Στο σκαμνί ο Μητσοτάκης

Στο σκαμνί ο Μητσοτάκης

–Θεσμική εκτροπή και υπονόμευση του δημοκρατικού πολιτεύματος καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Σφίγγει ο κλοιός πέριξ του Κυρ. Μητσοτάκη και το μείζον ζήτημα των υποκλοπών απειλεί να αποτελέσει το κύκνειο άσμα του και να γράψει πρόωρο τέλος στις φιλοδοξίες του. Προϊόντος του χρόνου η κυβέρνηση ωθείται όλο και βαθύτερα σε ένα σκοτεινό τούνελ, χωρίς ούτε ένα φως να δείχνει προς την έξοδο.

Αντίθετα, το ενδεχόμενο ραγδαίων εξελίξεων με αιφνίδιες ανατροπές καθίσταται όλο και πιο ορατό. Αναμφίβολα, η κυβέρνηση διανύει τη χειρότερη περίοδο μετά τις εκλογές του 2019. Από την πλευρά του, ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι στριμωγμένος όσο ποτέ άλλοτε αλλά και πολιτικά απομονωμένος, έχοντας απέναντί του το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Είναι υπόλογος και κατηγορούμενος για μια άνευ προηγουμένου θεσμική εκτροπή και για την παραβίαση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτικών του αντιπάλων. Και αργά ή γρήγορα θα λογοδοτήσει. Στις επόμενες εκλογές έναντι του ελληνικού λαού και στη συνέχεια ενδεχομένως και ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης. Σύμφωνα με ορισμένους, η αναφορά του Αλ. Τσίπρα για «αξιόποινη πράξη» άνοιξε παράθυρο για μελλοντικά Ειδικά Δικαστήρια!

Μετά και την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, το πολιτικό θερμόμετρο έχει χτυπήσει κόκκινο και προοιωνίζεται το κλίμα (άγριας πόλωσης) που θα επικρατήσει στην πορεία προς τις εκλογές. Στη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός άφησε αναπάντητα όλα τα κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την παγίδευση του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη, ενώ μίλησε ουσιαστικά για… «στιγμιαίο λάθος» της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ). Επιχείρησε έναν αντιπερισπασμό, ισχυριζόμενος ότι επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε θύμα συνακροάσεων εκείνος αλλά και μέλη της οικογένειάς του. Χωρίς ωστόσο να προσκομίσει αδιάσειστα στοιχεία, αρκέστηκε στο να επικαλεσθεί αναφορές ενός δημοσιογράφου στα κοινωνικά δίκτυα. Για μία ακόμη φορά ο κ. Μητσοτάκης έδειξε να μην κατανοεί τη βαρύτητα –πολιτική αλλά και ηθική– του θεσμικού ατοπήματος, αυτού της παγίδευσης του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη. Ναι μεν τη χαρακτήρισε λάθος, αλλά επέμεινε στη θέση του ως προς τη νομιμότητα της πράξης.

Προέτρεψε δε τον Ν. Ανδρουλάκη, αν θεωρεί ότι η παγίδευση του τηλεφώνου του ήταν παράνομη, να προσφύγει στα δικαστήρια, τα ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να υποβαθμίσει τη σημασία του γεγονότος αυτού καθ’ αυτού ανέφερε ότι «έμαθε» ότι στη χώρα μας υπάρχουν περισσότερα από 500 παράνομα λογισμικά που μπορούν να έχουν πρόσβαση στα κινητά τηλέφωνα όλων. Προσπάθησε ουσιαστικά να εξισώσει την παράνομη δράση κάποιων ιδιωτών ή κυκλωμάτων με τις επίσημες αποφάσεις και τη δράση της κυβέρνησης.

Καταπέλτης ήταν από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος κατήγγειλε ευθέως τον κ. Μητσοτάκη για «θεσμική εκτροπή» και «υπονόμευση του δημοκρατικού πολιτεύματος», ενώ επανέλαβε τη θέση του για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Υπογράμμισε δε ότι δεν πρόκειται για πολιτικό σφάλμα αλλά για «αξιόποινη πράξη» και πως η εντολή δόθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Του καταλόγισε «καθεστωτική αντίληψη» και «πρωτοφανή αλαζονεία» και πως με όλα όσα κάνει ευτελίζει διεθνώς τη χώρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για πολιτική δειλία και ότι δεν έχει το θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες, αλλά προσπαθεί να τις μεταθέσει στους υφισταμένους του και στον πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ. «Είστε προσωπικά υπόλογος για την παρακολούθηση των πολιτικών αντιπάλων σας», υπογράμμισε, απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη.

Ειδικότερα για την παγίδευση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι έγινε γιατί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ήθελαν να ελέγξουν το τρίτο κόμμα. Συμπλέοντας με όσα είχε πει ένα 24ωρο νωρίτερα ο Ν. Ανδρουλάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Για «θεσμική εκτροπή» μίλησε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Κατρίνης και τόνισε ότι «οι ενέργειες της κυβέρνησης καταφέρνουν ένα ισχυρό πλήγμα στη δημοκρατία μας». Πρόσθεσε δε ότι «ο κ. Ανδρουλάκης δεν μπαίνει σε συναλλαγές, δεν εκβιάζεται και δεν είναι βολικός εταίρος, ούτε για εσάς, κύριε Μητσοτάκη, ούτε και για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος θεωρεί ότι μπορεί να παριστάνει τον τιμητή μετά από όσα έγιναν επί διακυβέρνησής του».

Ακόμη, ο κ. Κατρίνης κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει ποιοι άλλοι πολιτικοί παρακολουθούνταν, ενώ σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στη νομιμότητα «για να δει την πόρτα της εξόδου η κυβέρνηση, που φθείρει τους θεσμούς». Εξίσου σκληρός έναντι της κυβέρνησης ήταν από την πλευρά του και ο γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας. «Αν νομίζετε ότι θα καταφέρετε να ξεφύγετε από το σκάνδαλο των υποκλοπών είστε βαθιά γελασμένοι», τόνισε, ενώ απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό σημείωσε:

«Είστε βαθιά γελασμένος αν νομίζετε ότι με υποκριτικές συγγνώμες, τις παραιτήσεις συνεργατών σας και έωλα επιχειρήματα περί επιχειρησιακής αστοχίας θα απαλλαγείτε από τις προσωπικές σας ευθύνες».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ