Μονόδρομος η προοδευτική κυβέρνηση

Μονόδρομος η προοδευτική κυβέρνηση

–Τίτλοι τέλους στα σενάρια μετεκλογικής συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ

Το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν ανατρέπει απλώς τις ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, ακυρώνοντας κάθε βεβαιότητα –που προϋπήρχε– εν όψει εκλογών, αλλά, εκτός απροόπτου, είναι εξαιρετικά πιθανόν να βάλει τη σφραγίδα του και στις μετεκλογικές εξελίξεις (διεργασίες). Ενδεχόμενα που μέχρι πρότινος κινούνταν στη σφαίρα των (περιορισμένων) πιθανοτήτων, τώρα προβάλλουν μεταξύ των πλέον πιθανών εκδοχών. Η σημαντική φθορά που θα υποστεί η κυβέρνηση και κατ’ επέκταση η Νέα Δημοκρατία θα την απομακρύνει κι άλλο από τον πολυπόθητο στόχο, αυτόν της αυτοδυναμίας.

Το ενδεχόμενο να χρειαστεί να δώσει μάχη για να μην ηττηθεί στις εκλογές συγκεντρώνει ισχυρές πιθανότητες, όσο κι αν οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις εμπεριέχουν υψηλό ρίσκο. Η υποχώρηση των δυνάμεων της κυβερνητικής παράταξης θα αποβεί προς όφελος πρωτίστως του ΣΥΡΙΖΑ και δευτερευόντως του ΠΑΣΟΚ, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να συνεργαστούν στον σχηματισμό μιας προοδευτικής κυβέρνησης. Πολιτικοί αναλυτές, προσμετρώντας τα δεδομένα και τις συνθήκες που τείνουν να διαμορφωθούν, εκτιμούν ότι το βράδυ των εκλογών η συγκρότηση μιας τέτοιας κυβέρνησης δεν θα είναι απλώς η πιο πιθανή εκδοχή αλλά θα καταστεί… μονόδρομος!

Χάσμα
Η συγκλονιστική αποκάλυψη ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), εν γνώσει ή όχι του πρωθυπουργικού γραφείου, παρακολουθούσε (και κατέγραφε) τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του Ν. Ανδρουλάκη διευρύνει κι άλλο την απόσταση που χώριζε ήδη κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ. Για την ακρίβεια, η απόσταση έχει μετατραπεί σε ένα… χαώδες χάσμα, απίθανο αν όχι αδύνατο να γεφυρωθεί στο ορατό μέλλον. Που σημαίνει ότι στο εξής πολύ δύσκολα οι Κυρ. Μητσοτάκης και Ν. Ανδρουλάκης θα βρεθούν στην ίδια πλευρά, πόσω μάλλον στην ίδια κυβέρνηση.

Κατά συνέπεια, τα σενάρια για συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ, που διακινούσαν (καλλιεργούσαν) διάφοροι κύκλοι όλο το προηγούμενο διάστημα, είναι πλέον καμένα χαρτιά. Θα ήταν εντελώς απίθανο, όποιες κι αν είναι οι πολιτικές συνθήκες στη χώρα, ο κ. Ανδρουλάκης να καθίσει στο ίδιο τραπέζι, αυτό του Υπουργικού Συμβουλίου, δίπλα στον Κυρ. Μητσοτάκη. Τον οποίο καταγγέλλει ευθέως για την παγίδευση του τηλεφώνου του, επιρρίπτοντας πλήρη την ευθύνη για το γεγονός αυτό.

Την ίδια στιγμή, όσο διευρύνεται το χάσμα του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία τόσο συντμήται η απόσταση που το χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά τον αρχικό δισταγμό, η Κουμουνδούρου υιοθέτησε άκρως επιθετική στάση έναντι της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, ακολουθώντας κατά πόδας τη Χαριλάου Τρικούπη. Όχι μόνο έκανε λόγο για σκάνδαλο και ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης αλλά καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι ακολουθεί «πρακτικές μαφίας». Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών θα αποτελέσει την αφορμή για να βρεθούν στην ίδια όχθη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Προεξοφλούν ότι πολύ σύντομα θα ανοίξει ο δρόμος να ξεκινήσει ο μεταξύ τους διάλογος, που θα έχει να κάνει με την επόμενη μέρα.

Με μοναδικό ζητούμενο τον εκθρονισμό της Νέας Δημοκρατίας από την εξουσία, μέσα από τη δημιουργία ενός αντι-δεξιού μετώπου. Τα δεδομένα και οι προϋποθέσεις υπάρχουν, μένει να φανεί αν οι πολιτικές συνθήκες που θα επικρατούν την επίμαχη περίοδο θα επιτρέπουν το σχέδιο αυτό να καταστεί πραγματικότητα.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: aftodioikisi.gr


Σχολιάστε εδώ