Χωρίς μάσκες και υποχρεωτικά τεστ επιστρέφουν οι μαθητές στα σχολεία!

Χωρίς μάσκες και υποχρεωτικά τεστ επιστρέφουν οι μαθητές στα σχολεία!

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Xωρίς μάσκες και υποχρεωτικά τεστ ανοίγουν τα σχολεία στις 12 Σεπτεμβρίου, από την στιγμή που η κυβέρνηση έκανε αποδεκτή την ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η οποία έγινε με βάση τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Ειδικότερα:

• Παραμένει προαιρετική η χρήση προστατευτικής μάσκας.
• Ως γενική οδηγία, όταν ένα παιδί εμφανίσει συμπτώματα παραμένει σπίτι (όπως ισχύει σε κάθε περίπτωση ίωσης ή λοίμωξης).
• Συστήνεται η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου σε περίπτωση συμπτωμάτων.
• Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, εφαρμόζονται τα μέτρα απομόνωσης που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό, δηλαδή παραμονή σε απομόνωση επί πέντε ημέρες τουλάχιστον και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα.
• Τήρηση της υγιεινής των χεριών.
• Επαρκής αερισμός των χώρων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης δήλωσε ότι: «Θέλουμε τα σχολεία να είναι πολύ κοντά στην κανονικότητα. Στην Ελλάδα, τα σχολεία ανοίγουν αργότερα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αυτό είναι πλεονέκτημα. Η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών ανοίγει χωρίς μέτρα τα σχολεία ή με μέτρα συστάσεων. Το τεστ αυτήν τη στιγμή δεν έχει το νόημα που είχε στην πρώτη φάση, κατά την οποία η διασπορά είχε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Μπορεί δηλαδή η πανδημία να μας δώσει τέτοια στοιχεία που ενδεχομένως να πάμε σε χρήση της μάσκας».

Επίσης, ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που είναι σε αναστολή, επισημαίνοντας ότι «το μέτρο θα επανεξεταστεί στις 31 Δεκεμβρίου, έτσι ώστε να έχουμε δει συνολικά την πορεία της πανδημίας».

«Οι ιδιωτικές κλινικές θα μπορούν πλέον να κρατούν τους ασθενείς με κορονοϊό προκειμένου να μην μπλοκάρουν τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ αναμένεται να μπει τέλος στο μοντέλο των κλινικών Covid, καθώς θα δίνεται η δυνατότητα στους ασθενείς με Covid να νοσηλεύονται στην κλινική στην οποία προσήλθαν για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν, χωρίς να απαιτείται να μεταφερθούν σε κλινική Covid», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος.

Καλά ήταν τα νέα από το μέτωπο της πανδημίας την τελευταία εβδομάδα, αφού συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση των επιδημιολογικών δεικτών. Συγκεκριμένα, την εβδομάδα 22 – 28 Αυγούστου καταγράφηκαν 50.579 κρούσματα (-10% εβδομαδιαία μεταβολή), εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 23% του συνόλου των λοιμώξεων. Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 4.762.827 (51,9% γυναίκες).

Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος, συμμετέχοντας στη συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής «για την απάντηση της ΕΕ στην πανδημία Covid-19», επισήμανε την ανάγκη συντονισμένης δράσης για να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των ευρωπαίων πολιτών εξαιτίας της πανδημίας.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ