Άδωνις Γεωργιάδης στο “Π”: Ρεκόρ επενδύσεων όλων των εποχών το 2022

Άδωνις Γεωργιάδης στο “Π”: Ρεκόρ επενδύσεων όλων των εποχών το 2022

Του
ΑΔΩΝ
I ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων


Το 2021, παρά την πρωτόγνωρη, πολυεπίπεδη κρίση σε διεθνές επίπεδο, η Ελλάδα πέτυχε στον τομέα των επενδύσεων δύο σημαντικά ρεκόρ, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 8,3%:

– Ρεκόρ 28ετίας στις συνολικές επενδύσεις, με αύξηση 19,6% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
– Ρεκόρ 31ετίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις, με βάση τα στοιχεία της Διεθνούς Διασκέψεως του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD).

Από το τέταρτο τρίμηνο του 2019 μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2021 η Ελλάδα έχει αναδειχθεί πρωταθλήτρια στις επενδύσεις στην Ευρωζώνη, με άνοδο που προσέγγισε το 20%, επιτυγχάνοντας μία από τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως, σύμφωνα με ανάλυση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (Institute of International Finance, IIF).

Το ακόμη καλύτερο νέο είναι ότι το 2022 η Ελλάδα οδεύει για ρεκόρ όλων των εποχών στις επενδύσεις.

Το καταδεικνύουν όλοι οι δείκτες. Αναφέρω χαρακτηριστικά:

– Οι ξένες άμεσες επενδύσεις το α’ εξάμηνο του 2022 έχουν ανέλθει, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, στα 3,5 δισ. ευρώ, όταν στο σύνολο του 2021, που ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές των τελευταίων δεκαετιών, είχαν διαμορφωθεί στα 4,84 δισ. ευρώ.
– Οι συνολικές επενδύσεις το α’ τρίμηνο του έτους «έτρεχαν» με 12,7% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Επισημαίνω ότι οι επενδύσεις αυξάνονται για επτά συνεχόμενα τρίμηνα, τα πέντε τελευταία εκ των οποίων σε διψήφιο ποσοστό.

Η επιχειρηματική κοινότητα «ψηφίζει» Ελλάδα. Ως αρμόδιος υπουργός για την Ανάπτυξη και τις Επενδύσεις το διαπιστώνω καθημερινά στις επαφές και συναντήσεις μου με επενδυτές. Παγκόσμιοι κολοσσοί, που πριν από μερικά χρόνια ούτε κατά διάνοια δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα έστρεφαν το βλέμμα τους στην Ελλάδα, υλοποιούν και δρομολογούν πολύ μεγάλες επενδύσεις και μάλιστα στη «νέα οικονομία της γνώσης», τους πιο δυναμικούς τομείς της σύγχρονης οικονομίας, όπως τα digital hubs, τα R & D και data centers, με μεγάλη προστιθέμενη αξία στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας.

Παράλληλα, ελληνικές επιχειρήσεις, όλων των μεγεθών, εκδηλώνουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για να αξιοποιήσουν τα ισχυρά κίνητρα (επιχορηγήσεις – φοροαπαλλαγές) και τα χαμηλότοκα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης, τον Αναπτυξιακό Νόμο και το ΕΣΠΑ, σε συνδυασμό με τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, προκειμένου να υλοποιήσουν τα επενδυτικά σχέδια, με αιχμή την πράσινη και ψηφιακή μετάβασή τους, την ενσωμάτωση καινοτόμων εφαρμογών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειάς τους.

Αναμφίβολα, ο επόμενος χειμώνας προμηνύεται δύσκολος για την Ευρώπη. Η κυβέρνηση στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τις μεγαλύτερες επιδοτήσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ στην ΕΕ, ταυτόχρονα όμως, με δέσμη αναπτυξιακών προγραμμάτων και θεσμικών πρωτοβουλιών, κινητοποιεί πολύ μεγάλες ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις για τη στροφή της ελληνικής οικονομίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που η χώρα μας διαθέτει εν αφθονία, έτσι ώστε η ενέργεια από μεγάλο μειονέκτημα στο παρελθόν να εξελιχθεί σε συγκριτικό πλεονέκτημα στο μέλλον.

Σ’ αυτό το περιβάλλον διεθνούς αβεβαιότητας, η Ελλάδα αναδεικνύεται σήμερα ως ένας από τους πλέον ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς, με την αύξηση των επενδύσεων να συμβάλλει σημαντικά στη δημιουργία νέων, καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, στην αύξηση του εθνικού εισοδήματος και στη δημιουργία νέου δημοσιονομικού χώρου για την περαιτέρω μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και την ουσιαστική στήριξη του ελληνικού λαού και της παραγωγικής βάσης της χώρας μας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ