Στρατηγική «ώριμου φρούτου» ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας

Στρατηγική «ώριμου φρούτου» ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας

–Εκλογές τον Οκτώβριο και «ηρωική έξοδο» του Κυρ. Μητσοτάκη βλέπουν στην Κουμουνδούρου

Μη αναστρέψιμη θεωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ την πορεία της κυβέρνησης και εκτιμούν ότι, προϊόντος του χρόνου, η κατάσταση θα επιδεινωθεί, καθώς δεν θα είναι σε θέση να διαχειριστεί τα οξυμμένα προβλήματα, γεγονός που θα μεγεθύνει την κοινωνική δυσαρέσκεια.

Προεξοφλούν δε ότι, όσες προσπάθειες κι αν καταβάλει ο Κυρ. Μητσοτάκης, όσες εξωθεσμικές πρακτικές κι αν μετέλθει, όσες «παροχές» κι αν μοιράσει, δεν θα καταφέρει να φρενάρει την καθοδική πορεία.

Με γνώμονα την εκτίμηση αυτή, η ηγεσία του κόμματος δείχνει να αναπροσαρμόζει την τακτική της και να προσχωρεί στη στρατηγική τού… «ώριμου φρούτου». Με το σκεπτικό ότι όσο μακρύτερα χρονικά στηθούν οι κάλπες τόσο μεγαλύτερη θα είναι η φθορά που θα έχει υποστεί η κυβέρνηση και, κατά συνέπεια, τόσο περισσότερες πιθανότητες θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για ένα επιτυχές εκλογικό αποτέλεσμα.

Ως εκ τούτου, δεν είναι ούτε συμπτωματικό ούτε τυχαίο το ότι το τελευταίο διάστημα απουσιάζει από τον δημόσιο λόγο του Αλ. Τσίπρα το αίτημα για πρόωρες εκλογές. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι θα μειώσει την έ­νταση της κριτικής του προς την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη. Το αντίθετο. Θα την κλιμακώσει και θα ανοίξει τη βεντάλια σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας (καθημερινότητας).

Σε ετοιμότητα
Και μπορεί στην Κουμουνδούρου να ποντάρουν στο σενάριο της ολοκλήρωσης της τετραετίας, εμφανίζονται ωστόσο πεπεισμένοι ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης, παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις του, θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, και μάλιστα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, ο Αλ. Τσίπρας έθεσε τον κομματικό μηχανισμό σε εκλογική ετοιμότητα. Το σκεπτικό του είναι ότι ο πρωθυπουργός, φοβούμενος τις δυσκολίες του χειμώνα, που προμηνύονται ανυπέρβλητες, θα επιχειρήσει «ηρωική έξοδο» για να αποφύγει τις ευθύνες.

Εκτιμούν, μάλιστα, ότι υπάρχει και ένας επιπλέον λόγος που θα αναγκάσει τον πρωθυπουργό να αλλάξει τους σχεδιασμούς του και να επισπεύσει τις εξελίξεις. Και αυτός, όπως υποστηρίζουν, είναι το ότι στο εσωτερι­κό της Νέας Δημοκρατίας έχουν ξεκινήσει οι παρασκηνιακές διεργασίες για την επόμενη μέρα.

Υπό αυτό το πρίσμα, σημειώνουν, ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει να έχει μια μικρή ήττα, που θα είναι πιο διαχειρίσιμη. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσουν και την αλλαγή πλεύσης στο ζήτημα του εκλογικού νόμου, χαρακτηρίζο­ντας την πρόθεση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε νέα αλλαγή βασικών σημείων του ως ένδειξη πανικού και ηττοπάθειας. Υπογραμμίζουν, όμως, ότι «όσες φορές κι αν ο κ. Μητσοτάκης αλλάξει τον νόμο, δεν πρόκειται να αποτρέψει την ήττα στις εκλογές». Και προσθέτουν: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα»!

Τις επόμενες ημέρες η προσοχή της Κουμουνδούρου θα είναι στραμμένη στα συμβαίνοντα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Αρχικά θέλουν να δουν ποιες ακριβώς εξαγγελίες θα κάνει ο πρωθυπουργός διότι, πέραν των άλλων, θεωρούν ότι θα περιέχουν και ένα «σήμα» για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Από την άλλη, το επιτελείο του Αλ. Τσίπρα θα πρέπει να ολοκληρώσει το πακέτο των προτάσεων / θέσεων που θα καταθέσει ο ίδιος το επόμενο Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό αλλά συνάμα και ριζοσπαστικό, που θα απαντά στις ανάγκες και στις αγωνίες των πολιτών.

Το κεντρικό «μότο» του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ θα είναι: «Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης είναι η μόνη ελπίδα για τη χώρα αλλά και για τον ελληνικό λαό».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ