Τον πόλεμο φθοράς έναντι της Ελλάδας επιλέγει η Τουρκία

Τον πόλεμο φθοράς έναντι της Ελλάδας επιλέγει η Τουρκία

Η Τουρκία έχει ως στόχο να ακυρώσει την εικόνα της Ελλάδας, ως χώρας που σέβεται τη διεθνή νομιμότητα και προασπίζεται το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες…


Με την κυβέρνηση να βουλιάζει στην πολιτική κρίση

– Το καθεστώς Ερντογάν απαιτεί από την Ελλάδα στάση «υποτακτικού»

–Μπλόκο στην πώληση των F-16

Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ


Eπιστροφή στην «κανονικότητα» των τουρκικών προκλήσεων και των επιθετικών δηλώσεων, που προσγειώνει στη σκληρή πραγματικότητα των ελληνοτουρκικών την κυβέρνηση και όσους πίστεψαν ότι η παραμονή (προς ώρας) του τουρκικού γεωτρύπανου εκτός ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για μια νέα προσπάθεια προσέγγισης με την Άγκυρα και το καθεστώς Ερντογάν.

Η επαναφορά της τουρκικής ηγεσίας στην οδό των προκλητικών δηλώσεων συμπίπτει και με την ανακοίνωση των εταιρειών Total – Eni για την ανακάλυψη σημαντικού κοιτάσματος φυσικού αερίου στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, στον στόχο «Κρόνος», που δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς αναζωογονεί το ενδιαφέρον των πετρελαϊκών εταιριών για συνέχιση και επέκταση των ερευνητικών δραστηριοτήτων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Άγκυρα, η οποία διεκδικεί ευθέως σημαντικό τμήμα του οικοπέδου 6 της κυπριακής ΑΟΖ, υπήρξε ιδιαίτερα προσεκτική στις αντιδράσεις της στην ανακοίνωση της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας, με το πρόσχημα ότι οι γεωτρήσεις αυτές πραγματοποιούνται σε περιοχή νοτίως της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας» όπως αυτή προβλέπεται από το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Όμως είναι γνωστό ότι η Τουρκία είχε απειλήσει ευθέως και την Κύπρο αλλά και τις ξένες εταιρείες να μην προχωρήσουν στην υλοποίηση του προγράμματος ερευνών εντός της κυπριακής ΑΟΖ, με την προσχηματική επίκληση των «δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων». Προς το παρόν πάντως έχει χρόνο για να οργανώσει την αντίδρασή της, αφού στα μέσα του φθινοπώρου θα έχουν ολοκληρωθεί οι γεωτρήσεις του «Abdulhamid Han» στον κόλπο της Αττάλειας, ενώ μπορεί να έχει αποδεσμευθεί και το «Oruc Reis» από τις έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα…

Ενω η Αθήνα ασχολείται με τις παρακολουθήσεις

Για την Αθήνα όμως, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση βρίσκεται υπό αμφισβήτηση και η μοναδική ασχολία της είναι η διαχείριση του σκανδάλου των υποκλοπών, η πρόκληση μιας κρίσης από την Τουρκία θα μπορούσε να είναι το μάννα εξ ουρανού για την απόσπαση της προσοχής της κοινής γνώμης και την προβολή του αφηγήματος της ικανής και αξιόπιστης κυβέρνησης στη διαχείριση εθνικών κρίσεων.

Αυτό όμως που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι ο συνεχής πόλεμος φθοράς και το άνοιγμα της βεντάλιας των διεκδικήσεων εκ μέρους της Τουρκίας, κάτι που απαιτεί συνεχή και συστηματική προσπάθεια και σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο, το οποίο όμως σπαταλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη λόγω του πλήγματος που έχει δεχθεί το διεθνές κύρος της χώρας με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Η Τουρκία, όπως δείχνουν και οι δηλώσεις των αξιωματούχων της κυβέρνησης Ερντογάν, επιμένει να διατηρεί στην επικαιρότητα τη διεκδικητική της ατζέντα, η οποία εκτός των άλλων έχει ως στόχο να ακυρώσει την εικόνα της Ελλάδας, ως χώρας που σέβεται τη διεθνή νομιμότητα και προασπίζεται το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες.

Έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την «εκλογή» νέου ψευδομουφτή στην Ξάνθη

Οι συνεχείς αναφορές του Μεβλούτ Τσαβούσογλου αλλά και του ίδιου του Ερντογάν σε μειονοτικό ζήτημα στη Θράκη και στις δήθεν παραβιάσεις της Συνθήκης της Λωζάννης αλλά και των ανθρώπινων δικαιωμάτων της μειονότητας είναι ένα στοιχείο το οποίο θα χρησιμοποιήσει η τουρκική προπαγάνδα για την απονομιμοποίηση της χώρας μας. Και αυτό θα το δούμε να κλιμακώνεται τις επόμενες εβδομάδες, καθώς το τουρκικό προξενείο και οι άνθρωποί του στη Θράκη (με τη συμμετοχή, δυστυχώς, και μέλους του Ελληνικού Κοινοβουλίου) έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την «εκλογή» νέου ψευδομουφτή στην Ξάνθη.

Μεταναστευτικό

Στην ίδια λογική κινείται και ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της Άγκυρας στο θέμα του Μεταναστευτικού.

Μάλιστα, σε μερικές εβδομάδες και τα δύο ζητήματα θα τεθούν επισήμως από την Τουρκία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου η χώρα θα εκπροσωπηθεί από τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα θελήσει έτσι να δρέψει τους καρπούς των επιτυχιών του στην Ουκρανία.

Η Αθήνα, παρά τις επιμέρους απαντήσεις που δίνει στα ζητήματα που εγείρει η Άγκυρα, ακολουθεί φοβική τακτική και αποφεύγει να περάσει στην αντεπίθεση, αφήνοντας έτσι ελεύθερο το πεδίο στην Άγκυρα. Και το κλίμα αυτό που δημιουργεί η Τουρκία είναι προφανές ότι θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην Αθήνα, όταν αποφασίσει να καταγγείλει την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, καθώς κανείς δεν θα θέλει να δυσαρεστήσει ή ακόμη και να ενοχλήσει τον «ειρηνοποιό» Ερντογάν.

Η Άγκυρα επιχειρεί πάντως να περάσει την ελληνοτουρκική αντιπαράθεση και στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ, όπου θεωρεί ότι οι μετοχές της είναι ανεβασμένες λόγω του ρόλου της στο Ουκρανικό.

Στις αρχές Αυγούστου έσπευσε να δηλώσει ότι είναι άκυρη η ΝΟΤΑΜ που είχε εκδώσει η Αθήνα για αεροπορικές ασκήσεις νατοϊκών μαχητικών στην περιοχή ανατολικά της Ρόδου, επανεκδίδοντας δική της ΝΟΤΑΜ για την ίδια άσκηση.

Όμως το πιο ακραίο και επικίνδυνο περιστατικό συνέβη την περασμένη εβδομάδα, όταν η Άγκυρα κατήγγειλε ότι ελληνικά μαχητικά εγκλώβισαν στα ραντάρ τους τουρκικά μαχητικά, τα οποία μάλιστα, σύμφωνα με τον τουρκικό ισχυρισμό, συμμετείχαν σε νατοϊκή άσκηση.

Η πραγματικότητα βεβαίως ή­ταν εντελώς διαφορετική, ενώ δόθηκαν αναλυτικές πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η δήθεν νατοϊκή άσκηση αφορούσε την πτήση αμερικανικού αεροσκάφους B-52 πάνω από την Ελλάδα… Όταν ξαφνικά εμφανίστηκαν πέντε άγνωστα ίχνη στην περιοχή της Καρπάθου, κάνοντας παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και συνιστώντας εκ των πραγμάτων απειλή για το αμερικανικό βομβαρδιστικό, στο πλαίσιο της διασυμμαχικής συνοχής και αλληλεγγύης, τέσσερα ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν από την Κρήτη, έσπευσαν στο σημείο, αναγνώρισαν και αναχαίτισαν τα πέντε ίχνη, που ήταν τελικά οπλισμένα τουρκικά μαχητικά. Ένα επεισόδιο που θα μπορούσε να πάρει επικίνδυνη τροπή, για το οποίο ενημερώθηκε τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Ουάσινγκτον, αλλά δείχνει και την πρόθεση της Τουρκίας να εκμεταλλευθεί κάθε ευκαιρία, διακυβεύοντας ακόμη και νατοϊκές λειτουργίες προκειμένου να προωθήσει τις διεκδικήσεις της έναντι της Ελλάδας.

Σημ.”Π” Μην αγνοήσουμε και το πρόσφατο επεισόδιο με το θέμα των S-300..

Μπλόκο στην πώληση των F-16
Όμως η Τουρκία, η οποία δεν μπορεί να χωνέψει ότι το ελληνοαμερικανικό λόμπι έχει συμβάλει σημαντικά στο μπλοκάρισμα της πώλησης των F-16, προβάλλει μια πρωτόγνωρη πραγματικά αντίληψη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Θεωρεί ότι επειδή συνομίλησαν ή συναντήθηκαν οι ηγέτες των δύο χωρών, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να σιωπήσει απέναντι στις τουρκικές απειλές και να μετατραπεί σε δορυφόρο της. Έτσι ακούσαμε και πάλι από τον κ. Τσαβούσογλου να δηλώνει εξοργισμένος ότι ο κ. Μητσοτάκης, ενώ του είχε τηλεφωνήσει ο Πρόεδρος Ερντογάν για να του ευχηθεί ταχεία ανάρρωση από τον κορονοϊό, πήγε στις ΗΠΑ και… κακολόγησε την Τουρκία. Θυμήθηκε επίσης την εντονότατη αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην επίσκεψή του στην Άγκυρα, θεωρώντας προφανώς ότι ο έλληνας υπουργός έπρεπε να καθίσει σιωπηλός και να ακούσει το λογύδριο του κ. Τσαβούσογλου και τα ζητήματα τα οποία ήγειρε.

Δυστυχώς, αυτές οι προσεγγίσεις δείχνουν πόσο δύσκολη θα είναι η προσπάθεια δημιουργίας αξιόπιστων διαύλων επικοινωνίας με την Άγκυρα, καθώς το καθεστώς Ερντογάν απαιτεί από την Ελλάδα να τηρήσει στάση «υποτακτικού».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ