Γιάννης Χατζηθεοδοσίου στο “Π”: Το μέλλον των μικρομεσαίων στα χέρια της κυβέρνησης

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου στο “Π”: Το μέλλον των μικρομεσαίων στα χέρια της κυβέρνησης

Του
ΙΩΑΝΝΗ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΟΣΙΟΥ
Προέδρου ΕΕΑ και Επίτιμου Διδάκτορα ΠΑΠΕΙ


Από όσα θα ακούσουμε στη Θεσσαλονίκη θα καταλάβουμε τι θα φέρει το μέλλον για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

Οι επιλογές της κυβέρνησης και κυρίως οι αποφάσεις για τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας θα καθορίσουν την πορεία όλης της επιχειρηματικής κοινότητας, οπότε είναι εύλογο να υπάρχει αγωνία για το περιεχόμενο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού.

Ειδικά οι μικρομεσαίοι, που τους τελευταίους μήνες βρίσκονται κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο, ξέρουν καλά ότι αν δεν υπάρξει και τώρα μέριμνα για αυτούς, το μέλλον τους προδιαγράφεται αβέβαιο.

Γιατί η αλήθεια είναι ότι μέχρι και σήμερα τα όποια μέτρα έχουν ληφθεί δεν είναι αρκετά για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας και κυρίως το πολύ υψηλό ενεργειακό κόστος. Η επιδοματική πολιτική δεν οδηγεί πουθενά και αυτό είναι κάτι που το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχει επισημάνει από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε η κρίση.

Αν θέλουμε να χτυπήσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του και να δούμε τις τιμές να επιστρέφουν σε πιο διαχειρίσιμα επίπεδα, πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε πιο στοχευμένα μέτρα και πιο γενναίες παρεμβάσεις.

Όσο δεν μπαίνει πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας, όσο δεν μειώνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα και ο ΦΠΑ σε βασικά αγαθά τόσο θα βλέπουμε υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, φυσικού αερίου και καυσίμων, ενώ αποκλείεται να δούμε γεμάτο το καλάθι της νοικοκυράς. Και αυτή είναι ευθύνη αποκλειστικά της κυβέρνησης, καθώς αυτή είναι που αποφασίζει για τα όποια μέτρα λαμβάνονται.

Εδώ είδαμε να κάνουν πίσω μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες και να εφαρμόζουν δράσεις που στη δική μας δεν φαίνεται καν να συζητούνται. Εκτιμώ ότι έφτασε πλέον η ώρα να εξεταστούν με προσοχή οι προτάσεις του επιμελητηριακού κόσμου και της επιχειρηματικής κοινότητας. Γιατί αν κάποιοι ενδιαφέρονται πραγματικά για τη διάσωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας είναι τα επιμελητήρια και οι ίδιες οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, που τόσο καιρό βλέπουν να μειώνεται ο τζίρος τους, να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και τελικά να αυξάνονται οι οφειλές τους, κάτι που βέβαια επηρεάζει κρίσιμους τομείς, όπως τα δημόσια έσοδα αλλά και η απασχόληση.

Μέρος της λύσης θα μπορούσε να είναι μια ρύθμιση 120 δόσεων για το σύνολο των χρεών των επιχειρήσεων, καθώς και η κατάργηση υποχρεώσεων που έρχονται από τα χρόνια των Μνημονίων, όπως το τέλος επιτηδεύματος.

Κυρίως όμως χρειάζεται ένας επανασχεδιασμός για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, ώστε να μη μείνουν εκτός ενίσχυσης οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Γιατί αν ο σχεδιασμός παραμείνει ως έχει, τότε θα δούμε να μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κάτι που θα οδηγήσει σε μαζικά λουκέτα τους πιο ευάλωτους.

Αν η κυβέρνηση θέλει να φανεί συνεπής στη δέσμευσή της ότι θα στηρίξει τους μικρομεσαίους, είναι πλέον η στιγμή να το πράξει. Αυτή έχει την τελική ευθύνη και θα κριθεί για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών που εφαρμόζει.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Πρώτη φορά που σε ΔΕΘ δεν ανακοινώθηκαν μέτρα για τους μικρομεσαίους


Σχολιάστε εδώ