Μιχάλης Κατρίνης στο “Π”: Η κυβέρνηση υπονομεύει τη σταθερότητα με την ανοχή του παρακράτους

Μιχάλης Κατρίνης στο “Π”: Η κυβέρνηση υπονομεύει τη σταθερότητα με την ανοχή του παρακράτους

Του
ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΤΡΙΝΗ
Επικεφαλής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής,
Βουλευτή Ηλείας


Freedom Pass, Fuel Pass και πλέον Food Pass… Ή, αλλιώς, επιδοματική πολιτική με διαφημιστικό πρόσημο. Άραγε, μήπως η κυβέρνηση πρέπει να ξοδεύει περισσότερο χρόνο για να κυβερνά και λιγότερο χρόνο για να ψάχνει ωραία ονόματα για τις εξαγγελίες της;

Διότι περί τούτου πρόκειται. Παροχές χωρίς αντίκρισμα σε μια κοινωνία που προετοιμάζεται για τον δυσκολότερο χειμώνα… πριν από τον επόμενο.

Ο ίδιος πρωθυπουργός δεν καταθέτει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για το θέμα των υποκλοπών, παρόλο που είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ και ο μόνος που μπορεί να άρει το απόρρητο.

Ο ίδιος πρωθυπουργός που εδώ και τέσσερα χρόνια διαρκώς πανηγυρίζει για τη διαχείριση όλων των ζητημάτων που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, μέσα από αναρίθμητα διαγγέλματα και ομιλίες στο Κοινοβούλιο.

Ένας πρωθυπουργός και μια κυβέρνηση που όχι μόνο διεκδικούν το αλάθητο αλλά εμφανίζουν τις παροχές, τις εξαγγελίες και τα μέτρα που παρουσιάζονται ως τις μοναδικές λύσεις.

Τι και αν έχουν διαψευστεί ξανά και ξανά. Τι και αν τα ημίμετρα που έχουν λάβει, από την πανδημία μέχρι και την ακρίβεια, δεν έχουν φέρει κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Στη ΔΕΘ ήμασταν στο ίδιο έργο θεατές.

Και όμως, πάλι από το βήμα της ΔΕΘ, πέρυσι, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωνε ότι οι εξαγγελίες-παροχές θα «σβήσουν» τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος. Διαβεβαίωνε ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα και μίλαγε –για πολλοστή φορά– περί κανονικότητας.

Κανονικότητα με τον πληθωρισμό στην Ελλάδα να κινείται ήδη σε διψήφιο ποσοστό (11,1% σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τον Αύγουστο), ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι αισθητά χαμηλότερος. Κανονικότητα με αλματώδη αύξηση στα βασικά είδη διατροφής, στις τιμές των καυσίμων και στο κόστος ενέργειας. Κανονικότητα με τις τιμές των ενοικίων σε δυσθεώρητα επίπεδα. Κανονικότητα με τις πολυδιαφημισμένες επενδύσεις να αφορούν μόνο κάποιους, λίγους… φίλους.

Αυτήν την κανονικότητα έρχεται να διορθώσει ξανά η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με νέες εξαγγελίες και «γενναία μέτρα».

Μέτρα που έχουν δώσει στη χώρα μας την πρωτιά του υψηλότερου δημοσίου χρέους στην Ευρωζώνη και έναν από τους υψηλότερους δείκτες πληθωρισμού. Τα ελλείμματα και τα κρυφά χρέη υποκρύπτουν την αληθινή δημοσιονομική εικόνα και προέρχονται από δαπάνες που ετεροχρονίστηκε η πληρωμή τους, ενώ είναι υπαρκτός ο δημοσιονομικός κίνδυνος κατάπτωσης κρατικών εγγυήσεων, το συνολικό ύψος των οποίων παραμένει άγνωστο, αφού αλλάζει διαρκώς.

Σε αυτό το δυστοπικό περιβάλλον, των οικονομικών αδιεξόδων, της κοινωνικής αποσταθεροποίησης και της απόλυτης κρίσης των δημοκρατικών θεσμών, ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του προσπαθούν παίξουν το τελευταίο τους χαρτί, αυτό της πολιτικής σταθερότητας. Την ίδια πολιτική σταθερότητα που υπονομεύουν καθημερινά με την ανοχή και υποβοήθηση του παρακράτους. Τη σταθερότητα που καθημερινά διαλύουν με το δίλλημα «Μητσοτάκης ή χάος». Σταθερότητα που υπάρχει μόνο στο μυαλό τους, καθώς ο κ. Μητσοτάκης είναι ο απόλυτος υπεύθυνος για την αποσταθεροποίηση της πολιτικής, της κοινωνίας και της οικονομίας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ