Ευρωπαϊκή Ένωση: Οι πολίτες στους δρόμους και η ηγεσία τσακώνεται

Ευρωπαϊκή Ένωση: Οι πολίτες στους δρόμους και η ηγεσία τσακώνεται

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Την ώρα που ο Πούτιν φαίνεται ότι παίζει το σκληρό χαρτί με το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, στην ΕΕ διαλέγουν την πολυτέλεια των αντιπαραθέσεων.

Αιχμές κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφήνει σε κάθε ευκαιρία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τονίζοντας ότι έχουν καθυστερήσει να παρουσιάσουν συγκεκριμένες προτάσεις για τον περιορισμό της αύξησης των τιμών.

Σχετικά με την αύξηση των τιμών στην ενέργεια, ο Σαρλ Μισέλ τονίζει ότι «επί πολλούς μήνες, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων καλούν την Επιτροπή να εργαστεί γι’ αυτό το θέμα και συγκεκριμένα σχετικά με τα ανώτατα όρια τιμών και την πιθανή ανάγκη μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας». Και προσθέτει: «Υπάρχει η αίσθηση ότι η Επιτροπή έχασε χρόνο και αυτό είναι ατυχές». Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκτιμά ότι «τα κράτη βρίσκονται σε διαδικασία φτωχοποίησης», υπενθυμίζοντας ότι ήδη 280 δισ. ευρώ έχουν διατεθεί από κρατικούς προϋπολογισμούς για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στις επιχειρήσεις και στους πολίτες.

«Οι πολίτες υποφέρουν, οι εταιρείες υποφέρουν, τα κράτη υποφέρουν και κάποιες εταιρείες που παράγουν ενέργεια βγάζουν υπερκέρδη. Δεν αρνούμαι ότι το θέμα είναι σύνθετο. Αλλά είναι απαράδεκτο να στέκεσαι άπραγος. Και είναι δύσκολο να εξηγηθεί ότι από τον Μάρτιο δεν έχουν υπάρξει κάποιες σοβαρές επιχειρησιακές προτάσεις στο τραπέζι», τονίζει ο Σαρλ Μισέλ.

Κάνοντας έκκληση «να ληφθούν γρήγορα οι αποφάσεις», υπό τον φόβο των κοινωνικών εντάσεων, αναφέρει: «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να εγγυηθούμε τη συνοχή των κοινωνιών μας. Είμαστε σε έναν φαύλο κύκλο που πρέπει να σπάσει». Φαίνεται όμως ότι οι κοινωνίες μάλλον πρόλαβαν τις διαπιστώσεις Μισέλ.

Οι ευρωπαίοι πολίτες καταγγέλλουν την πολιτική των κυβερνήσεών τους, που οδηγούν τη γηραιά ήπειρο στον δυσκολότερο, ίσως, χειμώνα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκατοντάδες άνεργοι περικύκλωσαν το δημαρχείο της Νάπολης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις υψηλές τιμές στους λογαριασμούς κοινής ωφελείας εν μέσω της ενεργειακής κρίσης. Οι διαδηλωτές, σε μια συμβολική κίνηση, έκαψαν τους λογαριασμούς ρεύματος και αερίου, λέγοντας πως δεν πρόκειται να τους πληρώσουν.

Περίπου 70.000 διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν στην Πράγα κατά της κυβέρνησης της Τσεχίας, καλώντας τον κυβερνητικό συνασπισμό να κάνει περισσότερα για να ελέγξει τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας. Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν και στο Παρίσι, μπροστά από το Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας. Οι διαδηλωτές ήταν μαχητικοί και ζητούσαν την έξοδο της Γαλλίας από την ΕΕ, φωνάζοντας για «Frexit».

Διαδηλώσεις κατά της ενεργειακής πολιτικής έγιναν και σε διάφορες γερμανικές πόλεις. Εξ ολοκλήρου λανθασμένη ήταν η αντίδραση της γερμανίδας υπουργού Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, που είπε ότι «οι εχθροί της δημοκρατίας το μόνο που περιμένουν είναι να σκορπίσουν φόβο και φαντασιώσεις καταστροφής», τοποθετώντας τους αμέσως απέναντι στην εξουσία.

Έτσι διαμορφώνεται ένα εκρηκτικό μείγμα στην Ευρώπη, με την εξουσία να προσπαθεί να διαχειρισθεί με την καταστολή αυτούς που εξεγείρονται.

Όλο και περισσότεροι πιστεύουν πια ότι η έκρηξη πλησιάζει…

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ