Βloomberg: Αύξηση εισροών κεφαλαίων αγνώστου προελεύσεως στην Τουρκία – Ο Ερντογάν προφανώς σπάει το εμπάργκο

Βloomberg: Αύξηση εισροών κεφαλαίων αγνώστου προελεύσεως στην Τουρκία – Ο Ερντογάν προφανώς σπάει το εμπάργκο

To αμερικανικό πρακτορείο Βloomberg δημοσιεύει άρθρο των Beril Akman και Kerim Karakaya σχετικά με την αύξηση των χρηματικών εισροών αγνώστου προελεύσεως στην Τουρκία.

Τίτλος του κειμένου: Mystery Money Flows Help Turkey Finance Widening Foreign Gap – Μυστηριώδεις ροές χρημάτων βοηθούν την Τουρκία να χρηματοδοτεί το εξωτερικό της χρέος.

Οι μυστηριώδεις ροές χρήματος προς την Τουρκία έχουν ανέλθει σε νέα ύψη ρεκόρ, σημειώνοντας αύξηση μόνο για τον μήνα Ιούλιο 5.5 δις δολ., ενώ  για τους πρώτους 7 μήνες του έτους 24,4 δις δολάρια. Και τα δύο είναι ρεκόρ, σύμφωνα με στοιχεία που χρονολογούνται σχεδόν τέσσερις δεκαετίες πίσω.

Στο παρελθόν, η κεντρική τράπεζα είπε ότι οι ανεξήγητες εισροές προήλθαν πιθανώς από Τούρκους που έφεραν αποταμιεύσεις μετρητών στο τραπεζικό σύστημα, ειδικά όταν η λίρα είναι αδύναμη ή καταθέτοντας ξένο νόμισμα που κερδίζουν από τους τουρίστες.

Τα λεγόμενα καθαρά σφάλματα και παραλείψεις συνήθως αναθεωρούνται καθώς η τράπεζα λαμβάνει δεδομένα από διεθνείς ομολόγους με καθυστέρηση. Ακόμα κι έτσι, οι φετινοί αριθμοί είναι εκτός τσαρτ.

Ο οικονομολόγος Haluk Burumcekci με έδρα την Κωνσταντινούπολη είπε ότι ενώ είναι φυσιολογικό τα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών να δείχνουν κάποιο κεφάλαιο άγνωστης προέλευσης, η συνεχής αύξηση των ροών στην οικονομία της Τουρκίας φέτος είναι «πρόβλημα». Μπορεί να είναι σημάδι λανθασμένων υποθέσεων για ορισμένα από τα έσοδα από υπηρεσίες, είπε.

Τα έσοδα από τον τουρισμό δεν επαρκούν για να δικαιολογήσουν τέτοιες αυξήσεις χρηματικών εισροών. Τον Ιούλιο τα έσοδα από τους παραθεριστές ήταν 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ανεβάζοντας τον απολογισμό από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο στα 16,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό είναι περίπου το 70% των καθαρών σφαλμάτων και παραλείψεων κατά την ίδια περίοδο.

Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας βρίσκεται σε άνοδο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο που προκάλεσε άνοδο στις τιμές της ενέργειας. Το χάσμα ήταν λίγο πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο, υπερβαίνοντας τη μέση εκτίμηση των 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έρευνα του Bloomberg και ανεβάζοντας το φετινό έλλειμμα στα 36,7 δισεκατομμύρια δολάρια.


Σχολιάστε εδώ