που υπεγράφησαν εκείνη την εποχή, τα ονόματα των ιστορικών προσώπων, των υπηρεσιών και των επιχειρήσεων καταγράφονται από τη συγγραφέα με αξιοπιστία. 
Η γραφή της Καραβά είναι ρεαλιστική. Τίποτα στο μυθιστόρημά της δεν παρουσιάζεται εξωραϊσμένο. Γραφή, επίσης, κινηματογραφική. Ο αναγνώστης-θεατής παρακολουθεί μέσα από την «κάμερα» της Καραβά τους ήρωες να υποδύονται ρόλους μέσα σε ακριβά και φτηνά ρεστοράν, να ανταλλάσσουν κρυφά μηνύματα σε κουρεία και κέντρα διασκέδασης, να τιμωρούν όσους τούς προδίδουν βάζοντας φωτιά σε μοναστήρι και να εξαφανίζονται μέσα σε νοσοκομείο, για να σωθούν. 

Χρήστος Χαρακόπουλος, Ζητήματα ζωής και θανάτου, fractal, 27/07/2022 


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ 


Σχολιάστε εδώ