Δεν Ήμουν πια Άνθρωπος

Δεν Ήμουν πια Άνθρωπος


Συγγραφέας
Osamu Dazai
Εισαγωγή – Μετάφραση
Στέλιος Παπαλεξανδρόπουλος


Μπροστά στους ανθρώπους έτρεμα πάντα από φόβο. Επειδή δεν είχα την παραμικρή αυτοπεποίθηση στα λόγια μου και στη συμπεριφορά μου κρατούσα μυστική, μόνο για τον εαυτό μου, την αγωνία και το άγχος μου, βαθιά σ᾽ ένα μικρό κουτί μέσα στο στήθος. Κι έτσι, κρύβοντας καλά καλά όλη τη μελαγχολία και τη νευρικότητά μου, για να μη φανούν, προσποιούμενος με όλη μου τη δύναμη μια ουράνια αισιοδοξία, βαθμηδόν τελειοποιούσα τον εαυτό μου στο ρόλο του εκκεντρικού γελωτοποιού. Το μόνο που σκεφτόμουν ήταν πώς οτιδήποτε ήταν καλό, αρκεί να έκανε τους ανθρώπους να γελάσουν. Μ᾽ αυτό τον τρόπο δεν έδιναν και πολλή σημασία στο ότι εγώ ήμουν έξω από τη λεγόμενη “ζωή” τους.

Το Δεν ήμουν πια άνθρωπος είναι το αριστούργημα του Οσάμου Νταζάι (1909 – 1948) και διαχρονικά το δεύτερο μυθιστόρημα σε πωλήσεις στην Ιαπωνία.

Έργο Εξωφύλλου: Χρήστος Μηλιώνης, Νυχτερινό Καφενείο, 2014

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΙΣ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022


Είπαν για το βιβλίο και τον συγγραφέα

«Ο Νταζάι αποκαλύπτει όλα αυτά που έχω βαθιά μέσα μου και προσπαθώ να κρύψω».
– Γιούκιο Μισίμα, συγγραφέας, ηθοποιός, σκηνοθέτης
«Όλα τα βιβλία του Οσάμου Νταζάι είναι σπουδαία. Το “Δεν ήμουν πια άνθρωπος” όμως, είναι το αριστούργημα του αριστοκρατικού αυτού αλήτη».
– Πάτι Σμιθ
«Διαχρονικό και πανέμορφο».
– The New York Times Book Review


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Οσάμου Νταζάι (太宰 治 Dazai Osamu) ήταν Ιάπωνας συγγραφέας ο οποίος γεννήθηκε στις 19 Ιουνίου το 1909 και πέθανε στις 13 Ιουνίου το 1948 στην ηλικία των 39 ετών. Θεωρείται ένας από του πιο γνωστούς συγγραφείς μυθιστορημάτων του 20ου αιώνα της Ιαπωνίας. Πολλά από τα έργα του θεωρούνται κλασικά της σύγχρονης Ιαπωνικής λογοτεχνίας, όπως το “Δεν Ήμουν πια Άνθρωπος” (Ningen Shikaku, 人間失格). Με ημιβιογραφικό χαρακτήρα και πολλά στοιχεία της προσωπικής του ζωής, τα έργα του έχουν κινήσει το ενδιαφέρον πολλών αναγνωστών. Τα βιβλία του επίσης μιλούν για θέματα όπως η ανθρώπινη φύση, οι κοινωνικές σχέσεις, η ψυχική ασθένεια και η μεταπολεμική περίοδος στην Ιαπωνία.
Πηγή Βιογραφικού: el.wikipedia.org


ΕΚΔΟΣΕΙΣ GUTENBERG

Τίτλος Πρωτοτύπου: Ningen Shikkaku
Σειρά: ALDINA
ISBN:  978-960-01-2394-4


Σχολιάστε εδώ