Νέα ένταση στο Κόσοβο: Η Πρίστινα προωθεί την αλλαγή πινακίδων των αυτοκινήτων στον οποίο αντιστέκονται οι Σέρβοι κάτοικοι

Νέα ένταση στο Κόσοβο: Η Πρίστινα προωθεί την αλλαγή πινακίδων των αυτοκινήτων στον οποίο αντιστέκονται οι Σέρβοι κάτοικοι

Νέα ένταση πυροδοτείται στο Κοσσυφοπέδιο καθώς η Πρίστινα ανακοίνωσε ότι οι Σέρβοι κάτοικοι θα πρέπει να αλλάξουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους από Σερβικές σε τοπικές εντός δύο μηνών. Δεκάδες ειρηνευτικές δυνάμεις των ΗΠΑ του ΝΑΤΟ περιπολούσαν το βόρειο τμήμα του Κοσόβου.

Το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο είναι κατά κύριο λόγο Αλβανοί, προσπάθησε να αναγκάσει τους Σέρβους να αποδεχθούν την εξουσία της Πρίστινα σε γραφειοκρατικά ζητήματα ρουτίνας από τότε που ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία τον Φεβρουάριο του 2008, με το όνομα Δημοκρατία του Κοσόβο.

Το Κόσοβο ή Κοσσυφοπέδιο είναι αμφισβητούμενη περιοχή και μερικώς αναγνωρισμένο κράτος στα Βαλκάνια.  Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και οι Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο θεωρούν πρωτεύουσά τους το Βελιγράδι.

Ανακοινώνοντας την προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου για τους αυτοκινητιστές να αλλάξουν τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας σε αυτές που εκδίδονται από την Πρίστινα, ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι περιέγραψε την απόφαση ως “τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από έκφραση άσκησης κυριαρχίας”.

Η ώθηση πέρυσι για την εφαρμογή της αδειοδότησης αυτοκινήτων αντιμετωπίστηκε με διαμαρτυρίες από τους Σέρβους στο βορρά, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Βελιγράδι και ζουν κοντά στα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου με τη Σερβία. Οι εντάσεις ξέσπασαν ξανά τον περασμένο μήνα αφότου η Πρίστινα ανακοίνωσε ότι ο κανόνας θα τεθεί σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου, ωθώντας τους Σέρβους να δημιουργήσουν οδοφράγματα.

Οι εντάσεις εκτονώθηκαν αφού ο Κούρτι, υπό την πίεση των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμφώνησε να αναβάλει τη μετάβαση. Τα οδοφράγματα αφαιρέθηκαν υπό την εποπτεία του ΝΑΤΟ, το οποίο βομβάρδισε τη Σερβία το 1999 για να τερματίσει την καταστολή των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και τώρα έχει περίπου 3.700 ειρηνευτικές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο.

“Αν μας πουν να αλλάξουμε τις πινακίδες, θα τις αλλάξουμε, αλλά δεν είμαι ευχαριστημένος με αυτό”, δήλωσε στο Reuters την Πέμπτη ο Ράτκο Σίμιτς, ένας Σέρβος από τη βόρεια πόλη Λεπόσαβιτς, καθώς περνούσε από τη Σερβία στο Κοσσυφοπέδιο.

Το υπουργείο Άμυνας στη Σερβία, το οποίο βλέπει το Κοσσυφοπέδιο ως αναπόσπαστο τμήμα της σερβικής επικράτειας, δήλωσε την Τετάρτη ότι ενίσχυσε την εκπαίδευση ορισμένων από τα στρατεύματά του που βρίσκονται σε φρουρά κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

Ο υποστράτηγος Ferenc Kajari, διοικητής της ειρηνευτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, προσπάθησε να διαλύσει τους φόβους για μια επικείμενη σύγκρουση, καθώς οι ειρηνευτικές δυνάμεις που περιπολούσαν στην περιοχή τις τελευταίες δύο εβδομάδες προσπαθόντας να διατηρήσουν την ηρεμία στην περιοχή.

Οι συνομιλίες μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των απεσταλμένων των ΗΠΑ έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να λύσουν το ζήτημα, αν και Βελιγράδι και Πρίστινα την περασμένη εβδομάδα κατέληξαν σε συμφωνία για τη χρήση προσωπικών εγγράφων ταυτότητας.

Οι Σέρβοι αποτελούν το 5% του 1,8 εκατομμυρίου πληθυσμού στο Κοσσυφοπέδιο. Η Σερβία κατηγορεί το Κοσσυφοπέδιο για καταπάτηση των δικαιωμάτων αυτής των Σέρβων της περιοχής, μια κατηγορία που αρνήθηκε η Πρίστινα.

Το Κοσσυφοπέδιο αναγνωρίζεται από περίπου 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και όλα τα μέλη της ΕΕ εκτός από πέντε, αλλά όχι από ορισμένα άλλα κράτη, ιδίως τη Ρωσία και την Κίνα.

paron.gr με πληροφορίες απο το Reuters.com

Σχολιάστε εδώ