Μήλον της Έριδος η μεσαία τάξη για κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

Μήλον της Έριδος η μεσαία τάξη για κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

–Πυρετώδεις οι προετοιμασίες στα κομματικά επιτελεία εν όψει ΔΕΘ

Στις… παρυφές του σκανδάλου των υποκλοπών τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει να «τρέχει» η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου και στα επιτελεία των κομμάτων η προεργασία έχει ήδη ξεκινήσει.

Για την εκάστοτε κυβέρνηση η παρουσία του πρωθυπουργού θεωρείται κομβικής σημασίας, αλλά η φετινή, λόγω αλληλουχίας γεγονότων, είναι ακόμη πιο κρίσιμη. Και αυτό διότι θα λάβει χώρα στη σκιά ενός σκανδάλου που πλήττει καίρια την ηθική ακεραιότητα και την αξιοπιστία της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού. Ως εκ τούτου, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει έναν επιπλέον λόγο να είναι και γενναιόδωρος προς τους πολίτες, ειδικώς αυτούς που πλήττονται περισσότερο από την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια. Αλλά και πειστικός εξίσου ως προς τις προθέσεις του και την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μέτρα που θα ανακουφίσουν τους πολλούς.

Το ίδιο κρίσιμη είναι η φετινή ΔΕΘ και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ, που φιλοδοξεί να διαδεχθεί τη Νέα Δημοκρατία στην εξουσία. Δεδομένου ότι σε λίγους μήνες θα έχουμε εθνικές εκλογές, ο Αλ. Τσίπρας είναι υποχρεωμένος να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα προοδευτικό αλλά και ρεαλιστικό συνάμα, χωρίς τις… αυταπάτες που είχε το πρόγραμμα που παρουσίασε το 2014 στην τότε Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αλλά και τις πληροφορίες, στόχος τόσο της κυβέρνησης όσο και του ΣΥΡΙΖΑ στη φετινή ΔΕΘ θα είναι η λεγόμενη «μεσαία τάξη».

Η κρίσιμη αυτή μερίδα ψηφοφόρων που παραδοσιακά κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών, με ελάχιστες ίσως εξαιρέσεις.

Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι ένας από τους λόγους που ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε στις εκλογές του 2019 ήταν διότι του γύρισαν την πλάτη οι ψηφοφόροι που κινού­νται στα όρια της μεσαίας τάξης. Και αυτό λόγω της πολιτικής της υπερφορολόγησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, που εφάρμοσε την περίοδο 2015 – 2019. Οι εν λόγω ψηφοφόροι στράφηκαν προς τη Νέα Δημοκρατία και ανέδειξαν πρωθυπουργό τον Κυρ. Μητσοτάκη. Η προσπάθεια του τελευταίου, αρχής γενομένης από τη ΔΕΘ, θα είναι να… διατηρήσει ζεστούς τους ψηφοφόρους της μεσαίας τάξης, περιορίζοντας τις διαρροές που καταγράφονται από τις αρχές του 2022.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, πέρα από τα μέτρα ανακούφισης (ενίσχυσης) για την ακρίβεια, ο πρωθυπουργός προτίθεται να προχωρήσει σε εξαγγελίες που θα αφορούν το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού της χώρας. Σε αυτά θα περιλαμβάνονται τα ήδη γνωστά, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η αύξηση (μετά από 12 χρόνια) των συντάξεων, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης κ.ά., αλλά θα προστεθούν και άλλα.

Σε αυτά, όπως λέγεται, ίσως περιληφθεί η μείωση (μία ακόμη) των ασφαλιστικών εισφορών, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όσους διατηρούν μπλοκάκια κ.ά.

Από την πλευρά του, ο Αλ. Τσίπρας θα επικεντρωθεί στη μείωση της φορολογίας, εξαγγέλλοντας μειώσεις σε βασικούς φορολογικούς συντελεστές προς ανακούφιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επαγγελματιών, αλλά ακόμη και μισθωτών, συνταξιούχων κ.ά.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές, φέτος οι πολίτες θα είναι πιο πρόθυμοι και ανοιχτοί να ακούσουν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό λόγω της καταστροφικής, σχεδόν «εγκληματικής» πολιτικής που εφάρμοσε η κυβέρνηση, εξοντώνο­ντας οικονομικά τη μεσαία τάξη.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ