Βασ. Κεγκέρογλου στο “Π”: Κορυφή του παγόβουνου οι παρακολουθήσεις από το δεξιό σύστημα νομής της εξουσίας

Βασ. Κεγκέρογλου στο “Π”: Κορυφή του παγόβουνου οι παρακολουθήσεις από το δεξιό σύστημα νομής της εξουσίας

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ
Βουλευτή Ν. Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής


Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με τις πολιτικές της αλλά κυρίως με τον τρόπο διαχείρισης της εξουσίας και ιδιαίτερα των αποτυχιών της, εξάντλησε την ανοχή των πολιτών.

Το «επιτελικό κράτος» της ΝΔ είναι ο μηχανισμός με τον οποίο συγκεντρώνονται και αποφασίζονται όλα από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Οι επιτυχίες πιστώνονται στον επιτελάρχη κ. Μητσοτάκη, ο οποίος και επευφημείται. Οι αποτυχίες διαχέονται και χρεώνονται στους άλλους – πολίτες, φορείς, Δημόσιο και ενίοτε σε υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη, που αποπέμπονται. Άλλες φορές αποδίδονται στην παγκοσμιότητα των προβλημάτων, όπως συμβαίνει με την ακρίβεια.

Έτσι, το «επιτελικό κράτος» απέτυχε στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, της πανδημίας και της ακρίβειας, αλλά πέτυχε στην κατασπατάληση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, μοιράζοντάς τους στους λίγους και ισχυρούς, όπως έγινε με την απόδοση αδειών σύνδεσης μεγάλων ΑΠΕ μόνο για όσους πέρασαν από το Μαξίμου. Αρίστευσε στην υπερσυγκέντρωση της εξουσίας και στην ποδηγέτηση της ενημέρωσης και επέδειξε λαμπρές επιδόσεις στην παρακολούθηση των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης.

Πρόσφατα, στο θέμα της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη ο κ. Μητσοτάκης πιάστηκε επ’ αυτοφώρω.

Πρόκειται για ένα θέμα που αφορά τα δημοκρατικά δικαιώματα όλων των πολιτών και τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ένα θέμα που κλόνισε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, εκθέτοντας τη χώρα διεθνώς.

Εκτός αυτού, όμως, καταδεικνύει τις αντιδημοκρατικές αντιλήψεις και πρακτικές ελέγχου της κρατικής εξουσίας. Ουσιαστικά, την αυθαίρετη ιδιοποίηση του κράτους και των πόρων, με στόχο τη διαιώνιση της εξουσίας.

Είναι η κορυφή του παγόβουνου ενός χρεοκοπημένου μοντέλου διαχείρισης της εξουσίας, που η χώρα μας, διαχρονικά, το πλήρωσε πολύ ακριβά και η ΝΔ δεν επιθυμεί να εγκαταλείψει.

Είναι η ίδια αντίληψη που διέπνεε τη διακυβέρνηση της ΝΔ το 2004 – 2009 και οδήγησε στη χρεοκοπία της χώρας και στην τεράστια κρίση. Είχαμε και τότε παρακολουθήσεις, αλλεπάλληλες θεσμικές εκτροπές και σκάνδαλα, χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο με τη μέθοδο των συμβασιούχων, αναθέσεις προς ημετέρους, εκτίναξη των ελλειμμάτων, υπερδιπλασιασμό του χρέους και την απάτη των στατιστικών στοιχείων.

Αλλά και μετά, όταν ξέσπασε η κρίση, είχαμε τα «Ζάππεια» και τις «πλατείες των αγανακτισμένων», παρότι η χώρα χρεοκόπησε ως συνέπεια της δικής της πολιτικής, για την οποία ποτέ δεν απολογήθηκε. Ο κ. Καραμανλής, μάλιστα, μιλώντας μετά από 13 χρόνια, δεν είπε κουβέντα για τον οικονομικό, και όχι μόνο, εκτροχιασμό του 2004 – 2009, που έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.

Συγκεντρωτισμός, αυθαιρεσία, αδιαφάνεια, απευθείας αναθέσεις δισεκατομμυρίων, χωρίς διαβούλευση, λογοδοσία και δημοκρατικό έλεγχο, και κυρίως απουσία ανάληψης ευθύνης.

Τα ίδια τότε, τα ίδια και τώρα.

Η ΝΔ δεν αλλάζει αντίληψη, πολιτική και πρακτικές. Αλλάζει μόνο προσωπεία. Ευτυχώς, το τελευταίο φιλελεύθερο και κεντρώο προσωπείο που φόρεσε ο κ. Μητσοτάκης κατέρρευσε με πάταγο.

Το ΠΑΣΟΚ έχει πλούσια ιστορία δημοκρατικών αγώνων, κοινωνικών και θεσμικών αλλαγών, και μάλιστα σε συνθήκες –εσωτερικές και διεθνείς– πολύ δυσκολότερες από τις σημερινές.

Αγωνιστήκαμε για τους πολίτες, βάλαμε τα θεμέλια για μια χώρα ανεξάρτητη, με διεθνή φωνή, για μια κοινωνία όρθια και δίκαιη. Δώσαμε μάχες, συγκρουστήκαμε με πελατειακά κατεστημένα.

Ακόμη και την περίοδο της κρίσης 2009 – 2014 συγκροτήσαμε μια Εθνική Στρατηγική για την αντιμετώπιση της φτώχειας και για την Κοινωνική Ένταξη και Συνοχή. Θεσπίσαμε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και υλοποιήσαμε πολλές πολιτικές στήριξης των ασθενέστερων.

Καθιερώσαμε τη «Διαύγεια».

Θεσπίσαμε τις ηλεκτρονικές προμήθειες και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και χτυπήσαμε τη διαφθορά, που κόστιζε στα ασφαλιστικά ταμεία.

Αναλάβαμε το κόστος διάσωσης της χώρας, θέτοντας το Εθνικό πάνω από το κομματικό. Προ κρίσης, εφαρμόσαμε θεσμούς ελέγχου της αυθαιρεσίας της εξουσίας.

Ο θεσμός των Ανεξάρτητων Αρχών αποτελεί μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις συγκροτημένης παρέμβασης στη δημόσια πολιτική της Ελλάδας.

Το ΠΑΣΟΚ έχει και εδώ την πατρότητα του σχεδιασμού, της νομοθέτησης αλλά και της συνταγματικής κατοχύρωσης. Συγκρουστήκαμε με παραδοσιακές αντιλήψεις κρατισμού από δεξιά και αριστερά.

Τα ΚΕΠ, η αποκέντρωση της εξουσίας στην Αυτοδιοίκηση, η αξιοκρατία στις προσλήψεις με το ΑΣΕΠ, οι μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία και στην Υγεία, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, το ΕΣΥ είναι μερικές μόνο από τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ. Θέλαμε τον πολίτη ανεξάρτητο και αξιοπρεπή.

Αντιμετωπίσαμε την αντίσταση της ΝΔ ακόμη και στην αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, την πολεμική του πελατειακού κατεστημένου και ενίοτε την άρνηση της Αριστεράς.

Το θέμα της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών και της διαφάνειας είναι ευρύτερο και κρισιμότατο για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας.

Καθημερινά, οι πολίτες ζουν μια νέα δοκιμασία, αντιλαμβανόμενοι ότι θα ακολουθήσουν και άλλες, χειρότερες. Συνειδητοποιούν ότι χάνονται ευκαιρίες για τη χώρα και τους νέους, φοβούμενοι ότι θα χαθούν κι άλλες όσο παραμένει η ΝΔ στην εξουσία.

«Ζητείται ελπίς» για τη χώρα και τους πολίτες.

Τα συσσωρευμένα προβλήματα και τα αδιέξοδα στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με μια άλλη, σοβαρή και υπεύθυνη διακυβέρνηση, με στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης, διαφάνεια, λογοδοσία και με προοδευτικό, σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα.

Οι πολίτες έχουν διέξοδο, έχουν λύση.

Μόνο το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής μπορεί, γι’ αυτό και θα του δώσουν τη δύναμη να πρωταγωνιστήσει ξανά.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ