Ο χειμώνας θα είναι πολύ ακριβός – Το κόστος στους λογαριασμούς ρεύματος θα ξεπεράσει τα 2 τρισ. ευρώ

Ο χειμώνας θα είναι πολύ ακριβός – Το κόστος στους λογαριασμούς ρεύματος θα ξεπεράσει τα 2 τρισ. ευρώ

Αυτή είναι η πικρή αλήθεια…

–Ανοχύρωτες οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά

Ούτε φέιγ βολάν να ήταν… Τα δισεκατομμύρια ευρώ έχουν αρχίσει να γίνονται αμέτρητα και ΟΛΑ δυσκολεύουν για τα νοικοκυριά. Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος έχει ανέβει σε δυσθεώρητα ύψη…

Στην Αθήνα το κόστος για την ηλεκτρική ενέργεια έχει ξεπεράσει τα 29,2 λεπτά του ευρώ η κιλοβατώρα και για το φυσικό αέριο τα 21,5 λεπτά του ευρώ! Το Λονδίνο έχει την πρωτιά στο ηλεκτρικό ρεύμα με 64,2 λεπτά του ευρώ. Το χαμηλότερο κόστος έχει η Βαρσοβία με 18,7 λεπτά του ευρώ για το ηλεκτρικό ρεύμα και 5,5 λεπτά του ευρώ για το φυσικό αέριο.

Το επιπλέον κόστος για τους λογαριασμούς ρεύματος στην Ευρώπη θα είναι 2 τρισ. ευρώ, το δε κόστος της ενέργειας για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες θα εκτοξευθεί πάνω από 500%!

Πέρυσι το κόστος θέρμανσης για ένα μέσο νοικοκυριό ήταν 840 ευρώ με φυσικό αέριο, 1.350 ευρώ με πετρέλαιο και 1.105 ευρώ με ρεύμα. Φέτος το κόστος θέρμανσης με φυσικό αέριο εκτινάσσεται στα 3.000 ευρώ, με πετρέλαιο φτάνει στα 1.600 ευρώ και με ρεύμα στα 980 ευρώ.

Φέτος θα δοθεί επίδομα θέρμανσης σε 1.300.000 νοικοκυριά και το συνολικό κόστος της χορήγησης του επιδόματος θα φτάσει στα 300 εκατ. ευρώ από 174 εκατ. ευρώ πέρυσι. Το όριο εισοδήματος για τον άγαμο θα αυξηθεί από τα 14.000 ευρώ στα 16.000 ευρώ και για τον έγγαμο από τα 20.000 ευρώ στα 24.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Στο μεταξύ, στην κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2022 προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων λόγω της ενεργειακής κρίσης. Να σημειωθεί ότι η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη απειλεί και τις βιομηχανίες τροφίμων. Ήδη πλήττει την παραγωγή μπίρας και ντομάτας, όπως και του ψωμιού. Η διακοπή ενός δευτερολέπτου στην ηλεκτροδότηση επηρέασε την παραγωγή της σουηδικής αρτοβιομηχανίας Pagen για τέσσερις εβδομάδες.

Ό,τι αποφασίσει η μητέρα φύση…
Ανήσυχη είναι η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Ένας βαρύς χειμώνας μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικές αναταραχές στην Ευρώπη. «Υπάρχει σίγουρα φόβος ύφεσης σε κάποιες χώρες ή, ακόμα κι αν δεν είναι ύφεση, κάτι που θα φαίνεται σαν ύφεση αυτόν τον χειμώνα. Κι αν η μητέρα φύση αποφασίσει να μη συνεργαστεί και ο χειμώνας είναι βαρύς, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικές αναταραχές».

Βάζουν γεννήτριες, σβήνουν φώτα…
Εκεί έφτασε η Ευρώπη! Όλες οι τράπεζες και οι βιομηχανίες παίρνουν μέτρα. Ήδη οι τράπεζες τοποθετούν γεννήτριες, κατεβάζουν διακόπτες και αγοράζουν ντίζελ για να εξασφαλίσουν την ενεργειακή τους επάρκεια. Και εταιρείες κοινής ωφελείας έφτασαν στο σημείο να αποθηκεύουν LNG σε πλοία. Αλλά και τα νοικοκυριά αναζητούν μέτρα για να μη μείνουν στο σκοτάδι. Που σημαίνει ότι τα μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι τώρα δεν αρκούν.


375 δισ. ευρώ για το ρεύμα στην Ευρώπη!

Ο χειμώνας θα είναι πανάκριβος για τους Ευρωπαίους! Στα 375 δισ. ευρώ θα φτάσουν τα κονδύλια που θα διαθέσουν τον χειμώνα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στα νοικοκυριά για να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος.

Στη Γερμανία οι καταναλωτές είδαν τους λογαριασμούς τους τον Αύγουστο να αυξάνονται κατά μέσο όρο 185% συγκριτικά με πέρυσι. Τριψήφιες αυξήσεις είχε και η Ολλανδία, με τα υψηλότερα τιμολόγια φυσικού αερίου. Στην Ιταλία το μέσο νοικοκυριό έχει υποστεί αύξηση 91% στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ