Κυριάκος Ιωαννίδης στο “Π”: Τι λείπει από τα πανεπιστήμια

Κυριάκος Ιωαννίδης στο “Π”: Τι λείπει από τα πανεπιστήμια

Του
ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ
Μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, Υπεύθυνου του Τμήματος Παιδείας


Αιφνιδιαστικά και εν μέσω εξεταστικής περιόδου, η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσε τις πρώτες περιπολίες της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στα πανεπιστήμια. Τελικά, κάτω από τη μαζική αντίδραση των φοιτητών και της πανεπιστημιακής κοινότητας, οι αστυνόμοι «φύλαγαν» τα… πεζοδρόμια έξω από το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ και οι διμοιρίες των ΜΑΤ «φύλαγαν» την… Πανεπιστημιακή Αστυνομία!

Το σχέδιο έντασης της κρατικής καταστολής έπεσε στο κενό μαζί με την προπαγάνδα της κυβέρνησης περί «βιβλιοθήκης ή βαριοπούλας», αφού την ίδια στιγμή στο ΑΠΘ η κεντρική βιβλιοθήκη πλημμύριζε και έκλεινε λόγω νεροποντής! Το μήνυμα των φοιτητών είναι ξεκάθαρο: Από τις σχολές δεν λείπει η Αστυνομία αλλά η επαρκής χρηματοδότηση, το μόνιμο διδακτικό προσωπικό, οι υποδομές, η φοιτητική μέριμνα, τα πτυχία που θα εξασφαλίζουν δουλειά με δικαιώματα. Αυτές οι διαχρονικές ελλείψεις έχουν την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που με την πολιτική τους όχι μόνο δεν προσφέρουν «ασφάλεια», αλλά εντείνουν την ανασφάλεια για τις σπουδές και το μέλλον της νεολαίας!

Ιδιαίτερα φέτος, που χιλιάδες οικογένειες δεν ξέρουν αν θα καταφέρουν να σπουδάσουν τα παιδιά τους λόγω της ακρίβειας, των τιμών των ενοικίων και της έλλειψης φοιτητικών εστιών, είναι επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστούν οι προτάσεις του ΚΚΕ για την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και του επιδόματος ενοικίου, την αξιοποίηση αδιάθετων διαμερισμάτων και ξενοδοχείων για δωρεάν στέγαση των φοιτητών, την ανέγερση νέων δημόσιων φοιτητικών εστιών και για συνολικά μέτρα ανακούφισης από το κύμα της ακρίβειας. Είναι πρόκληση να ξοδεύονται 50 εκατομμύρια για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, όταν μπορούν και πρέπει να διατεθούν για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των φοιτητών!

Όσο το πανεπιστήμιο απομακρύνεται από τις πραγματικές ανάγκες των νέων και της κοινωνίας, όσο περισσότερο προσδένεται στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, τόσο θα εντείνεται και ο αυταρχισμός ως το αναγκαίο συμπλήρωμα αυτής της πολιτικής.

Καθόλου τυχαία, αυτή την περίοδο προωθείται η υλοποίηση του νέου νόμου-πλαισίου για τα Ιδρύματα, παρά την απόρριψή του από φοιτητές, καθηγητές και εργαζομένους. Ενός νόμου που εμπλουτίζει το νομοθετικό έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων και ακολουθεί κατά γράμμα τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την πλήρη απόσπαση πτυχίου – επαγγέλματος, τη διεύρυνση της αγοράς προσόντων, την κατηγοριοποίηση τμημάτων και την επιλογή ενός πιο αυταρχικού μοντέλου διοίκησης, που προσιδιάζει σε επιχείρηση.

Το πανεπιστήμιο αυτό δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των νέων για υψηλού επιπέδου και δωρεάν σπουδές ούτε στην εξέλιξη της επιστήμης και στις κοινωνικές ανάγκες. Είναι φτιαγμένο από «παλιά» και φθαρμένα υλικά προηγούμενων νόμων, που όξυναν τις παθογένειες της εκπαίδευσης.

Στον αντίποδα είναι η πρόταση του ΚΚΕ για ολοκληρωμένη επιστημονική επαγγελματική μόρφωση, επαρκή κρατική χρηματοδότηση και πτυχία που θα εξασφαλίζουν την άσκηση κάθε επαγγέλματος. Η κυβέρνηση που σπέρνει ανέμους καταστολής θα θερίσει θύελλες από τον οργανωμένο αγώνα των φοιτητών για το μέλλον που τους αξίζει. Το ΚΚΕ και η νεολαία του, η ΚΝΕ, θα είναι, όπως πάντα, στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ