Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου o εμβολιασμός με τα επικαιροποιημένα εμβόλια!

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου o εμβολιασμός με τα επικαιροποιημένα εμβόλια!

Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων γρίπης

–Για όσους έχουν κάνει τη δεύτερη και την τρίτη δόση
–Άνοιξαν τα σχολεία με πρωτόκολλο προστασίας

Άνοιξε σήμερα το απόγευμα η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια, ενώ οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου.

Ο βασικός εμβολιασμός και οι αναμνηστικές δόσεις προστατεύουν από σοβαρή νόσο και θανάτους. Ομως η περιορισμένη διάρκεια της ανοσίας και η εμφάνιση μεταλλάξεων υπαγόρευσαν την ανάγκη νέων εμβολίων, ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την σημερινή έκτακτη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

 Αύριο οι αποφάσεις για πέμπτη δόση στους άνω των 60 ετών και σε όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα

Στην αυριανή συνεδρίαση, η επιτροπή εμβολιασμών θα αποφασίσει αν τελικά πρέπει να γίνεται και πέμπτη δόση στους άνω των 60 ετών αλλά και στους ανθρώπους με χρόνια νοσήματα, όπως είπε σήμερα η πρόεδρος της επιτροπής καθηγήτρια Μαρία Θοδωρίδου απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Η ίδια μίλησε για την ψυχολογική κόπωση των πολιτών από τους συνεχείς εμβολιασμούς και είπε πως είναι ένα διεθνές φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπιστεί με πειθώ και επιχειρήματα προς τους πολίτες και όχι επιπλέον πίεση.

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna που καλύπτουν ταυτόχρονα το αρχικό στέλεχος του νέου κορονοϊού και την υποπαραλλαγή ΒΑ.1 της Όμικρον.

Όμως βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης και ένα επικαιροποιημένο εμβόλιο, το οποίο περιέχει το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού και τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Όμικρον. Το συγκεκριμένο εμβόλιο αναμένεται στη χώρα μας προς το τέλος του χρόνου.

Την Τετάρτη παρέλαβε η χώρα μας την πρώτη παρτίδα από τα επικαιροποιημένα εμβόλια και τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας έκτακτη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης έναντι της νόσου Covid-19 από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, όπου θα ανακοινωθεί η ημερομηνία έναρξης των εμβολιασμών και θα δοθούν οι οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η προμήθεια των εμβολίων αυτών θα γίνεται σταδιακά και σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη «δεν υπάρχει καμία ανησυχία, αν χρειαστεί όλος ο πληθυσμός να εμβολιαστεί, θα υπάρχει επάρκεια». Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και το ECDC (ο ΕΟΔΥ της ΕΕ) έχουν εκδώσει οδηγίες για προτεραιότητα εμβολιασμού στους ηλικιωμένους, στα άτομα που κινδυνεύουν με σοβαρή Covid-19, στις ε­γκύους, στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και σε όσους εργάζονται σε οίκους ευγηρίας.

Ωστόσο ο EMA και το ECDC επισημαίνουν ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια εγκρίνονται για χρήση ως αναμνηστικές δόσεις μόνο σε άτομα που ολοκλήρωσαν τουλάχιστον μια αρχική σειρά (αρχικός εμβολιασμός), ανεξάρτητα από το ποια εμβόλια χρησιμοποιήθηκαν τότε. Τα αρχικά εμβόλια για τον κορονοϊό εξακολουθούν να παρέχουν προστασία από σοβαρή νόσηση, νοσηλεία και θάνατο και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για αρχικούς εμβολιασμούς.

Βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών
Συνεχίστηκε και την τελευταία εβδομάδα η πτώση των επιδημιολογικών δεικτών. Έτσι, καταγράφηκαν 40.100 κρούσματα (-22% εβδομαδιαία μεταβολή), εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 23% του συνόλου των λοιμώξεων. Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 4.804.982, εκ των οποίων 51,9% αφορούν γυναίκες.

Το σύνολο των εισαγωγών στα νοσοκομεία της επικράτειας την εβδομάδα 29 Αυγούστου – 4 Σεπτεμβρίου ήταν 981 ασθενείς (επταήμερος μ.ό. 140, -17% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ήταν 1.028 (επταήμερος μ.ο. 147, -21% εβδομαδιαία μεταβολή). Οι διασωληνωμένοι ασθενείς ήταν 101 (70,3% άνδρες) με διάμεση ηλικία 69 έτη και το 96% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Επίσης, καταγράφηκαν 180 θάνατοι, εκ των οποίων οι 38 απεβίωσαν μετά την παρέλευση τουλάχιστον 29 ημερών από την ημερομηνία εργαστηριακής επιβεβαίωσης της λοίμωξης Covid-19. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 32.757 θάνατοι (96% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω).

Συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα υγείας
Παρά την καθοδική πορεία των αριθμών της πανδημίας, υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός που έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια, με τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό, παράλληλα περιοριζόταν και η μετάδοση της γρίπης. Υπάρχει μια έξαρση όσον αφορά τα κρούσματα γρίπης και οι ειδικοί αναμένουν ότι η συνύπαρξη γρίπης και κορονοϊού θα πιέσει το σύστημα υγείας και ειδικά την κάλυψη των κλινών ΜΕΘ. Το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε συνεννόηση με τις φαρμακευτικές εταιρείες, ώστε τα εμβόλια της γρίπης να έρθουν φέτος νωρίτερα για να ξεκινήσει άμεσα ο εμβολιασμός.

Οι επιστήμονες ανησυχούν για τις συνέπειες που θα έχει η παραλλαγή Κένταυρος, από τη στιγμή που θα έρθει και στη χώρα μας, αφού σύμφωνα με τις ενδείξεις χαρακτηρίζεται από υπερμετάδοση, χωρίς όμως να στέλνει πολλούς ασθενείς στις ΜΕΘ.

Το υπουργείο Υγείας έχει ετοιμάσει ένα μοντέλο συνεργασίας με τις ιδιωτικές κλινικές, που θα περιλαμβάνει από την πλευρά τους τη φροντίδα περιστατικών με κορονοϊό –που αυτήν τη στιγμή δεν γίνεται– ώστε να μην πιεστούν ξανά σε τόσο μεγάλο βαθμό τα δημόσια νοσοκομεία. Ο ιδιωτικός τομέας υγείας θα μπει στο παιχνίδι από την αρχή, προτού γίνει έντονο το πρόβλημα.

Άνοιξαν τα σχολεία με πρωτόκολλο προστασίας
Το πρωτόκολλο με βάση το οποίο θα λειτουργούν τα σχολεία ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου. Το ΦΕΚ περιγράφει τους κανόνες για τη χρήση μάσκας, τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος κορονοϊού, την καραντίνα για μαθητές και εκπαιδευτικούς που θα βρεθούν θετικοί, την υποχρέωση υποβολής σε rapid test των ανεμβολίαστων εκπαιδευτικών. Τα βασικά σημεία είναι:

• Η μάσκα είναι προαιρετική για μαθητές, εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων.
• Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν ένα rapid test την εβδομάδα.
• Εάν ένας μαθητής εκδηλώσει συμπτώματα εκτός σχολείου παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται η σχολική μονάδα με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων. Εάν ο μαθητής βρίσκεται στη σχολική μονάδα, λαμβάνουν χώρα εκ μέρους του υπευθύνου Covid-19 της σχολικής μονάδας τα ειδικά μέτρα προστασίας που προβλέπονται από τον ΕΟΔΥ.
• Τα περιστατικά με κορονοϊό, είτε αφορούν μαθητές είτε προσωπικό, μπαίνουν σε πενταήμερη καραντίνα.
• Η επιστροφή στο σχολείο ατόμων με επιβεβαιωμένη νόσο Covid-19 γίνεται εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών.
• Οι νοσήσαντες, όταν επιστρέφουν στο σχολείο, υποχρεούνται στη χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (N95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για πέντε ημέρες από την ημέρα λήξης της απομόνωσης.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ