Γιώργος Κύρτσος στο “Π”: Εκλογές: Γιατί δυσκολεύεται να αποφασίσει ο Μητσοτάκης
Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΥΡΤΣΟΥ
Ευρωβουλευτή Renew Europe
Πριν από λίγους μήνες η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ που τη στηρίζουν είχαν δημιουργήσει κλίμα πρόωρων εκλογών. Ο Μητσοτάκης δεν πήρε τελικά την απόφαση γιατί έκρινε ότι το πολιτικό ρίσκο ήταν εξαιρετικά υψηλό και δήλωσε ότι θα εξαντλήσει την τετραετία.
Οι πολιτικές κινήσεις του, όμως, είναι ανοιχτές σε ερμηνεία. Για παράδειγμα, άλλοτε δημιουργεί κλίμα προεκλογικών παροχών, άλλοτε στέλνει μηνύματα δημοσιονομικής αυτοσυγκράτησης.
Κατά την άποψή μου, δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα πάει σε πρόωρες εκλογές τέλη Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου ή θα εξαντλήσει την τετραετία.
Μεγαλώνει το ρίσκο
Μετά το σκάνδαλο με την παρακολούθηση Ανδρουλάκη με ευθύνη Μητσοτάκη, το πολιτικό περιβάλλον έχει γίνει πιο δύσκολο για τη ΝΔ.
Η αξιοπιστία του πρωθυπουργού είναι πλέον περιορισμένη, η δημόσια εικόνα του έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα και δημιουργείται μια ευρύτερη συσπείρωση σε ό,τι αφορά την άσκηση κριτικής στην κυβέρνηση. Μέχρι και ο Καραμανλής ζήτησε διαφάνεια και να αποκαλυφθεί ποιος και γιατί έδωσε την εντολή παρακολούθησης του Ανδρουλάκη, χωρίς να επηρεάσει τη γραμμή της συγκάλυψης που ακολουθούν ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η ΝΔ εξακολουθεί να έχει ένα σημαντικό προβάδισμα 5 – 8 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Οι κανόνες του παιχνιδιού, όμως, έχουν αλλάξει και είναι πολύ πιθανό να βγει πρώτη η ΝΔ, αλλά να υποχρεωθεί ο Μητσοτάκης να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία.
Πρώτον, η επόμενη αναμέτρηση θα γίνει με απλή αναλογική και αν το ποσοστό της ΝΔ δεν είναι αρκετά υψηλό θα ανοίξει η όρεξη για μια κυβέρνηση χωρίς τη ΝΔ.
Δεύτερον, ο Ανδρουλάκης –ο οποίος απέκλειε τη συνεργασία με τον Μητσοτάκη και πριν από τους «κοριούς»– εμφανίζεται πλέον απόλυτα δικαιολογημένος για την αρνητική κρίση του απέναντι στον πρωθυπουργό. Δεν υπάρχει πλέον κανείς που να θέλει να μείνει στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και να επιδιώκει ανοιχτά μετεκλογική συνεργασία με τον Μητσοτάκη.
Δεν μπορεί να αποκλειστεί η μετεκλογική συνεργασία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ, αλλά θα είναι χωρίς τον Μητσοτάκη στο Μαξίμου.
Τρίτον, όσο επιμένει ο Μητσοτάκης στη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών τόσο αυξάνει η αντιμητσοτακική δυναμική στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία σε κάποια φάση μπορεί να επιχειρήσουν μια ευρύτερη συνεννόηση.
Επομένως, ο Μητσοτάκης σκέφτεται να πατήσει το κουμπί των πρόωρων εκλογών, ταυτόχρονα όμως φοβάται μια εκλογική πρωτιά χωρίς πολιτικό αντίκρισμα.
Απειλητικό εξάμηνο
Τους υπολογισμούς του δυσκολεύει το απειλητικό εξάμηνο που έχει μπροστά του για να εξαντλήσει την τετραετία.
Από τον Νοέμβριο αναμένεται να ανέβουν τα «μποφόρ» στην οικονομία και στην κοινωνία. Προς το παρόν, η κυβέρνηση προστατεύεται –ως έναν βαθμό– δημοσκοπικά και εκλογικά από τα τουριστικά ρεκόρ και τη δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας.
Έχουν δημιουργηθεί, όμως, ένα σωρό εκκρεμότητες, που μπορεί να δημιουργήσουν δυσάρεστες καταστάσεις το εξάμηνο Νοεμβρίου 2022 – Απριλίου 2023.
Η ελληνική οικονομία έχει χαρακτηριστικά πληθωριστικής υπερθέρμανσης, που πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης περιορίζεται και υπάρχει κίνδυνος ύφεσης.
Έχουν επανεμφανιστεί οι παραδοσιακές ανισορροπίες της ελληνικής οικονομίας, τεράστιο εμπορικό έλλειμμα, έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περίπου διψήφιο ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, δίδυμα ελλείμματα.
Η ενεργειακή πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα μας οδηγεί σε πλήρες αδιέξοδο.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία προβλέπεται να συνεχιστεί και μαζί με αυτόν και η ενεργειακή κρίση.
Η ΕΚΤ αρχίζει να ανεβάζει πιο δυναμικά τα ευρω-επιτόκια.
Έχουμε και την εκκρεμότητα με την Covid-19, που την αντιμετωπίζουμε σαν παρελθόν με 25 θανάτους την ημέρα.
Είναι αμφίβολο αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορεί να περάσει το κρίσιμο εξάμηνο Νοεμβρίου 2022 – Απριλίου 2023 χωρίς να χάσει εντελώς τον έλεγχο των εξελίξεων.
Επομένως, ο Μητσοτάκης πρέπει να ταλαντεύεται μεταξύ εκλογών τέλη Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου, με κίνδυνο να βγει πρώτος αλλά να χάσει την πρωθυπουργία, και εξάντλησης της τετραετίας με εκλογές Απρίλιο – Μάιο, με την κυβέρνηση να πηγαίνει σε αυτές εντελώς αποδυναμωμένη.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ