Αλ. Τσίπρα απο το «Βελλίδειο» – Το ενδεχόμενο τρικομματικής κυβέρνησης θα ήταν τερατογένεση – Το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο

Αλ. Τσίπρα απο το «Βελλίδειο» – Το ενδεχόμενο τρικομματικής κυβέρνησης θα ήταν τερατογένεση – Το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο


“Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη ρητορική κλιμάκωση του Ερντογάν”
– Πόλεμος Ουκρανίας: “Mπαίνουμε, δυστυχώς, σε έναν νέο ψυχρό πόλεμο με μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις”
– “Μεγάλος ηττημένος η Ευρώπη… – Υπάρχει ένα σαφέστατο έλλειμμα ηγεσίας

– Είναι δυνατόν εγώ να είπα ότι στη θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα; 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε τις προτάσεις του κόμματος στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο «Βελλίδειο» Συνεδριακο Κέντρο, στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

Τσίπρας για ελληνοτουρκικά: Το “γιοκ” έπρεπε να το λέει στα κρίσιμα ο Μητσοτάκης
Σίγουρα δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη ρητορική κλιμάκωση του Ερντογάν. Βεβαίως, υπάρχει ζήτημα εσωτερικής κατανάλωσης στην Τουρκία. Αλλά δεν μπορούμε να μην ανησυχούμε. Πρέπει να δούμε με ποια στρατηγική θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κλιμάκωση για να μην υπάρξει ένταση. Έχω ασκήσει έντονη κριτική για το δόγμα εξωτερικής οπλιτικής της κυβέρνησης. Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη στην ομιλία του πριν μια βδομάδα να λέει γιοκ στον κ. Ερντογάν Εγώ θα περίμενα το γιοκ να το λέει εκεί που πρέπει, όχι μόνο στο κοινό του. Όπως στο Oruc Reis, στο Turkaegean και στις κρίσιμες στιγμές.

Τσίπρας για εξοπλιστικά – Είναι αναγκαία η ενίσχυση του αξιόμαχου των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Γι’ αυτό και αρκετές από αυτές τις αγορές εμείς τις ψηφίσαμε. Εντούτοις, ήμασταν πολύ επικριτικοί σε επιπλέον αγορές, όπως για το Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα. Η κυβέρνηση ακολουθεί μία στρατηγική εξοπλισμών χωρίς να ενισχύει την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Θεωρούμε ότι αυτό είναι αδιανόητο. Ούτε μία βίδα δεν θα μπει στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, ενώ ο Έλληνας φορολογούμενος θα πληρώσει 14 δισ. ευρώ.

Χθες, Σάββατο, στην ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως «ο ελληνικός λαός δε θα προσαρμοστεί στη βαρβαρότητα, ούτε φυσικά θα αυτοκτονήσει, αλλά πολύ σύντομα θα επικυρώσει και στις κάλπες την απόφασή του».

Ανέλ΄υσε την πρότασή του για την επόμενη ημέρα με 6 εθνικές προτεραιότητες.

Τσίπρας για το κόστος των εξαγγελιών του και ενδεχόμενο νέο “μνημόνιο”
Κατηγορούν εμάς ότι θα οδηγήσουμε τη χώρα σε μνημόνια, αυτοί που την οδήγησαν σε μνημόνια. Μας κατηγορούν εμάς, που διαχειριστήκαμε τη χρεοκοπία βγάζοντας τη χώρα από τα μνημόνια. Κινδυνεύουμε να έχουμε… υποκλοπές και στο ζήτημα αυτό. Σας ενημερώνω πως το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο. Το κόστος αγγίζει τα 5,6 δισ. ευρώ. Κοστολογημένα ένα προς ένα. Το όραμά μας σε σχέση με αυτό του κ. Μητσοτάκη είναι η μέρα με τη νύχτα.

Τσίπρας για οικονομικές εξαγγελίες
Το κόστος των μέτρων που εξήγγειλα δεν είναι υπερβολικό. Είναι κατά τι μεγαλύτερο από αυτό του κ. Μητσοτάκη, αλλά υπάρχει διαφορετική αντίληψη. Η αντίληψη του κ. Μητσοτάκη είναι ότι «φορολογούμε όποιον μιλά Ελληνικά». Να θυμίσω πως εμείς ρυθμίσαμε το χρέος. Το επόμενο διάστημα χάρη στη δική μας ρύθμιση έχουμε ένα βατό ορίζοντα αποπληρωμών. Τα επιτόκια έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Το κρίσιμο στοιχείο είναι να έχουμε το επιτόκιο μέσα από το οποίο χρηματοδοτούμε το χρέος σε ένα νούμερο που θα είναι βιώσιμο. Για να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα χρειάζεται να έχουμε μία βιώσιμη ανάπτυξη. Με ένα σχέδιο που δημιουργεί κέρδη για λίγους δεν δημιουργούν προοπτικές βιώσιμες ανάπτυξης. Άρα, έχουμε απόλυτη επίγνωση και των δυσκολιών αλλά και του τρόπου με τον οποίο πρέπει να διαχειριστούμε τα πράγματα.

Τσίπρας: Αν δεν εφαρμοστεί το δικό μας πρόγραμμα, ποια θα είναι η επόμενη μέρα;
Αντιστρέφω το ερώτημα. Αν δεν εφαρμοστεί ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα, ποια θα είναι η επόμενη μέρα στη χώρα; Πώς θα αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης; Αν δεν εφαρμοστεί, το κόστος για την ελληνική οικονομία θα είναι δυσανάλογο για την επόμενη γενιά.


Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης θέλει να μείνει στην καρέκλα για ακόμα ένα μεγάλο deal

Ένας από τους λόγους για τους οποίους ο κ. Μητσοτάκης θέλει να μείνει στην καρέκλα του είναι για να ολοκληρώσει ένα ακόμη μεγάλο deαl. Το τέταρτο δικό του deal. Και θέλω να πω το εξής: Τα χρήματα των Ελλήνων δεν είναι περιουσία του για να σώσουν τις τράπεζες.


Τσίπρας: Θέλω να πάω σε εκλογές με τον Μητσοτάκη απέναντί μου
Σε κάθε άλλη χώρα θα είχαμε την παραίτηση του πρωθυπουργού και την αντικατάστασή του. Δεν θα με συνέφερε εμένα αυτό. Εγώ θέλω να πάω σε εκλογές έχοντας τον κ. Μητσοτάκη απέναντί μου, ως πολιτική μου αντίπαλο.

Τσίπρας για συνεργασία με Ανδρουλάκη
Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει και την ηθική και την πολιτική νομιμοποίηση να προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να υπάρχει προγραμματική σύγκληση και μίας κυβέρνηση μακράς πνοής. Αυτός είναι ο στόχος μας. Δεν έχουμε δεύτερες σκέψεις. Πιστεύω βαθύτατα ότι η νέα μεγάλη αλλαγή είναι η συνεργασία. Είναι αυτό που θα προκύψει την επόμενη μέρα των εκλογών.

Τσίπρας για ενδεχόμενο τρικομματικής κυβέρνησης: Αυτό θα ήταν τερατογένεση

Η τρικομματική κυβέρνηση θα ήταν τερατογένεση. Όπως ήταν τερατογένεση η σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ το 2012. Όλες οι δημοκρατικές συγκλήσεις έχουν έναν άξονα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Δεν μας αφορούν σενάρια συνεργασίας με τον κ. Μητσοτάκη, ούτε πρωθυπουργών που θα έχουν βγει από παρακάμερες συμφερόντων.

Τσίπρας για κυβέρνηση συνεργασίας: Πραγματικότητα που πρέπει να δούμε κατάματα
Ο κ. Μητσοτάκης λέει τερατογένεση να μην είναι στην εξουσία, η πλειοψηφία των πολιτών όμως θεωρούν το αντίστροφο. Στην πλειοψηφία των κρατών υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας. Αυτή είναι η πραγματικότητα, την οποία πρέπει να δούμε κατάματα. Αυτή θα είναι η νέα μεγάλη αλλαγή. Να μάθουμε να ακολουθούμε προγραμματικές συγκλήσεις. Δεν μπορούν αν υπάρξουν ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά, αλλά μπορούν να υπάρχουν ανάμεσα στις προοδευτικές ή τις συντηρητικές δυνάμεις. Έτσι γίνεται σε άλλες μεγάλες χώρες. Είναι μία μεγάλη αλλαγή που δεν δημιουργεί αστάθεια, αλλά σταθερότητα και εμπιστοσύνη. Προφανώς και μπορώ να συνεργαστώ με κόμματα με τα οποία έχω πολιτικές διαφορές. Αλλά το βάρος που θα έχει προγραμματική σύγκληση θα έχει να κάνει με το βάρος που θα έχει δώσει ο λαός στα πολιτικά κόμματα. Για να προχωρήσει αυτή η προοπτική της νέας μεγάλης αλλαγής υπάρχει μόνο μία εκδοχή: Να είναι πρώτο σε κόμμα στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας για σενάρια συνεργασίας: Δεν είναι μόνο οι αριθμοί…
Στόχος μας δεν είναι να φτιάξουμε μία κυβέρνηση ηττημένων ή μειοψηφίας. Η μεγάλη λαϊκή μπορεί να λάβει χώρα αν και η λαϊκή ετυμηγορία την επιδιώξει. Αν ο λαός μας βγάλει πρώτο τον. κ. Μητσοτάκη, θα φτιάξει κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης. Από εκεί και πέρα, μπορεί να υπάρχουν σενάρια. Αλλά υπάρχει κι ένα ζήτημα που το έχω θέσει. Δεν είναι μόνο οι αριθμοί. Είναι και η ηθική νομιμοποίηση.

Τσίπρας για συνταξιούχους: Δεν μπορούμε να τους κοροϊδεύουμε κατάματα

Με το καλημέρα της κυβέρνησης ΝΔ είχαμε την κατάργηση της 13ης σύνταξης το 2019. Επίσης είχαμε τον τριπλασιασμό των εκκρεμών συντάξεων. Θέλουμε με ειλικρίνεια, κοιτώντας τους στα μάτια, να τους πούμε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουεμ τα πάντα,. Δεν μπορούμε να αφήσουμε από το βλέμμα μας τη νέα γενιά, τις παραγωγικές ηλικίες, αλλά δεν μπορούμε να σας πετάξουμε στον δρόμο και να σας κοροϊδεύουμε κατάματα.

Τσίπρας για μεσαία τάξη: Έχουμε ηθική υποχρέωση απέναντί της
Η μεσαία τάξη ήταν ο εύκολος στόχος όλη την περίοδο των μνημονίων. Είχε τεράστιες απώλειες, ειδικά από το 2010 ως το 2015. Στη δική μας περίοδο, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είχε μία αύξηση εισοδήματος, όμως είχε επιβάρυνση. Εγώ το έχω πει πρώτος: Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη. Ξεχνάτε, όμως, τι περάσαμε για να κρατήσουμε τη χώρα όρθια; Δεν ήμασταν σε μνημόνια εκείνη την περίοδο; Δεν ήμασταν αυτοί που έπρεπε να ολοκληρώσουμε αυτό που δεν κατάφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη, αλλά όχι από συνειδητή επιλογή. Έπρεπε να φέρουμε τη χώρα στο τέλος των μνημονίων. Έχουμε, λοιπόν, σήμερα ηθική υποχρέωση απέναντι στη μεσαία τάξη.

Τσίπρας: Θα μπει τέλος στο πάρτι αισχροκέρδειας της ΔΕΗ
Ένα χρόνο πριν, από τη ΔΕΘ, κατέθεσα προτάσεις για την ενεργειακή κρίση. Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι θα μειώσει το κόστος των λογαριασμών, αλλά τελικά μείωσε το εισόδημα των πολιτών. Δέκα μέρες μετά ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ με μία σκανδαλώδη διαδικασία που χρήζει διερεύνησης. Δόθηκε η δυνατότητα σε μία πολιτική που έχει μοναδικό στόχο τη στήριξη των συμφερόντων. Με υπερκέρδη, με τη ΔΕΗ να πρωταγωνιστεί στο ράλι της αισχροκέρδειας και τρομακτική αύξηση στην τιμή της χοντρικής. Από τη ρήτρα αναπροσαρμογής μέχρι τον σημερινό έμμεσο τρόπο. Η ΔΕΗ μετά την ιδιωτικοποίησή της έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο ράλι της αισχροκέρδειας. Θα μπει ένα τέρμα σε αυτό το πάρτι της αισχροκέρδειας με πρωταγωνίστρια τη ΔΕΗ.

Τσίπρας για Χρηματιστήριο Ενέργειας
Σε όλες τις χώρες υπάρχει προθεσμιακή αγορά. Υπάρχουν διμερή συμβόλαια. Εδώ δεν υπάρχουν. Η Ελλάδα έχει μία ρηχή και ολιγοπωλιακή αγορά. Γι’ αυτό και η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια στις τιμές χονδρικής ενέργειας. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα αποσύνδεσης του της τιμής του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου. Άλλες χώρες το έκαναν. Ο κ. Μητσοτάκης γιατί δεν το έκανε; Εμείς θα το ζητήσουμε, θα το διεκδικήσουμε και πιστεύουμε θα το πετύχουμε.

Τσίπρας για εφαρμογή Αυτόματης Τιμαριθμικής Προσαρμογής
Μίλησα για εφαρμογή ΑΤΑ σε ετήσια βάση. Υπάρχει μία εκτίμηση που λέει ότι η αύξηση των μισθών δημιουργεί πλήγμα στην παραγωγικότητα και υπάρχει και μία άλλη που λέει ότι είναι ο μοχλός ανάπτυξης, αυτό δηλαδή που προτείνουν οι προοδευτικές δυνάμεις. Όταν έχουμε μία πρωτοφανή πληθωριστική κρίση που έχει να κάνει με τη ραγδαία αύξηση των τιμών στην ενέργεια (όπου πρέπει να συνυπολογίσουμε τη σύγκρισή τους με το εισόδημα) θα πρέπει μα έναν μόνιμο μηχανισμό να έχουμε τη δυνατότητα σε ετήσια βάση να καλύπτουμε τις απώλειες των εργαζομένων.

Τσίπρας για αγρότες

Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις. Να υπάρξει ουσιαστική ενίσχυση επιδότησης στην αγορά ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους, ενίσχυση της επιδότησης λιπασμάτων για τους αγρότες. Θα πρέπει να  υπάρξουν στοχευμένα χρηματοδοτικά προγράμματα. Να μιλήσουμε για ένα νέο μοντέλο αγρότη, επιχειρηματία-αγρότη. Θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στη δυνατότητα των ενεργειακών κοινοτήτων.

Τσίπρας για αστυνομική βία: Όταν τα καθεστώτα τρίζουν καταφεύγουν στην καταστολή
Εδώ είμαστε απέναντι σε καθεστωτικές πρακτικές. Κι αυτό φαίνεται και από τον τρόπο που διαχειρίζεται τις δημοκρατικές ελευθερίες η κυβέρνησης και πώς ελέγχει την ελευθερία του Τύπου, αλλά και δικαστών. Φαίνεται από τα 7,5 δισ. απευθείας αναθέσεων σε ημετέρους, φαίνεται από τις υποκλοπές. Όταν τα καθεστώτα τρίζουν, καταφεύγουν στη καταστολή. Τους προειδοποιώ να μην επιχειρήσουν στο εξής την κλιμάκωση της έντασης. Είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει να δει η κοινωνία. Είναι επιθέσεις για να αλλάξουν την ατζέντα και να δημιουργήσουν ένταση. Η επόμενη εκλογική μάχη δεν θα είναι πόλεμος, αλλά ειρηνική επανάσταση.

Τσίπρας για εκλογικό νόμο
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «δεν είμαι κωλοτούμπας, αλλά αν θέλει ο κ. Τσίπρας να γίνουμε και οι δυο κωλοτούμπες. Είμαι θεσμικός, αλλά αν θέλει ο κ. Τσίπρας μπορώ να γίνω μη θεσμικός»/ Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Ψάχνει να βρει διέξοδο. Δεν θα του δώσουμε καμία. Την αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν την κάναμε το 2017-28 έχοντας πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι πάγια θέση αξιών αυτή που έχουμε για την ισοτιμία της ψήφου.

Τσίπρας για πόλεμο στην Ουκρανία: Έλλειμμα στρατηγικής στην Ε.Ε.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είμαστε με τον αμυνόμενο. Οφείλουμε, όμως, να παρακολουθούμε τις διεθνείς γεωπολιτικές ανακατατάξεις. Θεωρούμε ότι υπάρχει ένα έλλειμμα στρατηγικής από την πλευρά της Ε.Ε. Θεωρούμε ότι ο μεγάλος ηττημένος, πέρα από τον ουκρανικό λαό, είναι η Ευρώπη. Έχει τεράστιο έλλειμμα στρατηγικής. Η Ρωσία δεν χάνει οικονομικά. Η Ευρώπη χάνει αυτή τη στιγμή. Υπάρχει ένα σαφέστατο έλλειμμα ηγεσίας. Δεν μιλάω για αλλαγή στα θέματα των αξιών. Βεβαίως και θα υποστηρίξουμε τον αμυνόμενο. Πρέπει, όμως, να δούμε πώς θα μπει ένα τέλος σε αυτόν τον πόλεμο.

Τσίπρας για πρόσφυγες στον Έβρο: Άλλοι θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις…
Να ζητήσουμε συγγνώμη γιατί υπερασπιστήκαμε το κύρος της χώρας; Να ζητήσουμε και συγγνώμη; Είχαμε ένα δράμα να εκτυλίσσεται στον Έβρο. Ανεξάρτητα αν η νησίδα αυτή ανήκε στη χώρα μας ή στην Τουρκία, σε αυτή τη νησίδα διεξήχθη ένα δράμα 38 ατόμων, το οποίο οδήγησε και στον θάνατο ενός κοριτσιού 7 ετών. Θέλετε, λοιπόν, να ζητήσουμε συγγνώμη για ποιο λόγο; Γιατί ζητήσαμε από την κυβέρνηση που έκανε για μέρες ότι δεν υπάρχουν αυτοί οι 38 να μας εξηγήσει αν είναι στο ελληνικό έδαφος να τους σώσει κι αν είναι σε τουρκικό έδαφος να διεθνοποιήσει το ζήτημα; Αποτελεί υποχρέωση και δικαίωμα κάθε χώρας να προασπίζει τα σύνορά της. Αλλά και υποχρέωση να τηρεί τους στοιχειώδεις ανθρωπιστικούς όρους. Νομίζω ότι άλλοι θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις.

Τσίπρας για επέκταση του φράχτη στον Έβρο
Κάποιες φορές, η επανάληψη μιας διαστρεβλωμένης διατύπωσης διαμορφώνει συνείδηση. Είναι δυνατόν εγώ να είπα ότι στη θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα; Ούτε μπαίνει σε αντιδιαστολή η ασφάλεια με την ανάγκη να έχουμε μια ανθρωπιστική στάση. Όσα τείχη και να φτιάξει κανείς, άνθρωποι απελπισμένοι, κατατρεγμένοι, θα βρίσκουν τρόπο να τα περάσουν. Προφανώς δεν αντιτιθέμεθα στην πρακτική, εκεί που υπάρχουν περάσματα να υπάρχει έλεγχος. Πώς μπορεί κανείς να αποτρέψει τους απελπισμένους και κυρίως αν δεν υπάρχουν άλλες πολιτικές. Οι μεταναστευτικές ροές δεν είναι ένα ελληνοτουρκικό ζήτημα, αλλά ένα ευρωπαϊκό ζήτημα.

Τσίπρας: Κάλεσμα σε Μητσοτάκη για debate
Εγώ είπα χθες ότι το πραγματικό δίλημμα ξεπερνάει πρόσωπα, ακόμα και υπαρκτές ιδεολογικές διαφορές όταν η δημοκρατία κινδυνεύει. Μιας και με προκαλεί ο κ. Μητσοτάκης και θέλει να φέρει το δίλημμα σε μονομαχία των δύο, σηκώνω το γάντι και τον προκαλώ να μονομαχήσουμε ενώπιον του ελληνικού λαού. Χωρίς στημένες ομιλίες και σε ένα πλαίσιο ανοιχτού και δημοκρατικού διαλόγου όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες.

Τσίπρας για δημόσια υγεία
Εμείς κυβερνήσαμε εν μέσω μνημονίων και μίας δύσκολης δημοσιονομικής προσαρμογής για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία. Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και μέσα σε αυτή την προσπάθεια κάναμε πολλά πράγματα για τη δημόσια υγεία. Και σε ό,τι αφορά το κρίσιμο θέμα της εποχής που απαιτούσαν από τους ανασφάλιστους να πληρώνουν για πρόσβαση στη δημόσια υγεία, αλλά και τη στοιχειώδη προσπάθεια να ξαναστήσουμε στα πόδια του τη δημόσια υγεία. Αυξήσαμε σημαντικά τις ΜΕΘ ενώ δεν είχαμε πανδημία και είχαμε μνημόνια. Ταυτόχρονα οργανώσαμε το όραμά μας για ττη δημόσια φροντίδα με τις τοπικές μονάδες υγείας. Και τώρα, που σε όλη την Ευρώπη είπαν ξεχάστε τα πλεονάσματα και δώστε ό,τι χρειάζεται για την υγεία, η κυβέρνηση δεν έδωσε τίποτα.

Τσίπρας για άνοδο ακροδεξιάς
Υπάρχει ανησυχία. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Πρέπει να δούμε ποιοι είναι εκείνοι οι παράγοντες που τρέφουν το αυγό του φιδιού. Είναι αδιέξοδοι πολιτικές, νεοφιλελεύθερες που διευρύνουν τις ανισότητες, αλλά και η αδυναμία της Αριστεράς να δώσει απαντήσεις, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και να είστε βέβαιοι ότι αν στην Ελλάδα δεν υπήρχε το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ, η ακροδεξιά θα είχε πολύ μεγαλύτερη δύναμη.

Τσίπρας για ελληνικά Πανεπιστήμια
Μίλησα για την ανάγκη διπλασιασμού σε βάθος τετραετίας των δημοσίων δαπανών για τα Πανεπιστήμια. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ποιοτικής αναβάθμισης των δημόσιων Πανεπιστημίων στη χώρα μας. Η σύνδεση του πτυχίου με την αγορά εργασίας είναι ένα άλλο ζήτημα. Για εμάς η γνώση έχει και μία αυταξία. Η λογική της κυβέρνησης είναι άλλη: Όσο έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν. Εμείς θέλουμε δωρεάν, καλά προγράμματα σπουδών, ισχυρά Πανεπιστήμια, δωρεάν μεταπτυχιακά.

Τσίπρας για μετρό Θεσσαλονίκης
Δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν το 2025. Κι όσο καθυστερεί, τόσο αυξάνονται οι απαιτήσεις του εργολάβου προς το ελληνικό Δημόσιο. Και πληρώνεται ο εργολάβος γιατί οι καθυστερήσεις τώρα είναι με υπαιτιότητα του ελληνικού δημοσίου και όχι του εργολάβου. Εδώ έχουμε μία περίπτωση όπου σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Δεν ξέρω ποια είναι η σημερινή αντίληψη της σημερινής κυβέρνησης για τον πολιτισμό γενικότερα, αν και την είδαμε στο τελευταίο νομοσχέδιο της κυρίας Μενδώνη η οποία νομιμοποίησε μία τεράστια αρχαιοκαπηλία. Τη νύφη την πληρώνει ο πολίτης της Θεσσαλονίκης.

Τσίπρας για ενεργειακό κόστος στους Δήμους
Πρέπει να δούμε πώς θα μειώσουμε το ενεργειακό κόστος των Δήμων. Χρειάζονται ενεργειακές κοινότητες και κατά προτεραιότητα διασύνδεση στο δίκτυο ενεργειακών κοινοτήτων, ώστε να υπάρχει ένας ενεργειακός συμψηφισμός και να γίνουν οι Δήμοι καταναλωτές και παραγωγοί ταυτόχρονα και να εξασφαλιστεί κατά προτεραιότητα η σύνδεση των Δήμων με το δίκτυο για να έχουμε μείωση του ενεργειακού κόστους.

Τσίπρας για Συμφωνία των Πρεσπών: Υπηρετήσαμε το εθνικό συμφέρον κατά απόλυτο τρόπο
Φανταστείτε να μην είχε γίνει. Τι πιέσεις θα δεχόταν σήμερα κάθε κυβέρνηση για να μπει η γειτονική μας χώρα στο ΝΑΤΟ με συνταγματική νομοθεσία “Μακεδονία”. Φανταστείτε. Νομίζω ότι υπηρετήσαμε το εθνικό συμφέρον κατά απόλυτο τρόπο.

Τσίπρας για φημολογία περί ρωσικής υβριδικής επίθεσης στις εκλογές: Να γίνει έρευνα που να ξεκινά από τη Συμφωνία των Πρεσπών
Δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση για το ζήτημα. Έχω την αίσθηση πως είναι ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα όλο αυτό. Άλλωστε, αξιωματούχοι της κυβέρνησης, του ΥΠΕΞ, ενημέρωσαν πως η Ελλάδα δεν ήταν από τις χώρες που ενημέρωσαν οι ΗΠΑ ότι υπάρχει τέτοιου είδους παρέμβαση στα εσωτερικά της. Ίσως αυτό να δείχνει έναν μεγάλο πανικό από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Ας γίνει, όμως, μία έρευνα και να ξεκινήσει η έρευνα αυτή από όσα έγιναν στην Ελλάδα την περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Όταν εμείς προχωρήσαμε στην απέλαση ανθρώπων που είχαμε ενδείξεις ότι είχαν τέτοιου είδους δραστηριότητες, η στάση του κ. Μητσοτάκη ήταν ότι διαταράσσουμε τα εθνικά συμφέροντα.

[Mε πληροφορίες απο το news247.gr]

Σχολιάστε εδώ