Ανοίγει η πλατφόρμα για τον προσωπικό γιατρό στην Αττική!

Ανοίγει η πλατφόρμα για τον προσωπικό γιατρό στην Αττική!

Απο σήμερα Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την εγγραφή των πολιτών που διαμένουν στην Περιφέρεια της Αττικής στον προσωπικό γιατρό. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας έχουν εγγραφεί περίπου 2 εκατ. πολίτες, ενώ οι ιδιώτες γιατροί που έχουν κάνει σύμβαση είναι περίπου 1.000 (οι 500 στην Αττική).

Παράλληλα, θα υποχρεωθούν να προσφέρουν υπηρεσίες προσωπικού γιατρού άλλοι 2.200 γιατροί που ανήκουν στα Κέντρα Υγείας και στις ΤΟΜΥ, παρά τον φόρτο εργασίας που έχουν με επείγοντα περιστατικά ή με περιστατικά κορονοϊού.

Αν και η προθεσμία για να κάνουν συμβάσεις οι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ λήγει στις 31 Αυγούστου, καθώς τουλάχιστον για την Αττική απαιτείται μεγαλύτερος αριθμός ιδιωτών γιατρών, θεωρείται σίγουρο ότι η ημερομηνία θα παραταθεί.

Έτσι κι αλλιώς, όμως, οι πολίτες θα πρέπει να σπεύσουν να εγγραφούν, γιατί με τη λήξη της προθεσμίας θα έρθουν αντιμέτωποι με τις παρακάτω ποινές που ορίζει ο νόμος:

♦ Από 1η Οκτωβρίου, όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε προσωπικό γιατρό θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη σε ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους. Θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις κατά 10%. Θα πρέπει να πληρώνουν 10% περισσότερο για νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και για λοιπές παροχές.

♦ Από 1η Ιανουαρίου 2023 τα ποσοστά συμμετοχής θα αυξηθούν κατά 20% για φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές.

♦ Όσοι δεν έχουν προσωπικό γιατρό από 1η Σεπτεμβρίου 2023 και δεν έχουν παραπεμπτικά, δεν θα έχουν προτεραιότητα για να επισκεφθούν γιατρούς ειδικοτήτων στα Κέντρα Υγείας, στις δημόσιες δομές και στα νοσοκομεία αλλά και στους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

Εγγραφή στον προσωπικό γιατρό μπορούν να πραγματοποιήσουν όλοι οι πολίτες στην Ελλάδα άνω των 16 ετών (περίπου 8 εκατ., χωρίς να υπολογίζονται τα παιδιά). Ο προσωπικός γιατρός μπορεί να είναι είτε από τα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ, είτε συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, είτε ιδιώτης και θα παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα στο άτομο με σκοπό την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή της υγείας.

Οι υπηρεσίες του προσωπικού γιατρού θα παρέχονται δωρεάν στους πολίτε, οι οποίοι θα μπορούν να πραγματοποιούν επισκέψεις, να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους και να παίρνουν κατευθύνσεις χωρίς να πληρώνουν.

Οι ανασφάλιστοι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται, κατόπιν αιτήσεώς τους, σε προσωπικό γιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, εφόσον δεν μπορούν να καλυφθούν από προσωπικό γιατρό των δημόσιων μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ