Άννα Ευθυμίου στο “Π”: Επιβεβλημένη η στεγαστική πολιτική για τη νέα γενιά

Άννα Ευθυμίου στο “Π”: Επιβεβλημένη η στεγαστική πολιτική για τη νέα γενιά

Της
ΑΝΝΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ
Βουλευτού ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης, Δικηγόρου


Οι νέοι στη χώρα μας είναι αδιαμφισβήτητο ότι πάλεψαν και παλεύουν με αλλεπάλληλες κρίσεις, μνημονιακή, πανδημίας και τώρα ενεργειακή. Ως βουλευτής που έχει ασχοληθεί διαχρονικά με θέματα νεολαίας, την οποία εκπροσωπώ φύσει και θέσει, θεωρώ κομβική τη στήριξη των νέων ανθρώπων με λήψη μέτρων για τη στέγασή τους.

Πρόσφατα, στην ομιλία μου στη Βουλή για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αναφέρθηκα εμφατικά και στην ανάγκη να εφαρμοσθεί ένα πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής για τα νέα ζευγάρια, ώστε να διευκολύνονται στην απόφασή τους να κάνουν οικογένεια και να μην τη μεταθέτουν λόγω έλλειψης οικονομικής δυνατότητας, είτε για καταβολή ενοικίων είτε για αγορά πρώτης κατοικίας. Πλέον, το αυξημένο κόστος στέγασης δεν αφορά αποκλειστικά τα κατώτερα οικονομικά στρώματα που βρίσκονται κοντά στον κίνδυνο φτώχειας ή τα ευάλωτα οικονομικά νοικοκυριά, αλλά πλήττει και ζευγάρια των οποίων τα εισοδήματα είναι, αφενός υψηλότερα, για να δικαιούνται κοινωνική κατοικία, αφετέρου, όμως, πιο χαμηλά, για να μπορούν να στεγαστούν υπό τις συνθήκες της ιδιωτικής αγοράς.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Μάιο του 2022 το κόστος στέγασης στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 35% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Επιπρόσθετα, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2019, η Ελλάδα έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά νέων ανθρώπων ηλικίας 18 – 34 ετών που μένουν μαζί με τους γονείς τους. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό παραμένει υψηλό ιδιαίτερα στις ηλικίες 25 – 34 ετών, αγγίζοντας το 67,2%, το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη μαζί με την Ιταλία, κάτι που σηματοδοτεί μια σημαντική αναβολή στην ομαλή στεγαστική πορεία των νέων ανθρώπων στη χώρα μας. Με άλλα λόγια, ένα μεγάλο ποσοστό νέων ανθρώπων περιορίζεται στο παιδικό δωμάτιο μέχρι και την ηλικία των 34 ετών.

Από τα παραπάνω καθίσταται επιβεβλημένη η συγκρότηση και εφαρμογή ενός ολιστικού σχεδίου για τη στεγαστική πολιτική των νέων ζευγαριών. Ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της στήριξης της οικογένειας και της καταπολέμησης του δημογραφικού προβλήματος, το έχει θέσει πολύ υψηλά. Ήδη μελετάται το σχέδιο αυτό από το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο και σύμφωνα με δημοσιεύματα στα ΜΜΕ το 2023 θα τεθεί σε εφαρμογή η νέα στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης για τη στήριξη των νέων ζευγαριών από τη ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ, αξιοποιώντας αποθεματικό που υπερβαίνει το 1,5 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, μέτρα όπως η κατασκευή νέων κατοικιών σε ιδιόκτητα ή νέα οικόπεδα και η διάθεσή τους με συγκεκριμένα κριτήρια και χαμηλό αντίτιμο σε εργαζομένους και ανέργους, η χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων για την αγορά πρώτης κατοικίας, η χορήγηση αντίστοιχων δανείων για την επισκευή πρώτης κατοικίας, η επιδότηση ενοικίου σε ευρύτερες ομάδες πολιτών θα μπορούσαν να αποβούν ιδιαίτερα επωφελή για τη στέγαση των νέων ζευγαριών.

Παράλληλα, φορολογικά κίνητρα ή φορολογικές εκπτώσεις σε ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνουν τα ακίνητά τους με προνομιακούς όρους θα ενίσχυαν την αγορά με περισσότερα ακίνητα προς εκμετάλλευση και θα την έκαναν και πιο ανταγωνιστική, με αποτέλεσμα τη συμπίεση των μισθωμάτων.

Οι νέοι μας είναι το μέλλον μας. Για τον λόγο αυτό, η Πολιτεία οφείλει να ενεργεί για αυτούς πολυεπίπεδα, δίνοντάς τους ουσιαστικά κίνητρα προκειμένου να μείνουν στη χώρα μας, να δημιουργήσουν τις οικογένειές τους και να συνδράμουν πολλαπλασιαστικά στην εγχώρια παραγωγή.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: newsbreak.gr


Σχολιάστε εδώ