Βάρβαρος όχλος έσυρε τον Ιεράρχη της Σμύρνης και τον κατακρεούργησε

Βάρβαρος όχλος έσυρε τον Ιεράρχη της Σμύρνης και τον κατακρεούργησε

Μια θλιβερή επέτειος για μια από τις πιο δραματικές και συμβολικές θυσίες του Ελληνισμού της Μικρασίας, καθώς στις 27 Αυγούστου συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη βάρβαρη δολοφονία του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου.

«Αδελφοί μου, η ώρα είναι δεινή, αλλά και ο Θεός είναι μεγάλος. Έχετε πίστιν εις Αυτόν. Δοκιμαζόμεθα, αλ­λά ας μην ολιγοπιστώμεν…», ήταν η τελευταία παράκληση του Χρυσοστόμου Σμύρνης προς τους Έλληνες της Σμύρνης από τον άμβωνα της Αγίας Φωτεινής. Ήταν λίγο πριν οι Τσέτες μπουν στην πόλη, παραδίδο­ντάς την στις φλόγες και στην καταστροφή, πριν σκορπίσουν τον θάνατο, στέλνοντας στην προσφυγιά ένα σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού, ξεριζώνοντας από τις ρίζες της την υπερχιλιόχρονη ελληνική παρουσία στη Γη της Ιωνίας.

Με εντολή του βάρβαρου Νουρεντίν πασά συλλαμβάνεται ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος, του αφαιρείται το ράσο, τον τυλίγουν με άσπρα κουρέλια και τον παραδίδουν στη μανία του όχλου. Του ξεριζώνουν τα γένια, του κόβουν τη μύτη και τα αυτιά. Ο βάρβαρος όχλος σέρνει τον Ιεράρχη της Σμύρνης στα σοκάκια και στις γειτονιές της πόλης, όπου τον κατακρεουργούν. Υπέμεινε με απαράμιλλο θάρρος και καρτερικότητα τα βάρβαρα βασανιστήρια, πληρώνοντας την αφοσίωσή του στην Ορθοδοξία και στην Ελλάδα. Τα λείψανά του κανείς δεν γνωρίζει τι απέγιναν, καθώς οι βάρβαροι εισβολείς δεν ήθελαν να υπάρχει κανένα χνάρι που θα θυμίζει τη μεγαλοσύνη του Χρυσοστόμου Σμύρνης και τη θυσία του.

Ο κατά κόσμον Χρυσόστομος Καλαφάτης είχε γεννηθεί στις 8 Ιανουαρίου 1867 στην Τρίγλια Βιθυνίας, της επαρχίας Προύσας, διετέλεσε Μητροπολίτης Δράμας και Σμύρνης και ανακηρύχθηκε Ιερομάρτυρας από την Ορθόδοξη Εκκλησία…

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ

Φωτό: orthodoxianewsagency.gr


Σχολιάστε εδώ