Χρήστος Ζερεφός: Η φύση δεν παύει να μας τιμωρεί πολύ ακριβά

Χρήστος Ζερεφός: Η φύση δεν παύει να μας τιμωρεί πολύ ακριβά

• Η απραξία θα κοστίσει στη χώρα μας πάνω από 700 δισ. ευρώ

«Το θέμα της ανακατανομής των υδάτινων αποθεμάτων του πλανήτη είναι τεράστιο. Είναι βέβαιο ότι από τα 7+ δισεκατομμύρια του πληθυσμού, πάνω από το 1 δισεκατομμύριο δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό. Είναι τραγικό αυτό το φυσικό αγαθό να μην είναι διαθέσιμο σε όλους τους κατοίκους του πλανήτη.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το συνολικό ύδωρ που υπάρχει στον πλανήτη μας παραμένει σταθερό. Η Γη δηλαδή ούτε χάνει ούτε κερδίζει νερό σε σημαντικές ποσότητες. Αλλά, δυστυχώς, με την αποσταθεροποίηση του κλίματος τα υπάρχοντα αποθέματα αυτού του σπουδαίου φυσικού πόρου ανακατανέμονται χωρικά και ορισμένες περιοχές, κυρίως αυτές που έπασχαν από λειψυδρία και στο παρελθόν, θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα όλο και περισσότερο.

Στο μέλλον της Ελλάδας, αν δεν κάνουμε τίποτα, θα υπάρχει σημαντική οικονομική επιβάρυνση στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν. Η απραξία έχει υπολογιστεί ότι μπορεί να κοστίσει στη χώρα μας περισσότερα από 700 δισ. ευρώ συσωρευτικά μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα.

Δηλαδή το κόστος ισοδυναμεί με σχεδόν τριπλασιασμό του εξωτερικού μας χρέους. Η προσαρμογή οδηγεί σε μείωση του κόστους αυτού κατά το ήμισυ αλλά δεν παύει η Φύση να μας τιμωρεί με πολύ ακριβό πρόστιμο για την αμέλεια, την αδιαφορία και τη μη προσαρμογή στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής».

Χρήστος Ζερεφός
Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών,
Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ