“Βόμβα” Μακρόν: Τέλος η αφθονία αγαθών και πόρων»!

“Βόμβα” Μακρόν: Τέλος η αφθονία αγαθών και πόρων»!

«Η ελευθερία έχει κόστος», είπε ο Μακρόν. «Οι μάχες που πρέπει να δώσουμε… θα κερδηθούν μόνο με τις προσπάθειές μας» …τέλος της «ανεμελιάς»

Ο Μακρόν προειδοποιεί ότι θα χρειαστούν γαλλικές θυσίες καθώς πλησιάζει ο σκληρός χειμώνας

Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε τους Γάλλους την Τετάρτη ότι επακολουθούν δύσκολοι μήνες καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει «μια μεγάλη αλλαγή», αλλά τα συνδικάτα απέρριψαν την έκκλησή του για θυσίες, λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι χρειάζονται υψηλότερους μισθούς για να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Απευθυνόμενος στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου από τις καλοκαιρινές διακοπές, ο Μακρόν είπε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει το τέλος της εύκολης αφθονίας αγαθών και πόρων και «μιας ανεμελιάς».

«Η στιγμή που ζούμε… μπορεί να φαίνεται να δομείται από μια σειρά κρίσεων, η μία πιο σοβαρή από την άλλη», είπε, αναφερόμενος στην ξηρασία, τις πυρκαγιές και τις καταιγίδες που έπληξαν τη Γαλλία το καλοκαίρι καθώς και την πόλεμος στην Ουκρανία και διαταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο.

«Πιστεύω ότι αυτό που περνάμε είναι μάλλον μια μεγάλη αλλαγή, μια μεγάλη αλλαγή», είπε ο Μακρόν, προτρέποντας τους υπουργούς του να είναι φιλόδοξοι και τους Γάλλους να συμφωνήσουν να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες.

«Η ελευθερία έχει κόστος», είπε ο Μακρόν. «Οι μάχες που πρέπει να δώσουμε… θα κερδηθούν μόνο με τις προσπάθειές μας».

Ο Μακρόν, ο οποίος κέρδισε μια δεύτερη προεδρική εντολή τον Απρίλιο, αλλά στη συνέχεια έχασε τη συνολική του πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αντιμετωπίζει δύσκολες προκλήσεις τους επόμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένου του να πείσει τους απρόθυμους νομοθέτες να εγκρίνουν τον προϋπολογισμό του 2023.

Ένα βασικό ερώτημα θα είναι εάν θα ανανεωθούν τα ανώτατα όρια τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο που λήγουν στο τέλος του έτους και μια έκπτωση στα καύσιμα, τα οποία μαζί έχουν βοηθήσει να διατηρηθεί ο γαλλικός πληθωρισμός χαμηλότερος από πολλούς ομοτίμους της ΕΕ, αλλά επιβαρύνει πολύ τα δημόσια οικονομικά.

Οι μεταρρυθμίσεις στα συστήματα συντάξεων και επιδομάτων ανεργίας βρίσκονται επίσης στα σκαριά και θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν διαδηλώσεις στους δρόμους.

«Θα σταθούμε ενάντια σε αυτές τις νέες θυσίες», δήλωσε ο Philippe Martinez, επικεφαλής του εργατικού συνδικάτου CGT, στο BFM TV μετά τα σχόλια του Macron, προσθέτοντας ότι οι διαδηλώσεις τον Σεπτέμβριο θα απαιτούσαν μέτρα για την ενίσχυση των μισθών και τον περιορισμό των αυξήσεων των τιμών.

Ωστόσο, ο Philippe Gosselin, βουλευτής της αντιπολίτευσης Les Republicains, είπε ότι ο Μακρόν έπρεπε να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις μετά από λίγους αργούς μήνες μετά την εκλογή του.

«Είναι πίσω στην πραγματικότητα», είπε ο Philippe Gosselin στο Reuters. «Από τις βουλευτικές εκλογές, στην πραγματικότητα, δεν υπήρξε καμία πραγματική κατεύθυνση».

Ο Μακρόν, ο οποίος είπε επίσης ότι η κυβέρνηση θα εντείνει τον αγώνα της κατά της κλιματικής αλλαγής, είχε ένα άλλο μήνυμα για τους υπουργούς του – και όσους αντιτίθενται στα σχέδιά του.

«Περιμένω επίσης σοβαρότητα και αξιοπιστία απέναντι σε τέτοιες αγωνίες, τέτοιες προκλήσεις», είπε ο Μακρόν. «Μπορεί να είναι ελκυστικό να λες αυτό που θέλουν να ακούσουν οι άνθρωποι… αλλά πρέπει πρώτα να αναρωτηθείς το ερώτημα της αποτελεσματικότητας».

Με πληροφορίες απο το Reuters
Φωτο: French President Emmanuel Macron, Economy Minister Bruno Le Maire, Foreign Minister Catherine Colonna, Education Minister Pap Ndiaye and Culture Minister Rima Abdul Malak attend the cabinet meeting at the Elysee Palace in Paris, France August 24, 2022. Mohammed Badra/Pool via REUTERS

Σχολιάστε εδώ