Κτηματολογικά: Έγιναν μεγάλα βήματα, χρειάζονται άλματα

Κτηματολογικά: Έγιναν μεγάλα βήματα, χρειάζονται άλματα

Τέτοιες μέρες, πριν από τρία χρόνια, ανέλαβε καθήκοντα η διοίκηση του Κτηματολογίου, με πρόεδρο τον καθηγητή Δημήτρη Σταθάκη και γενικό διευθυντή τον Στέφανο Κοτσώλη.

Κάνοντας έναν συνοπτικό απολογισμό τριετίας και με βάση και τις αξιολογήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις εκθέσεις μεταμνημονιακής εποπτείας, διαπιστώνουμε ότι:
– Σχεδόν όλες οι υπηρεσίες του Κτηματολογίου παρέχονται εξ αποστάσεως, καθώς οι ψηφιακές υπηρεσίες πολλαπλασιάστηκαν (εν μέσω πανδημίας).
– Η κτηματογράφηση ολοκληρώνεται στο 93% της χώρας, σε ικανοποιητικά ποσοστά, και το 2023 αναμένεται και η συλλογή δηλώσεων σε Κέρκυρα – Θεσπρωτία.
– Πάνω από τα μισά κτηματολογικά γραφεία της χώρας έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν, ενώ αναμένεται να ανοίξουν και τα άλλα μισά το 2023.
– Ο διαγωνισμός για την ψηφιοποίηση των αρχείων των υποθηκοφυλακείων έχει προχωρήσει και μάλιστα εντός της εβδομάδος υπογράφεται και η πρώτη από τις πέντε συμβάσεις.

Προφανώς, ένα τόσο σύνθετο έργο αντιμετωπίζει συνεχώς προκλήσεις και έτσι θα πρέπει να βρεθούν λύσεις από το αρμόδιο υπουργείο σε μια σειρά προβλημάτων, όπως:
– Η υποστελέχωση σε όλη τη χώρα, η οποία υπονομεύει την εύρυθμη λειτουργία του Κτηματολογίου.
– Η συσσώρευση ενστάσεων και αντιρρήσεων και η ανάγκη ενίσχυσης των αρμόδιων επιτροπών.
– Η διαρκής ανάγκη για συστηματική ενημέρωση, αξιοποιώντας το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ