Από ποιους παράγοντες θα εξαρτηθεί νέο κύμα κορονοϊού το φθινόπωρο!

Από ποιους παράγοντες θα εξαρτηθεί νέο κύμα κορονοϊού το φθινόπωρο!

–Καπραβέλος: «Κανένας νεκρός από τροχαίο το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου, 100 όμως από κορονοϊό»

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Ένα νέο κύμα είναι πολύ πιθανό κατά τη φθινοπωρινή – χειμερινή περίοδο στη χώρα μας, όμως από τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι αυτό θα συμβεί μετά βεβαιότητας, λόγω της πιθανής κυριαρχίας της υποπαραλλαγής ΒΑ.2.75 (Κένταυρος).

Επίσης, τα μεγάλα ποσοστά υβριδικής ανοσίας στον πληθυσμό και η μεγάλη ένταση του πρόσφατου κύματος με την υποπαραλλαγή ΒΑ.5 (Όμικρον 5) καθιστά όχι απόλυτα προβλέψιμη την πορεία του κορονοϊού στο άμεσο μέλλον. Τις εκτιμήσεις αυτές κάνει ο ΕΟΔΥ σε έκθεση που αφορά την πιθανή πορεία της πανδημίας κατά την περίοδο του επερχόμενου φθινοπώρου και τη συνεισφορά της παραλλαγής Όμικρον.

Η ανοσία στον πληθυσμό εξαρτάται από το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, τη χρονική διάρκεια που έχει μεσολαβήσει από τον εμβολιασμό, το είδος του εμβολίου και τα στελέχη που περιλαμβάνει, καθώς και το αν έχουμε μολυνθεί με τον ιό, το είδος (παραλλαγή, υποπαραλλαγή) του ιού που μας έχει μολύνει και τη χρονική διάρκεια που έχει παρέλθει από τη μόλυνση.

Ο κορονοϊός προκαλεί νέα κύματα, όταν η ικανότητά του να προσβάλει τον πληθυσμό (μολυσματικότητα) είναι αυξημένη σε σχέση με την ανοσία στον πληθυσμό.

Η πρόκληση ενός νέου κύματος λόγω μιας νέας υποπαραλλαγής εξαρτάται από το αν η νέα υποπαραλλαγή έχει σχετικό πλεονέκτημα σε σχέση με την υποπαραλλαγή που κυκλοφορεί στον πληθυσμό. Παρότι η υποπαραλλαγή Κένταυρος (ΒΑ.2.75) υπάρχει εδώ και μερικούς μήνες, προς το παρόν παρουσιάζει αυξητική τάση μόνο στην Ινδία και σε καμία άλλη περιοχή, χωρίς, συνεπώς, να υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να κυριαρχήσει έναντι της Όμικρον 5.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η προστασία που μας παρέχει το εμβόλιο έναντι σοβαρής νόσου είναι σημαντική και ότι ο κορονοϊός, παρότι συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά αναφορικά με τις ιδιότητες του ιού, προκαλεί σε μικρότερα ποσοστά σοβαρή νόσο σε σχέση με το παρελθόν. «Η τήρηση των μέτρων προστασίας, ο εμβολιασμός, η έγκαιρη διάγνωση και σε κάθε περίπτωση όχι η καλλιέργεια πανικού αποτελούν τα όπλα μας για την αντιμετώπισή του», καταλήγει η έκθεση του ΕΟΔΥ.

«Είναι αρκετά πιθανό ο Κένταυρος να έρθει στη χώρα μας τον Αύγουστο ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε σε τέτοια περίπτωση αναμένεται να κυριαρχήσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου», εκτιμά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, διευκρινίζοντας ότι «πρόκειται για ένα στέλεχος πιο μολυσματικό κατά περίπου 18,5% από την Όμικρον 4 – 5, ωστόσο με συμπτώματα πιο ήπια καθώς στην πραγματικότητα αποτελεί υποπαραλλαγή της Όμικρον 2, οπότε δεν προβλέπεται να δούμε πολύ μεγάλη αύξηση στους σκληρούς δείκτες».

Παράλληλα, ο κ. Σαρηγιάννης αποδίδει στην πτώση της ανοσίας το γεγονός ότι καταγράφονται 35 – 40 νεκροί καθημερινά, τονίζοντας ότι «πληρώνουμε ήδη την επιλογή να μην κάνουμε την τέταρτη δόση τώρα, γιατί θα έρθει το επικαιροποιημένο εμβόλιο. Όμως είναι συνετό να γίνει τώρα, αφού έχουμε ένα τόσο μολυσματικό στέλεχος να επικρατεί».

Μπουλμπασάκος: «Πιο μεταδοτικός ο Κένταυρος, αλλά όχι πιο φονικός»
«Ο Κένταυρος είναι μεταδοτικότερος, αλλά όχι πιο φονικός», εκτιμά και ο συντονιστής – διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» Γιώργος Μπουλμπασάκος, ο οποίος τονίζει: «Πλέον, η πίεση στο ΕΣΥ δεν έρχεται λόγω των πολλών κρουσμάτων, αυτά είναι διαχειρίσιμα. Το πρόβλημα είναι τα non Covid περιστατικά, διότι μια σειρά νοσοκομείων έχουν βγει εκτός πνευμονολογικών περιστατικών, ως νοσοκομεία αναφοράς. Αυτό δημιουργεί προβλήματα, που επιβαρύνουν άλλα νοσοκομεία. Για παράδειγμα, στο Νοσοκομείο ‘‘Ευαγγελισμός’’ έχει αυξηθεί η λίστα για εγχειρήσεις στην καρδιοχειρουργική κλινική. Το πιο φρόνιμο σε αυτήν την περίπτωση είναι να διαχειρίζονται τη νόσο και τα ιδιωτικά νοσοκομεία».

Ο κ. Μπουλμπασάκος θεωρεί ότι πρέπει «να περιμένουμε το επικαιροποιημένο εμβόλιο τον επόμενο μήνα». Και προσθέτει: «Όσον αφορά τα σχολεία, που θα ανοίξουν σύντομα, δεν θα ήταν τόσο τραγικό να γίνεται ένα τεστ ανά εβδομάδα, για τον έλεγχο της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας».

Ένας καλύτερος χειμώνας
«Η πανδημία δεν μας έχει ξεχάσει, το έκτο κύμα ήταν το χειρότερο καλοκαιρινό κύμα από την έναρξη της πανδημίας, με πάρα πολλά κρούσματα και δυστυχώς με ολέθριες συνέπειες στις μεγάλες ηλικίες», δήλωσε ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ στο «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, τονίζοντας χαρακτηριστικά τα εξής:

«Είχαμε περίπου 1.000 νεκρούς τον μήνα Ιούλιο και Αύγουστο. Βέβαια, τώρα υπάρχει μια αποκλιμάκωση και θεωρώ ότι έχουμε τις προϋποθέσεις για να δούμε έναν καλύτερο χειμώνα, με μια κάμψη της πανδημίας. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση στο ότι ο κόσμος αρρωσταίνει επειδή κάνει τα εμβόλια. Το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου δεν είχαμε κανέναν νεκρό από τροχαίο ατύχημα, και είχαμε 100 νεκρούς το τριήμερο από τον κορονοϊό. Είναι κρίμα».

Συνεχίζεται η πτωτική πορεία των δεικτών
Την εβδομάδα 15 – 21 Αυγούστου καταγράφηκαν 55.769 κρούσματα (5.346 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -25% εβδομαδιαία μεταβολή), εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 22% επί του συνόλου των λοιμώξεων. Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 4.712.025, εκ των οποίων το 51,9% είναι γυναίκες.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι μέχρι το τέλος της εβδομάδας ήταν 132 (65,2% άνδρες), με διάμεση ηλικία τα 70 έτη και με το 95,5% να έχει υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.

Επίσης, καταγράφηκαν 258 θάνατοι ασθενών Covid-19 (25 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -11% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 32.335 θάνατοι, με το 95,9% να έχει υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ