Τόνια Αντωνίου στο “Π”: Είναι ζήτημα Δημοκρατίας

Της
ΤΟΝΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Βουλευτού ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νότιου Τομέα (Β3) Αθήνας


Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, με αποκορύφωμα την περίπτωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη, δεν είναι μια υπόθεση από αυτές που μπορούν εύκολα να υποβαθμιστούν ή να ξεχαστούν.

Οι διαστάσεις της είναι πολύ πιο σοβαρές από το πλήθος των πολιτικών επιλογών και πρακτικών για τις οποίες έχει κατά καιρούς δεχθεί σοβαρή κριτική η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Κι αυτό γιατί ήρθε να πλήξει σοβαρά τα ίδια τα θεμέλια της Δημοκρατίας, των συνταγματικών θεσμών και των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών. Έχει, μάλιστα, ήδη στιγματίσει ανεπανόρθωτα τη θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και θα παραμείνει για πάντα πλέον ως μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της συντηρητικής παράταξης.

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι έχει ήδη κάνει τον γύρο του κόσμου και έχει πλήξει σοβαρά την εικόνα της χώρας, με επιπτώσεις των οποίων το μέγεθος δεν έχουμε δει ακόμα, εφόσον αποτελεί μια παράνομη ενέργεια, απαξιωτική για τον πρωθυπουργό μιας χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας το θεσμικό πλαίσιο, οι αρχές αλλά και ο πολιτικός πολιτισμός δεν επιτρέπουν και δεν συγχωρούν τέτοιες αποκαλύψεις. Ταυτόχρονα, προκαλεί θυμηδία σε όσους επιβουλεύονται τα συμφέροντα της χώρας, όταν διαπιστώνουν ότι, αντί η κυβέρνηση της Ελλάδας να ασχολείται με την προάσπιση της εθνικής ασφάλειας, επιλέγει να δημιουργεί παρακρατικούς μηχανισμούς για την παρακολούθηση της αντιπολίτευσης, κατά το παράδειγμα ανελεύθερων και αυταρχικών καθεστώτων.

Η στάση της κυβέρνησης όλο αυτό το διάστημα διακρίνεται από απώλεια ψυχραιμίας, πανικό και επαναλαμβανόμενα λάθη, πολιτικά και επικοινωνιακά. Στην αρχή αρνήθηκαν ότι υπήρξαν παρακολουθήσεις. Όταν η απόπειρα συγκάλυψης κατέρρευσε μετά τις αποκαλύψεις στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προσπάθησαν να βρουν «αυτοφωράκηδες» και εξιλαστήρια θύματα σε πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, στον κ. Κοντολέοντα και στον κ. Δημητριάδη, ώστε να μετατεθεί η ευθύνη από τον κ. Μητσοτάκη στους συνεργάτες του, θυμίζοντας αυτά ακριβώς που προσπάθησε να κάνει ο Νίξον όταν ξέσπασε το σκάνδαλο του Watergate.

Στη συνέχεια επιχείρησαν να υποβαθμίσουν ή και να εξαφανίσουν το θέμα επικοινωνιακά και να αλλάξουν την πολιτική ατζέντα. Αφού και πάλι απέτυχαν, επιδίωξαν να μεταθέσουν την ευθύνη στα θύματα των παρακολουθήσεων. Ταυτόχρονα, καλούσαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να «ενημερωθεί στο αυτί» για την υπόθεση, αλλά την ίδια στιγμή διέρρεαν ότι τα πειστήρια του εγκλήματος έχουν καταστραφεί από την ΕΥΠ. Τελικά, και ενώ αρνούνται πεισματικά να απαντήσουν στα κρίσιμα ερωτήματα της υπόθεσης για τους λόγους της παρακολούθησης και για το ποιος έδωσε την εντολή για αυτήν, εξαντλούνται σε μια απέλπιδα προσπάθεια να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, πέφτοντας συνεχώς σε αντιφάσεις και χειροτερεύοντας τη θέση τους.

Η προσδοκία τους, που εκφράζεται και από επίσημα κυβερνητικά χείλη, είναι ότι η ελληνική κοινωνία, που στενάζει από την ενεργειακή κρίση, την ακρίβεια και τη φτώχεια, θα θεωρήσει ότι το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αποτελεί ένα δευτερεύον ζήτημα και θα το προσπεράσει. Φαίνεται, όμως, ότι λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, γιατί είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων αναδεικνύει μια σοκαριστική πραγματικότητα. Ότι η αλαζονεία της κυβέρνησης έφτασε σε τέτοιο σημείο, που θεωρούσαν ότι μπορούν ανενόχλητοι να κάνουν ό,τι θέλουν, χωρίς φραγμούς, όρια και λογοδοσία. Οι πολίτες, ωστόσο, που έχουν βιώσει πολλές φορές τις συνέπειες της καθεστωτικής τους αντίληψης στην καθημερινή τους ζωή, αντιλαμβάνονται ότι η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί απλώς τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Τελικά, το «κατόρθωμα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν να κάνει και πάλι ξεκάθαρες τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της δημοκρατικής και της συντηρητικής παράταξης, οι οποίες μπορεί στο μυαλό ορισμένων να είχαν θολώσει. Οι θεσμικές εκτροπές, όμως, οι βγαλμένες από το σκοτεινό παρελθόν του δεξιού παρακράτους, τις έφεραν ξανά στο προσκήνιο. Το προσωπείο τής δήθεν «φιλελεύθερης» και «μεταρρυθμιστικής» δύναμης, που προέβαλλε ο κ. Μητσοτάκης εντός και εκτός συνόρων, έπεσε και αποκάλυψε ένα αποκρουστικό πρόσωπο, που αποτελεί όνειδος για κάθε ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: newsbeast.gr


Σχολιάστε εδώ