ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΑ: Υπαρξιακά, τέλος!

ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΑ: Υπαρξιακά, τέλος!

Δεν κράτησε και πολύ η… κρίση. Μπορεί ο Ερντογάν να εμφανίστηκε στη γιορτή για την επέτειο των 21 χρόνων από την ίδρυση του κόμματός του… ολίγον άνθρωπος, αναφερόμενος στη φθαρτότητα της ανθρώπινης φύσης, αλλά γρήγορα… ήρθε στα ίσα του.

Μιλώντας στην προσευχή της Παρασκευής, αναφέρθηκε στην 951η επέτειο της Νίκης του Μαντζικέρτ, η οποία, όπως είναι φυσικό, τιμάται με ιδιαίτερη λαμπρότητα στη γείτονα…
«Ο βυζαντινός ηγεμόνας, που ηττήθηκε στον πόλεμο αυτό, δολοφονήθηκε άγρια από τους αντιπάλους στο δικό του παλάτι, αν και τον συγχώρεσε ο σουλτάνος Αλπαρσλάν. Θεωρούμε χρήσιμο για κάποιους κύκλους, στους οποίους η Τουρκία άπλωσε το χέρι φιλίας, να θυμούνται αυτές τις ιστορικές αλήθειες ως παράδειγμα-ντοκουμέντο. Ο ποιητής περιγράφει την αναπόφευκτη μοίρα του Βυζαντίου, που έληξε με την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τον Φατίχ, ως εξής: Να είστε περήφανοι που μας ήρθε μακριά, το Βυζάντιο καταστράφηκε στο Μαντζικέρτ. Στην πραγματικότητα, μετά το Μαντζικέρτ, ήταν θέμα χρόνου για τους προγόνους μας», τόνισε και πρόσθεσε, στέλνοντας μήνυμα στην Ελλάδα: «Ας ξέρουν ότι δεν συγχωρούμε κανέναν που στοχοποιεί την ελευθερία μας, την οποία συμβολίζουμε στη σημαία μας. Δεν θα περιφρονήσουμε κανέναν που προσπαθεί να διχάσει την πατρίδα μας και να καταστρέψει το κράτος μας»…

Ακά(ρ)θεκτος!

Και συνεχίζει τα… χαζά ο υπουργός Άμυνας Ακάρ, ο οποίος νωρίτερα ισχυρίστηκε ότι «συγκεκριμένοι άνθρωποι» στη χώρα μας «προβαίνουν νυχθημερόν σε δηλώσεις και ενέργειες που αυξάνουν την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες».
«Εμείς, ως Τουρκία, πάντοτε λέμε να συναντηθούμε, να συζητήσουμε και να λύσουμε τα μεταξύ μας θέματα με διάλογο. Αλλά δυστυχώς η Ελλάδα, σε αυτό το θέμα, ούτε μιλάει, ούτε έρχεται στο τραπέζι, ούτε ακούει από λόγια, ούτε τερματίζει τα ψέματα. Κάθε λεπτό και ένα ψέμα, κάθε δευτερόλεπτο και ένα ψέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χουλουσί Ακάρ.
Συνεχίζοντας την… ανταπόκριση, επισήμανε ότι οι λανθασμένοι χειρισμοί της κυβέρνησης είναι πλέον ορατοί από… άλλους, συγκεκριμένους «πολιτικούς, απόστρατους στρατηγούς, ναυάρχους, από κάποιους ακαδημαϊκούς, από ΜΜΕ και κάποιους λογικούς Έλληνες που άρχισαν πλέον να τα βλέπουν. Και αυτοί που βλέπουν πως αυτά που γίνονται είναι λάθος παίρνουν πλέον θέση ενάντια σε αυτά που γίνονται».
Βέβαια, ο άνθρωπος κινείται πάνω σε… συγκεκριμένο σενάριο, το οποίο δεν είναι και άγνωστο. Προκλητικός, ανυπόστατος, προκλητικός… ακάθεκτος!

Καταγγελία

Από πέρυσι είχε ξεκινήσει το… ζέσταμα για την ημερομηνίας λήξης της Συνθήκης της Λωζάννης. Ο Ερντογάν συχνά-πυκνά αναφέρεται σε αυτήν την παράμετρο, όταν δηλαδή δεν επικαλείται την εν λόγω Συνθήκη, προσαρμοσμένη και τυφλή, για να υποστηρίξει το… δίκιο του.
Ούτε ήταν τυχαία η επιστολή στον ΟΗΕ, με την οποία ζητούσε την αποστρατιωτικοποίηση νησιών στο Αιγαίο…
Προπομπός του σχεδίου θα πρέπει να θεωρείται (όπως και θεωρείται, με δεδομένο ότι η χώρα δεν την άφησε αναπάντητη)…
Τι θέλουν; Επαναδιαπραγμάτευση της κυριαρχίας 18 ελληνικών νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο…
Μάλιστα, σύμφωνα με τουρκικό ινστιτούτο, που ετοιμάζει τα σχέδια αυτά για λογαριασμό της τουρκικής κυβέρνησης, αναφέρεται ότι «επιπλέον, το άρθρο 13 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης, για τον αφοπλισμό των νησιών, συνέδεε ρητά τον αφοπλισμό με τη “διατήρηση της ειρήνης”».
Και επειδή η Συνθήκη διασφαλίζει την ειρήνη στην περιοχή, ρίχνουν το μπαλάκι στην Ελλάδα ως υπεύθυνη της παραβίασης των διατάξεων του αφοπλισμού, που ακυρώνει τον σκοπό της Συνθήκης…

Σπρώχνοντας…

Και κάπως έτσι η Τουρκία θα έχει τη δυνατότητα να απαιτήσει την επαναδιαπραγμάτευση με την Ελλάδα περί της κυριαρχίας στα νησιά, με δεδομένη τη μη συμφωνία για την ΑΟΖ…

Εσωτερικά…

Κι ενώ αυτά συμβαίνουν εκεί, εδώ η κατάσταση είναι… φυσιολογική. Κοινώς, οι Έλληνες πλακώνονται στη Βουλή για τις υποκλοπές, σε μια προσπάθεια να αναγκάσουν τον Μητσοτάκη να πάει σε εκλογές (που είναι το ζητούμενο)…
Το… πράγμα ζόρισε με το γνωστό άρθρο των «NYT», που επί της ουσίας ζητά από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί… Τέλειο;
Και αφού μια εφημερίδα (έστω και αμερικανική) ζητά κάτι τέτοιο (αν και εγχώριες και κεντρικές προηγήθηκαν), να μην το ζητήσουν ο Τσίπρας και οι υπόλοιποι;

Πάντως, την «ανακάλυψη της Αμερικής», που χαρακτηρίζει την ελληνική πολιτική σκηνή (τουλάχιστον), θα πρέπει να την αναγάγουμε σε εθνικό σπορ.
Νίκος Κοτζιάς, Γιάννης Πανούσης, Νάντια Βαλαβάνη, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Γιάνης Βαρουφάκης είχαν καταγγείλει τον Τσίπρα για υποκλοπές προς το πρόσωπό τους επί ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ο Βαρουφάκης μέχρι και στο βιβλίο του είχε αναφερθεί εκτενώς στο θέμα.

Το οποίο, όμως, τότε δεν είχε γίνει… θέμα.

Ή μήπως μπορεί να ξεχάσει κανείς άρθρο της ίδιας εφημερίδας το 2018, περί Ιβάν Σαββίδη, τον οποίο σέρβιρε ως βασικό υπονομευτή της Συνθήκης των Πρεσπών.
«Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι, σύμφωνα με στοιχεία από υποκλοπές του Ιουνίου, ο Σαββίδης δούλευε για λογαριασμό της Ρωσίας προκειμένου να υπονομεύσει μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Μακεδονίας που θα άνοιγε τον δρόμο για την ένταξη της ‘‘Μακεδονίας’’ στο ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα έχει από καιρό αντιταχθεί στην προσχώρηση της πΓΔΜ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Η Μόσχα, η οποία βλέπει την επέκταση της Συμμαχίας ως μία σοβαρή απειλή στα σύνορά της, ήταν αποφασισμένη να βγει νικήτρια στο θέμα του δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία», έγραφε το επίμαχο δημοσίευμα τον Οκτώβριο του 2018 και πρόσθετε χαρακτηριστικά: «Σε αντίποινα, οι αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν μια ασυνήθιστα επιθετική κίνηση: Επέστρεψαν τα στοιχεία των υποκλοπών στην αριστερή ελληνική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Η ελληνική κυβέρνηση απάντησε με την απέλαση δύο ρώσων διπλωματών από την Αθήνα και την απαγόρευση της εισόδου σε άλλους δύο».
Ρουθούνι δεν άνοιξε, χαρτομάντηλο δεν χρειάστηκε, το… μακρινό 2018.

Έλλη Μητακίδου


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ