Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος – Τι είπε για ενέργεια και Ερντογάν (videos)

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος – Τι είπε για ενέργεια και Ερντογάν (videos)

• Συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα για την εξειδίκευση των μέτρων

• Δηλητηριάζουν την τουρκική κοινωνία οι δηλώσεις Ερντογάν – Δεν τους πιστεύει κανείς ότι τα ελληνικά νησία είναι απειλή για την Τουρκία

• Η Τουρκία υιοθετεί ρητορική νεοαυτοκρατορική, που φαντάζει ξένη με τις αξίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Μητσοτάκης για τον εκλογικό νόμο

Η αλήθεια ότι εχω δεχθεί εισηγήσεις. Δεν είμαι κωλοτούμπας. Οι κανόνες είναι σταθεροί και το έχω πει. Θα πορευτούμε στις εκλογές με το νόμο που έχουμε ψηφίσει. Θα ήταν θεσμικά ανεύθυνο να τον αλλάξω.
Εκτός αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεχθεί ότι η απλή αναλογική είναι βόμβα και συμφωνήσει να αλλάξουμε από κοινού τον εκλογικό νόμο. Δεν θα το κάνει όμως.

Μητσοτάκης για ΠΑΣΟΚ

Ο κ. Ανδρουλάκης απέφυγε να με συναντήσει από τότε που εκλέχθηκε. Επιμελώς μάλιστα. Εχει πει ότι δεν θέλει να είμαι Πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας. Αρα το σφάλμα της παρακολούθησης τον βοήθησε να τηρήσει γραμμή ρήξης με τη ΝΔ. Με το ΚΙΝΑΛ έχουμε συγκυβερνήσει. Ο κ. Ανδρουλάκης τον φέρνει σε απόσταση από το κοινό του, δικό του θέμα βέβαια.

Μητσοτάκης για ελληνοτουρκικά

Θεωρώ απαράδεκτες τις δηλώσεις Ερντογάν και τη διαρκή προκλητικότητα. Καταλαβαίνω ότι έχουν εκλογές. Δηλητηριάζουν την τουρκική κοινωνία. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε σε μπαράζ σκληρών δηλώσεων. Θα δίνουμε όμως σαφείς απαντήσεις. Στη διαστρέβλωση που προκαλούν. Δεν τους πιστεύει κανείς ότι τα ελληνικά νησία είναι απειλή για την Τουρκία. Θα χτίζουμε με ακόμη περισσότερη συνέπεια τις συμμαχίες. Αλλά οι δίαυλοι θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτή. Αλλά δεν τους έκλεισα εγώ. Είμαι ανοιχτός σε συνάντηση με τον Ερντογάν.

Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός σε πολλές πρωτέυουσες για τη στάση της Τουρκίας. Εχει η Τουρκία σημαντική συνεργασία με τη Ρωσία. Προμηθεύεται αμυντικό εξοπλισμό, πολύ κρίσιμο. Υιοθετεί ρητορική νεοαυτοκρατορική, που φαντάζει ξένη με τις αξίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Το ΝΑΤΟ επιδιώκει το ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου. Αλλά πολλές χώρες αλλάζουν στάση. Οι αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία επιβλήθηκαν από τη στιγμή που πήρε τους S-400. Η Ελλάδα δεν απεμπολεί τη δύναμη των συμμάχων της παντού, ακόμα και στον αραβικό κόσμο. Χρέος έχω να διασφαλίζω τη χώρα.

Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν και Μακρόν

Με τον κ. Μακρόν θα συζητήσουμε και τα ελληνοτουρκικά, προφανώς. Θα επιβεβαιώσουμε τη στρατηγική μας συμμαχία. Τον Ερντογάν δεν μπορώ να τον πιάσω από το λαιμό και να τον πείσω. Αλλά είμαι πάντα ανοιχτός, το έχω πει και το ξαναλέω.Αν το κάνουμ
ε, θα μιλήσουμε ανοιχτά, θα αναλύσω γιατί η στάση της Τουρκίας είναι προκλητική.

Μητσοτάκης για την οικονομία

Αύριο θα υπάρξει συνέντευξη τύπου για εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλα. Εξετάζουμε τρόπο στήριξης των τιμών του ρεύματος που θα δίνει κίνητρα οικονομίας. Είναι επιβεβλημένο. Σε κάθε περίπτωση τα νοικοκυριά θα λάβουν στήριξη. Η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Υπάρχει απόλυτη διαστροφή της πραγματικότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ που λέει ψέματα. Στο φυσικό αέριο υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Θα κάνουμε διπλή παρέμβαση. Θα επεκτείνουμε το επίδομα θέρμανσης αλλά θα κάνουμε και παρέμβαση στην αντλία. Θα υπάρξει τέλος και γενναία επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου.

Μητσοτάκης για επιβουλές ξένων δυνάμεων και τη σταθερότητα της χώρας

Η εργαλειοπίηση του φυσικού αερίου αποτελεί δεδηλώμενη ρωσική στάση. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτήν την πρόκληση. Ισως η Ρωσία περίμενε μία διαφορετική στάση από εμάς αλλά εμείς είμαστε στη σωστή πλευρά. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Η Σουηδία εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν παρεμβάσεις της Ρωσίας στις εκλογές της. Θα πρέπει να είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση να μην επιτρέψουμε τέτοιες παρεμβάσεις. Εχουμε στοιχεία για παρεμβάσεις που έχουν γίνει παρελθόν. Ποσά από Ρώσους ολιγάρχες που πήγαιναν σε Έλληνες δημοσιογράφους το 2016. Ο Ερντογάν θα ήθελε άλλο Πρωθυπουργό της χώρας, το έχει πει. Υπάρχουν δυνάμεις και εντός χώρας που επιθυμούν πολιτική αστάθεια. Η αντιπολίτευση θέλει αποσταθεροποίηση με πρόωρες εκλογές.

Μητσοτάκης για δημογραφικό

Είναι πολύ σοβαρή πρόκληση για τη χώρα, ίσως η πιο σοβαρή. Το πρόβλημα έχει εθνικά χαρακτηριστικά. Η δική μας κυβέρνηση έδωσε 2000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα. Ενισχύσαμε τον αριθμό των παιδιών που μπαίνουν σε παιδικού σταθμούς. Προσπαθούμε συνέχεια να στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Το δημογραφικό δεν έχει μία και μόνο αντιμετώπιση. Θα άξιζε τον κόπο να υπηρετήσουμε μία μακροχρόνια πολιτική με την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Μητσοτάκης για ενέργεια

Στην Αθήνα η μέση τιμή μαζί με το ΦΠΑ ανά κιλοβατώρα είναι 24.76, στη Μαδρίτη 31, 93. Οσο μικρότερες οι τιμές του φυσικού αερίου, τόσο μικρότερη και η στήριξη η κρατική. Η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να στηρίζει τους πάντες γιατί η οικονομία μας πηγαίνει καλά. Η ανάπτυξη μας εξέπληξε όλους, στηρίζεται στις εξαγωγές. Εχει υπάρξει μεταστροφή του οικονομικού μοντέλου της χώρας. Η οικονομία αναπτύσσεται γρήγορα και παράγει νέες θέσεις εργασίας. Στον τουρισμό θα ξεπεράσουμε τα 18 δις εσόδων, υπέρβαση που δεν ήρθε τυχαία.

Μητσοτάκης για το μεταναστευτικό

Η Ελλάδα είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση. Εχουμε αποδείξει ότι φυλάμε τα σύνορα με αποτελεσματικότητα και σεβασμό. Ευχαριστώ το λιμενικό, την αστυνομία και το στρατό που βοηθούν. Οι πρόσφυγες πέφτουν θύματα εργαλειοποίησης από χώρες και διακινητές. Συνεχίζουμε την πολιτική μας όπως την ξέρετε. Θα εξακολουθούμε να στέλνουμε το μήνυμα της ενεργητικής αποτροπής. Εκτιμώ το ρόλο των περισσότερων ΜΚΟ, δεν είναι όλες αξιόπιστες. Υπάρχουν κάποιες που κάνουν μπίζνα με το μεταναστευτικό. Ξέρουμε ποιες είναι οι προβληματικές. Ενισχύουμε και τις δομές προσφύγων.

Με πληροφορίες και απο news247.gr
Φωτό: screenshot via youtube EΡΤ

Σχολιάστε εδώ