Πηγή πολιτισμού το ιστορικό σπίτι του Ανάργυρου στις Σπέτσες

Πηγή πολιτισμού το ιστορικό σπίτι του Ανάργυρου στις Σπέτσες

–Αρχίζει μια νέα εποχή

Το ιστορικό νησί των Σπετσών θα γίνει πηγή κουλτούρας, πολιτισμού και αξιών, μετά την υπογραφή της σύμβασης για την αναστήλωση, ανακαίνιση και αναπαλαίωση του ιστορικού σπιτιού-μνημείου του μεγάλου ευεργέτη του νησιού Σωτήρη Ανάργυρου, που βρίσκεται σε έναν εξαιρετικό, περιφραγμένο κήπο ενός στρέμματος περίπου, στην Ντάπια.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής είχε συμπεριλάβει από πέρυσι στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων την αποκατάσταση της οικίας Ανάργυρου στις Σπέτσες και τη μετατροπή της σε χώρο εκθέσεων και πολιτιστικό πόλο.

Τελικά, η απόφαση αυτή υλοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες σε ειδική πανηγυρική εκδήλωση, παρουσία των υπουργών Παιδείας και Ναυτιλίας του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, της αντιπεριφερειάρχου Νήσων Βασιλικής Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη, των βουλευτών της Α’ περιφέρειας Πειραιά, του δημάρχου Σπετσών και πολλών άλλων επισήμων. Το ύψος της χρηματοδότησης του έργου ανέρχεται στα 2,5 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν από πόρους της Περιφέρειας Αττικής. Όλο το διάστημα από πέρυσι μέχρι φέτος έγιναν οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες, τακτοποιήθηκαν οι όποιες εκκρεμότητες και πλέον άνοιξε ο δρόμος για την έναρξη του μεγάλου και εμβληματικού έργου, που θα δώσει νέα ώθηση και νέες προοπτικές στο ιστορικό νησί.

Το σπίτι του Ανάργυρου χτίστηκε το 1903 και στοίχισε 100.000 χρυσές λίρες, ποσό απίστευτο για την εποχή. Όμως ο Ανάργυρος είχε συγκεντρώσει ένα εξωφρενικό ποσό επτά χρόνια νωρίτερα, όταν πούλησε την καπνοβιομηχανία που είχε στη Νέα Υόρκη έναντι 650.000 ή κατ’ άλλους 700.000 δολαρίων. Με ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων αυτών βοήθησε το ελληνικό κράτος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αγοράζοντας αεροπλάνα, που ήταν τα πρώτα που χρησιμοποιήθηκαν σε πολεμικές επιχειρήσεις, έκανε πολλά έργα στο νησί του, ίδρυσε τη σχολή που φέρει το όνομά του καθώς και το ξενοδοχείο «Ποσειδώνιο», που έγινε τοπόσημο των Σπετσών και σε αυτό οφείλεται η τουριστική τους ανάπτυξη.

Το αρχοντικό είναι έργο του αρχιτέκτονα Παναγιώτη Ζήζηλα και μοιάζει με αρχαίο αιγυπτιακό ανάκτορο ή ναό. Εδώ και χρόνια παρουσιάζει σημάδια ερειπώσεως, αφού το Ίδρυμα της Αναργυρίου Σχολής δεν μπορούσε να το συντηρήσει, ενώ το 1997, ύστερα από μια μεγάλη νεροποντή, είχε παρατηρηθεί εισροή νερού, που κατέστρεψε τοιχογραφίες και οροφογραφίες.

Από τώρα όμως αρχίζει μια νέα εποχή για το σπάνιο αυτό ακίνητο, που θα γίνει ένας ακόμα πόλος έλξης επισκεπτών για το νησί αλλά και μια διαχρονική κυψέλη πολιτισμού, που θα ανεβάσει το επίπεδο της τοπικής κοινωνίας, και όχι μόνο…

Τη σύμβαση για τη χρηματοδότηση του έργου υπέγραψαν ο περιφερειάρχης Αττικής με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ανάργυρου, κ. Πετρόπουλο. Νωρίτερα, η υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως είχε εγκαινιάσει το κτίριο Δ’ του συ­γκροτήματος, το οποίο, με έξοδα του υπουργείου, έγινε τόπος φιλοξενίας υψηλών προσώπων.

Το ιστορικό κτίριο, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, θα αποτελεί ένα κόσμημα παγκόσμιας ακτινοβολίας και θα είναι μια πραγματική κιβωτός πολιτισμού και διανόησης, που θα μεταλαμπαδεύει τις αξίες και την κουλτούρα του Ελληνισμού στο διηνεκές.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: spetses.gov.gr

Σχολιάστε εδώ