Ν. Παπαθανάσης στο “ΠΑΡΟΝ”: Στον δρόμο της ανάπτυξης, της ευημερίας και της στήριξης των συμπολιτών μας

Ν. Παπαθανάσης στο “ΠΑΡΟΝ”: Στον δρόμο της ανάπτυξης, της ευημερίας και της στήριξης των συμπολιτών μας

Του
ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ
Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων


Έναν χρόνο πριν, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης, ανακοινώθηκαν τα πρώτα μέτρα στήριξης της ελληνικής κοινωνίας για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στην ενέργεια λόγω των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα στην ΕΕ που προχώρησε στη λήψη τέτοιου είδους μέτρων.

Τώρα, έναν χρόνο μετά, και ενώ η συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προμηνύει έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα για τους πολίτες όλων των χωρών που επηρεάζονται, η ελληνική κυβέρνηση –κατόπιν των πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη– ενίσχυσε τα μέτρα στήριξης, καθώς και το κοινωνικό εύρος εφαρμογής τους, ενώ παράλληλα ο σχεδιασμός της αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ελλάδα διέθεσε το μεγαλύτερο, ως ποσοστό του ΑΕΠ, πακέτο στήριξης στην ΕΕ. Συγκεκριμένα, διέθεσε το 3,7% του ΑΕΠ, ενώ η Λιθουανία το 3,6%, η Ιταλία το 2,8%, η Τσεχία το 2,5%, η Ισπανία και η Αυστρία το 2,3% και η Γερμανία το 1,7%. Πολύ σημαντικό είναι, επίσης, το ότι η Ελλάδα προχώρησε στη διάθεση αυτού του ποσοστού του ΑΕΠ χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα, η οποία –υπό αυτές τις παγκοσμίως δύσκολες συνθήκες– είναι πολύτιμη συνθήκη, απολύτως αναγκαία για την πορεία της χώρας προς το μέλλον. Όπως διαπιστώνουμε όλοι μας, η απόφαση της Ρωσίας να δημιουργήσει σκηνικό απόλυτης αβεβαιότητας σχετικά με τις ροές φυσικού αερίου έχει προφανέστατο στόχο να δημιουργήσει πολιτική αστάθεια και κοινωνική αναταραχή σε όλες τις χώρες που έχουν αντιδράσει και συνεχίζουν να αντιδρούν στη βάρβαρη επίθεσή της στην Ουκρανία.

Η αβεβαιότητα και το κλίμα ανησυχίας που επικρατούν παγκοσμίως αναμφίβολα επηρεάζουν και τη χώρα μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν προκαλέσει εμπόδια τόσο στην ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας όσο και στην υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της κυβέρνησής μας, που συνεχίζεται αδιαλείπτως. Η πραγματικότητα των αριθμών δείχνει ότι το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2022 κατά 7,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωζώνης, που είναι 4,1%. Είναι, μάλιστα, σημαντικό το ότι το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011. Έτσι, για το πρώτο εξάμηνο του 2022 ο ρυθμός μεγέθυνσης διαμορφώνεται, πλέον, πάνω από το 7,5%.

Η άνοδος των εσόδων από τον τουρισμό, τα οποία αναμένεται να ξεπεράσουν τα αντίστοιχα του 2019, καθώς και η υπέρβαση των δημοσίων εσόδων σε σχέση με όσα είχαν προϋπολογιστεί δημιουργούν ευνοϊκές προϋποθέσεις ακόμα και για τη λήψη –αναλόγως των διεθνών εξελίξεων– επιπλέον μέτρων στήριξης της κοινωνίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης. Οι επενδύσεις –και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό και ενδεικτικό για τη συνέχεια της ελληνικής οικονομίας– αυξήθηκαν κατά 30,6% το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Οι επενδύσεις αυξάνονται διαρκώς επί 8 συνεχόμενα τρίμηνα σε ετήσια βάση. Είναι σαφές ότι οι παραπάνω επιδόσεις δεν επιτυγχάνονται κατά τύχη. Οφείλονται στον σωστό σχεδιασμό, στη συνετή δημοσιονομική διαχείριση και στις μεταρρυθμίσεις, που αναβαθμίζουν τη χώρα σε υψηλότερο επίπεδο.

Η χώρα βρίσκεται σε μια δυναμική αναπτυξιακή τροχιά παρά το αρνητικό διεθνές περιβάλλον. Βασική προτεραιότητα αυτήν την περίοδο είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Αυτός είναι ο δρόμος στον οποίο θα συνεχίσει να δουλεύει το ίδιο σκληρά και επίμονα η κυβέρνηση. Ο δρόμος της ανάπτυξης, της δημιουργίας και της ευημερίας. Παράλληλα, θα συνεχίσει να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ώστε όλοι μαζί, μακριά από διχόνοιες και τοξικότητες, να ξεπεράσουμε και αυτές τις δυσκολίες.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ