Γυρίζουν οι Ευρωπαίοι την πλάτη στον Μητσοτάκη λόγω παρακολουθήσεων

Γυρίζουν οι Ευρωπαίοι την πλάτη στον Μητσοτάκη λόγω παρακολουθήσεων

–Τα ξένα ΜΜΕ «θάβουν» την κυβέρνηση!

Δυσπιστία, επιφυλακτικότητα αλλά και καχυποψία χαρακτηρίζουν τη στάση των Ευρωπαίων έναντι της κυβέρνησης και προσωπικά του Κυρ. Μητσοτάκη στον απόηχο του σκανδάλου των υποκλοπών. Τα μηνύματα που φθάνουν από διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στο Μέγαρο Μαξίμου κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι.

Η αποκάλυψη (και η επιβεβαίωση διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού) για την παγίδευση του τηλεφώνου ενός ευρωβουλευτή και νυν αρχηγού κόμματος έχει προκαλέσει αλγεινή εντύπωση γενικότερα στην Ευρώπη.

Το κλίμα για την κυβέρνηση είναι βαρύ και ενδεικτικές ήταν οι –μη– αντιδράσεις των Ευρωπαίων στην ιστορική, κατά μία έννοια, έξοδο της χώρας μας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας. Με εξαίρεση την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κανένας ηγέτης και καμία επίσημη κυβέρνηση δεν προχώρησε σε δημόσια τοποθέτηση (δήλωση) για το γεγονός. Κάτω από άλλες συνθήκες, θα το είχαν κάνει, επικροτώντας τις προσπάθειες της χώρας μας.

Πέραν αυτού, τις τελευταίες αρκετές εβδομάδες υπάρχει γενικότερα στην Ευρώπη ένα «σιωπητήριο» έναντι της Ελλάδας, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε μέχρι πρότινος. Ουδείς δείχνει να ενδιαφέρεται για τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις, ούτε καν ο Εμ. Μακρόν, ο οποίος στο πρόσφατο παρελθόν είχε κατ’ επανάληψη απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση προς την Άγκυρα.

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν στα μεγάλα ξένα Μέσα Ενημέρωσης οι αναφορές, ιδιαίτερα επικριτικές σε ορισμένες περιπτώσεις, για το ζήτημα των υποκλοπών. Συνοδεύ­ονται από σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση και βαρύτατους χαρακτηρισμούς ακόμη και προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού. Γεγονός που επιβαρύνει το κλίμα, όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, με συνέπεια η θέση της κυβέρνησης να καθίσταται όλο και πιο δυσχερής.

Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να αμβλύνει τις δυσμενείς εντυπώσεις με το επιχείρημα ότι οι αναφορές στα ξένα Μέσα Ενημέρωσης είναι εκτός πραγματικότητας αλλά και υποβολιμαίες και πως εξυπηρετούν πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.

Όπως και να έχει, πάντως, το αιχμηρό άρθρο στους «New York Times» προκάλεσε αίσθηση. Ιδιαίτερα η επισήμανση ότι «η σήψη στην καρδιά της Ελλάδας είναι πλέον ξεκάθαρη σε όλους», όπως και η αναφορά σε μια «σκοτεινή πραγματικότητα». Στο ίδιο άρθρο γίνεται και μια «αποκαθήλωση» του Κυρ. Μητσοτάκη με τη διαπίστωση ότι τίποτα από όσα υποσχέθηκε ως προς τα ζητήματα διαφάνειας δεν υλοποίησε. «Η σύ­γκρουση συμφερόντων όχι μόνο δεν ξεριζώθηκε, όπως είχε υποσχεθεί, αλλά εξακολουθεί να υ­πάρχει, έχει συγκεντρωθεί και έχει βαθύνει», σημειώνεται. Είχε προηγηθεί, αρχές Αυγούστου, ένα εξίσου επικριτικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», η οποία έγραψε χαρακτηριστικά ότι «το σκάνδαλο (σ.σ.: των υποκλοπών) θυμίζει τις πιο σκοτεινές ημέρες της στρατιωτικής διακυβέρνησης, όταν οι αντίπαλοι του καθεστώτος των συνταγματαρχών του 1967 – 74 κατασκοπεύονταν τακτικά».

Το πιο πρόσφατο «χτύπημα» για την κυβέρνηση ήρθε από το «Politico», το οποίο σε άρθρο του εξέθεσε την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο ζήτημα των υποκλοπών έναντι των Βρυξελλών. Προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, αναταραχή στο Μέγαρο Μαξίμου, που υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο άρθρο στερείται αλήθειας και ότι πίσω από αυτό υπάρχει εμπλο­κή του ΣΥΡΙΖΑ. Κινήσεις που, αν μη τι άλλο, προδίδουν πανικό και σύγχυση. Μέχρι την επόμενη αναφορά σε κάποιο μεγάλο ξένο ΜΜΕ που θα κινείται στην ίδια γραμμή και λογικά δεν θα αργήσει να έρθει.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Το «σκοτεινό σχέδιο» του Ερντογάν που προετοιμάζει “προβοκάτσια” στο Αιγαίο


Σχολιάστε εδώ