Γιώργος Καββαθάς στο “Π”: Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η τουριστική σεζόν
-Οι προοπτικές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΒΒΑΘΑ
Προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ
Ανάμεικτη γεύση αφήνει στους εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους το τέλος του καλοκαιριού του 2022.
Με βάση αξιόπιστες εκτιμήσεις και υπό τον όρο ότι δεν θα συμβεί κάτι αρνητικό έως το τέλος του χρόνου, οι εισπράξεις θα φτάσουν στα 20 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τα 18,3 δισ. ευρώ του 2019. Και αυτό είναι ένα εισόδημα που στον έναν ή στον άλλον βαθμό θα διαχυθεί στο μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής οικονομίας.
Κάπου εδώ, όμως, σταματούν τα… καλά νέα. Μια πιο προσεκτική ματιά στις ταμειακές κάθε επιχείρησης μας φέρνει αντιμέτωπους με το φαινόμενο της αυταπάτης του χρήματος, με το πληθωριστικό χρήμα. Οι αυξημένες εισπράξεις αντιστοιχούν σε αυξημένα κόστη: Από τις πρώτες ύλες μέχρι τα κόστη της ενέργειας, όλα πήραν την ανηφόρα, με αποτέλεσμα το κέρδος ή ο μισθός του επιχειρηματία σε πολλές επιχειρήσεις να μην έχει αυξηθεί σε σύγκριση με το 2019. Τα φαινόμενα απατούν, με λίγα λόγια.
Αυτή η εκτίμησή μας επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας από το εξαμηνιαίο Δελτίο Οικονομικού Κλίματος, βάσει έρευνας που πραγματοποιήσαμε, με τη βοήθεια της εταιρείας MARC, σε επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 49 άτομα, δηλαδή το 99,6% των ελληνικών επιχειρήσεων. Η έρευνα δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022. Το βασικό της συμπέρασμα είναι πως η κατάσταση σταθεροποιείται μεν, αλλά τα σημάδια ανάκαμψης παραμένουν οριακά και ασταθή. Αναλυτικότερα:
Η ανάκαμψη που καταγράφεται για το πρώτο εξάμηνο του 2022 επισκιάζεται από τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που παρουσιάζουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, περισσότερες από 1 στις 3 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (37,1%) δήλωσαν ότι έχουν μηδενικά ρευστά διαθέσιμα (27,8%) ή διαθέσιμα που επαρκούν λιγότερο από μήνα (9,2%). Επιπλέον, η οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων εστίασης και των μικρότερων πολυάριθμων επιχειρήσεων επιδεινώνεται περαιτέρω. Για τις επιχειρήσεις αυτές τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας είναι εντονότερα, όπως και η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να ξεφύγουν από τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης.
Παράλληλα, οι επιπτώσεις από τις ανατιμήσεις εντείνονται. Το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς με βάση τα ευρήματα της έρευνας αυξήθηκε μεσοσταθμικά το κόστος ενέργειας κατά 76%, το κόστος προμήθειας πρώτων υλών και εμπορευμάτων κατά 43,5%, το κόστος καυσίμων οχημάτων κατά 57,8% και το κόστος προμήθειας εξοπλισμού και μηχανημάτων κατά 26,2%. Συνέπεια του αυξημένου κόστους λειτουργίας ήταν να καταγραφεί νέος ιστορικά υψηλός αριθμός επιχειρήσεων που αύξησαν τις τιμές πώλησης αγαθών / υπηρεσιών. Το πρώτο εξάμηνο του 2022, 6 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (59,2%) προχώρησαν σε αύξηση των τιμών τους.
Τέλος, αρνητικές παραμένουν οι προσδοκίες για το μέλλον. Σημαντική, μάλιστα, άνοδο παρουσιάζει ο δείκτης αβεβαιότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο που έχει αποτυπωθεί από την εκδήλωση της υγειονομικής κρίσης. Συγκεκριμένα, σχεδόν 4 στις 10 επιχειρήσεις (38,6%) εκφράζουν φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητάς τους στο μέλλον. Αντίστοιχα, ο δείκτης βιωσιμότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων καταγράφει το χειρότερο ποσοστό από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, με το 6,5% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων να αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο διακοπής της δραστηριότητάς του.
Το αισιόδοξο στοιχείο της τρέχουσας συγκυρίας είναι πως αυτή η κατάσταση μπορεί εύκολα να ανατραπεί προς το καλύτερο. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μπορούν να σηματοδοτήσουν την ακύρωση μέτρων που έχουν βαρύνει επί χρόνια και άδικα τους μικρομεσαίους και την εφαρμογή πολιτικών που θα τους διευκολύνουν. Πρώτο και σημαντικότερο αίτημά μας είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Είναι ένας κεφαλικός φόρος, κάτι σαν πρόστιμο, που αποτελεί βαρίδι για περισσότερους από 600.000 επαγγελματίες.
Συγκεκριμένα, η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει:
• Δημιουργία καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, που να παρακάμπτουν τις τράπεζες και να ενισχύουν τη ρευστότητα των μικρών επιχειρήσεων.
• Καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν βραχυπρόθεσμα στα προβλήματα ρευστότητας.
• Αύξηση των κονδυλίων που προβλέπονται για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις από τα ευρωπαϊκά προγράμματα.
• Καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως χρήση του POS και σύνδεση με εμπορικές πιστώσεις.
• Ενίσχυση των εναλλακτικών του δανεισμού εργαλείων χρηματοδότησης, όπως leasing και factoring.
• Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%.
• Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
• Κατάργηση του φόρου πολυτελείας στους μεταποιητικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας (π.χ., αργυροχρυσοχοΐα – γουναρικά).
• Σχετικά με την ενέργεια, αποσύνδεση της αποζημίωσης των παραγωγών από το κόστος του ακριβότερου προμηθευτή, δηλαδή του φυσικού αερίου, όπως συμβαίνει σήμερα.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ