Μικρά οικονομικά…

Μικρά οικονομικά…

♦ Ζουν σε άλλη εποχή; Δεν εξηγείται αλλιώς το ότι το 90% των ελλήνων μαθητών – φοιτητών δεν έχει καμία επαφή με την αγορά εργασίας κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του. Στην Ελλάδα μόλις το 6,1% των νέων ηλικίας 15 – 29 ετών που φοιτούν σε κάποια βαθμίδα εκπαίδευσης ή σε κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης εργάζεται ταυτόχρονα. Η χώρα μας παραμένει ουραγός στην Ευρώπη στη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

♦ Σε αυξήσεις των ασφαλίστρων για τα αυτοκίνητα, που κυμαίνονται κοντά στο 5%, έχουν προχωρήσει από τον Ιούλιο πολλές ασφαλιστικές εταιρείες και από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να προχωρήσουν σε αναπροσαρμογή των τιμολογίων τους οι περισσότερες α­σφαλιστικές εταιρείες.

♦ Βρήκαν δουλειά… Τα εισοδήματα και τα έξοδα των φορολογουμένων θα περάσουν κυριολεκτικά από το κόσκινο της ΑΑΔΕ. Στο στόχαστρο θα βρεθούν και οι τραπεζικοί λογαριασμοί με ετήσια κίνηση μεγαλύτερη των 100.000 ευρώ.

♦ Είναι οι τυχεροί… Επέκταση της «μάχιμης πενταετίας», ήτοι της δυνατότητας εξαγοράς πέντε συντάξιμων ετών, στο σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων και των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος, προβλέπει διάταξη του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που πρόκειται να παρουσιαστεί από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στο υπουργικό συμβούλιο.

♦ Πικρή η αλήθεια… Ο υψηλός πληθωρισμός ροκανίζει τις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών. Τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις είναι σήμερα στο… 0,10%! Τον Ιούλιο του 2022 οι καταθέσεις των νοικοκυριών ήταν 137,44 δισ. ευρώ και των επιχειρήσεων 45,48 δισ. ευρώ, ήτοι 182,92 δισ. ευρώ συνολικά.

♦ Η ξηρασία αυξάνει τον κίνδυνο παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης! Τα αποθέματα σιτηρών έχουν μειωθεί δραματικά λόγω των καιρικών συνθηκών και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

♦ Κόβουν την μπίρα στους Βρετανούς! Ο λόγος; Η ακριβή ε­νέργεια. Εξαντλούνται τα αποθέματα υγροποιημένου διοξειδίου του άνθρακα, καθώς οι εταιρείες μειώνουν την παραγωγή τους!

♦ Καλομελέτα κι έρχεται! Η Τράπεζα της Ελλάδος βλέπει στον… ορίζοντα υψηλότερη ανάπτυξη φέτος, ήτοι στο 4,2% από 3,2% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, με τον πληθωρισμό στο 8%. Αναθεωρεί, όμως, και την πρόβλεψή της για το 2023 από το 4,1% στο 3,1%.

♦ Άντε, κι άλλο καλό νέο. Η αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα παρατείνεται μέχρι τα τέλη του 2024. Από το 2025 ο ΦΠΑ μπορεί να μειωθεί από το 24% στο 13%, ίσως δε και να μηδενιστεί.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ