Πήρε μπροστά για τα καλά η κρουαζιέρα

Πήρε μπροστά για τα καλά η κρουαζιέρα

• 4.939 κρουαζιερόπλοια έχουν ήδη κάνει κρατήσεις σε ελληνικά λιμάνια μέχρι το τέλος του 2022, ενώ για του χρόνου έχουν γίνει διερευνητικές επαφές για πολύ περισσότερες

Εντυπωσιακή ανάκαμψη παρουσιάζει μέχρι στιγμής η κρουαζιέρα στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να επιστρέφουν τα χαμόγελα στους παράγοντες του κλάδου.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τουλάχιστον στα μεγάλα λιμάνια, που είχαν δηλωθεί ως προορισμοί των κρουαζιερόπλοιων των μεγαλύτερων εταιρειών Ευρώπης και ΗΠΑ, δεν υπήρξε ούτε μία ακύρωση, ενώ τα μηνύματα για του χρόνου είναι εξαιρετικά αισιόδοξα.

Σύμφωνα με στοιχεία διεθνών οίκων, για φέτος ο αριθμός των επιβατών κρουαζιέρας θα φθάσει τα 22,5 εκατομμύρια παγκοσμίως, έναντι 17 εκατ. το 2021, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε αύξηση 32,5%. Από τους επιβάτες αυτούς, γύρω στα 2 εκατ., δηλαδή το 10% περίπου, κατευθύνθηκε σε ελληνικούς προορισμούς. Δηλαδή τα πλοία που προσεγγίζουν ελληνικά λιμάνια ή χρησιμοποιούν ελληνικά λιμάνια ως home ports, απορροφούν το 10% των επιβατών που διακινεί ο κλάδος πα­γκοσμίως, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδας, τα δέκα πρώτα λιμάνια που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των κρουαζιερόπλοιων για τις προσεγγίσεις τους είναι η Σαντορίνη με 741 αφίξεις, ο Πειραιάς με 739, η Μύκονος με 692, η Ρόδος με 440, η Κέρκυρα με 414, το Ηράκλειο με 231, η Πάτμος με 213, το Κατάκολο με 197, η Κεφαλλονιά με 155 και τα Χανιά με 119.

Για του χρόνου οι ενδείξεις είναι πολύ ενθαρρυντικές, αφού οι επαφές που γίνονται για διερεύνηση των δυνατοτήτων των διαφόρων λιμανιών δείχνουν ότι οι προκρατήσεις που θα γίνουν θα ξεπερνούν κατά πολύ τις φετινές, με τον αριθμό των επιβατών να αγγίζει τους 2.600.000

Η πλήρης αποκατάσταση αναμένεται το 2024, όταν οι αφίξεις θα φτάσουν τον αριθμό εκείνων του 2019, που θεωρείται η τελευταία χρόνια της κανονικότητας, πριν δηλαδή από την πανδημία, που ανέτρεψε τα πάντα και κατάφερε ισχυρότατο πλήγμα στον χώρο της κρουαζιέρας.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: kefaloniapress

Σχολιάστε εδώ