6 δισ. ευρώ θα κοστίσει ο χειμώνας στα νοικοκυριά!
–Και βλέπουμε, από τον χιονιά θα εξαρτηθεί!
Εκεί φτάσαμε… Ο λογαριασμός του καλοριφέρ να είναι στον αέρα. Όλα πλέον θα εξαρτηθούν από το πόσο βαριά θα είναι φέτος η επέλαση του χειμώνα.
Από το πόσο θα χρειαστεί να ανάψει το τζάκι, ακόμα κι αν περιοριστεί στο ελάχιστο η απαιτούμενη ποσότητα των ξύλων.
Μέχρι στιγμής, κανένα νοικοκυριό δεν είναι σε θέση να υπολογίσει το κόστος της θέρμανσης. Στις περισσότερες πολυκατοικίες δεν μπορούν να υπολογίσουν πόσο θα κοστίσει το πετρέλαιο που θα χρειαστούν. Και τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα στις μονοκατοικίες.
Τα νοικοκυριά θα πρέπει να κάνουν μεγάλες περικοπές.
Φέτος θα χρειαστεί να πληρώσουν 5 με 6 δισ. ευρώ για να αγοράσουν τις ίδιες με πέρυσι ποσότητες φυσικού αερίου και πετρελαίου θέρμανσης.
Τα 167 εκατ. ευρώ που δόθηκαν πέρυσι ως επίδομα θέρμανσης σε 830.000 νοικοκυριά είναι πολύ λίγα.
Πέρυσι τον Οκτώβριο το πετρέλαιο θέρμανσης ξεκίνησε να πωλείται προς 1,16 ευρώ το λίτρο και κατά τη διάρκεια του χειμώνα έφτασε να κοστίζει 1,6 ευρώ το λίτρο.
Η Ελλάδα είναι πανταχόθεν θωρακισμένη για να μη μείνει στο σκοτάδι!
Ο τουρισμός αναμένεται να αποτελέσει τον κύριο «μοχλό» του ΑΕΠ, με τα έσοδα να αγγίζουν τα 20 δισ. ευρώ, η δε πορεία των φορολογικών εσόδων καταγράφει υπέρβαση κατά 5 δισ. ευρώ στο επτάμηνο. Ήδη η UBS αναβάθμισε πρόσφατα τις προβλέψεις της για ανάπτυξη στο 5,7% από 4%!
Ακόμη, η Wood προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ στο 6% με… όχημα τον τουρισμό, υπολογίζοντας τις εισπράξεις για το 2022 σε 18 με 19 δισ. ευρώ.
Ήδη η χώρα μας δείχνει να είναι η εξαίρεση. Η Ελλάδα φαίνεται να είναι πανταχόθεν θωρακισμένη, με την οικονομία της να πηγαίνει σφαίρα και την πανδημία να μην αποτελεί πλέον αξιόλογο πρόβλημα.
Τα πράγματα, όμως, δεν είναι έτσι. Από το μέτωπο της ενέργειας, τα κρίσιμα σημεία είναι τρία:
1) Θα δαπανηθούν 12 δισ. ευρώ (6% του ΑΕΠ) για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, από τα οποία τα 2 δισ. ευρώ θα είναι από τον προϋπολογισμό. Θα επιδοτηθούν όλα τα νοικοκυριά, για όλα τα σπίτια τους, για όλη την κατανάλωσή τους.
2) Δεν γίνεται καμία προσπάθεια να συγκρατηθεί η κατανάλωση ρεύματος, που θα ήταν μια πράξη σύνεσης.
3) Δεν υπάρχει καμία ουσιαστική μέριμνα για την ενίσχυση των δικτύων μεταφοράς – διανομής.
Δεν επαρκούν τα μέτρα…
Να σημειωθεί ότι τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν διαθέσει έως τώρα 280 δισ. ευρώ για την ανακούφιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από την ενεργειακή ακρίβεια. Με τον χειμώνα, όμως, προ των πυλών και τις τιμές να αυξάνονται ανεξέλεγκτα, όλο και περισσότεροι ηγέτες συνειδητοποιούν ότι οι επιδοτήσεις και τα μέτρα εξοικονόμησης δεν επαρκούν πλέον.
Οι αδράνειες αποβαίνουν μοιραίες!
Ο χειμώνας δείχνει από τώρα ότι θα είναι αδίστακτος, πολύ χειρότερος απ’ ό,τι τον… περιμένουμε. Το λέει ευθέως ο Αλέκος Κρητικός, πρώην στέλεχος της ΕΕ, πρώην γ.γ. στα υπουργεία Ανάπτυξης και Εσωτερικών. Συγκεκριμένα, επισημαίνει: «Διστάζουν οι Γερμανοί και οι λοιποί ακόλουθοί τους να συναινέσουν στη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής απάντησης. Αδρανεί περιέργως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως και η ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αξιοσημείωτη είναι και η σιωπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δείχνουν όλοι να αγνοούν ότι η ‘‘κόπωση’’ των Ευρωπαίων πολιτών μπορεί να τους οδηγήσει σε αντιδράσεις απρόβλεπτες και μη ελεγχόμενες. Και ότι οι αδράνειες σε κρίσιμες ώρες ενίοτε αποβαίνουν μοιραίες».
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ