Πάνε να κουκουλώσουν το σκάνδαλο των υποκλοπών

Πάνε να κουκουλώσουν το σκάνδαλο των υποκλοπών

–Όχι σε επέκταση της έρευνας της Εξεταστικής μέχρι το 2012, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταγγέλλει προσπάθεια συγκάλυψης

–Ναι υπό όρους από το ΠΑΣΟΚ

Σχέδια και μεθοδεύσεις επεξεργάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να θολώσουν τα νερά γύρω από το μείζον σκάνδαλο των υποκλοπών και βραχυπρόθεσμα να συγκαλύψουν τις ευθύνες, πολιτικές και άλλες, των άμεσα εμπλεκομένων. Με τον τρόπο αυτό ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλει να αμβλύνει τις άκρως δυσμενείς εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί όσον αφορά το πρόσωπό του αλλά και να περιορίσει την πολιτική φθορά για την κυβέρνηση, εν όψει και των επόμενων εκλογών.

Στο πλαίσιο αυτό, στο επιτελείο του πρωθυπουργού εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να προτείνουν η Εξεταστική Επιτροπή που θα συσταθεί για να διερευνήσει το ζήτημα των υποκλοπών να μην περιορισθεί στο πρόσφατο κρούσμα, την παγίδευση δηλαδή του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη, αλλά η έρευνα να επεκταθεί σε βάθος δεκαετίας και να ξεκινήσει από το 2012. Εννοείται ότι η κυβερνητική παράταξη θα εστιάσει στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και θα επικαλεσθεί τις πρόσφατες καταγγελίες του Π. Λαφαζάνη, ο οποίος τόνισε ότι την περίοδο 2015 – 2019 αποτέλεσε στόχο υποκλοπών από διάφορες υπηρεσίες.

Θα πρόκειται ακριβώς για μια ευθεία απόπειρα συμψηφισμού των ευθυνών εκ μέρους της κυβέρνησης, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση η υπόθεση Ανδρουλάκη θα αποτελέσει μία από τις πολλές, παρόμοιες υποθέσεις που μπορεί να προκύψουν από την έρευνα της Εξεταστικής. Στη δε ελληνική κοινωνία θα περάσει η αντίληψη ότι όλα τα κόμματα κάνουν υποκλοπές και ότι ε­ντέλει «όλοι τους ίδιοι είναι». Κάτι που στην παρούσα φάση βολεύει πολιτικά την κυβέρνηση.

Στην προσπάθειά της αυτή πολύ δύσκολα θα βρει… συμπαραστάτες η κυβέρνηση, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ποιες είναι οι πραγματικές επιδιώξεις της. Από την Κουμουνδούρου υπογραμμίζουν ότι δεν έχουν κανέναν λόγο να ανησυχούν για την περίοδο διακυβέρνησής τους, αλλά δεν πρόκειται να συναινέσουν στα σχέδια του κ. Μητσοτάκη. Δεν πρόκειται δηλαδή να συμφωνήσουν με την επέκταση της έρευνας της Εξεταστικής σε βάθος δεκαετίας και θα επιμείνουν η έρευνα να περιορισθεί στα πρόσφατα γεγονότα. Επισημαίνουν, δε, ότι στην περίπτωση αυτή υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις, αλλά –το κυριότερο– και η ομολογία του ίδιου του πρωθυπουργού για την παγίδευση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Θα καταγγείλουν με τον πλέον έντονο τρόπο τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και θα κατηγορήσουν τον πρωθυπουργό για προσπάθεια κουκουλώματος της υπόθεσης.

Με διαφορετικό τρόπο προσεγγίζει το όλο θέμα η Χαριλάου Τρικούπη. Η αρχική απόφαση ήταν να μη συναινέσουν σε τυχόν πρόταση της κυβέρνησης για επέκταση της έρευνας μέχρι το 2012. Ωστόσο, η ηγεσία του Κινήματος, φοβούμενη μήπως δημιουργηθεί η εντύπωση ότι δεν θέλει τον έλεγχο για την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, μετέβαλε τη στάση της.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πει «ναι» στην πρόταση της κυβέρνησης, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή (σ.σ.: η πρόταση) θα συνοδεύεται από αδιάψευστα ντοκουμέντα, προκειμένου να μην κατηγορηθεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι βάζει πλάτη στην κυβέρνηση και ότι ακολουθεί πολιτική ίσων αποστάσεων. Υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής έχουν ταχθεί ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, μένει ωστόσο να φανεί πώς θα α­ντιδράσουν σε ενδεχόμενη πρόταση από την πλευρά της κυβέρνησης. Από την πλευρά του το Μέ­Ρα25 έχει ταχθεί γενικώς κατά των Εξεταστικών, με το σκεπτικό ότι αυτές δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Το καλό σενάριο!

Από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι η κυβέρνηση θα… δικαιωθεί (!) για τους χειρισμούς που έκανε, όταν διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση των υποκλοπών. Και ότι, παράλληλα, θα αναδειχθεί το μέγεθος της υποκρισίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και η εκστρατεία συκοφαντίας ειδικά από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Πόθεν προκύπτει όλη αυτή η βεβαιότητα και η αισιοδοξία είναι αδιευκρίνιστο.

Προφανώς και σε αυτήν την περίπτωση στο Μέγαρο Μαξίμου επενδύουν στο καλό σενάριο. Για την Ιστορία, σημειώνω πως όσες φορές το έκαναν στο παρελθόν δεν τους… βγήκε! Το ακριβώς αντίθετο, θα λέγαμε…

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ