Π. Σκουρλέτης: Εκατοντάδες χιλιάδες οι παρακολουθούμενοι στην Ελλάδα, τίθεται ένα κορυφαίο ζήτημα δημοκρατίας

Π. Σκουρλέτης: Εκατοντάδες χιλιάδες οι παρακολουθούμενοι στην Ελλάδα, τίθεται ένα κορυφαίο ζήτημα δημοκρατίας

Η επερχόμενη συζήτηση στη Βουλή για τις υποκλοπές από την ΕΥΠ, τις ευθύνες της κυβέρνησης και την πραγματική έκταση του θέματος, είναι μια κορυφαία συζήτηση η οποία έχει ως αντικείμενο τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας στην Ελλάδα σήμερα, επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλοκαίρι Μαζί».

Αναφερόμενος στα στοιχεία που επίσημα έχουν παρουσιαστεί, πρόσθεσε ότι άμεσα ή έμμεσα παρακολουθούνται εκατοντάδες χιλιάδες άτομα στην χώρα, ενώ δεν έχουν ελεγχθεί ουσιαστικά οι καταγγελίες για το λογισμικό παρακολούθησης Pretador καθώς και η εταιρεία Intellexa.

Σε σχέση με τα ζητήματα της ενεργειακής ακρίβειας και τα μέτρα που λαμβάνονται, ο Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην αγγίζει τον μηχανισμό διαμόρφωσης της χονδρικής τιμής, έτσι ώστε να μειωθεί, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες, αλλά επιλέγει να επιδοτεί τις εταιρείες παραγωγής επί υψηλών τελικών τιμών, επιβαρύνοντας τα κρατικά και άλλα ταμεία χρηματοδότησης με υπέρογκες δαπάνες.

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

Για τις υποκλοπές

Πρέπει να καταλάβουμε τι έχουμε μπροστά μας. Δεν ξέρω αν είδατε τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, όχι αυτά που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ ή οποιοσδήποτε άλλος. Δεκαπέντε χιλιάδες παρακολουθήσεις είχαμε το τελευταίο διάστημα… Εάν αυτοί οι άνθρωποι μιλούν μέσα σε ένα μήνα κατά μέσο όρο με 50 ανθρώπους, σημαίνει ότι στην Ελλάδα 750 χιλιάδες παρακολουθούνται άμεσα ή έμμεσα. Άρα δεν μιλάμε για μια συζήτηση ρουτίνας, αλλά για μια κορυφαία συζήτηση η οποία έχει ως αντικείμενο τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας στην Ελλάδα σήμερα.

Μου είναι αδιανόητη η φράση του πρωθυπουργού, την οποία επανέλαβε με τον δικό του τρόπο ο κ. Παπαδημητρίου, ότι ήταν κάτι ατυχές, λάθος, νόμιμο, «αν το ήξερα δεν θα το έκανα». Τι συμπέρασμα βγάζετε εσείς; Ο πρωθυπουργός, ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, που με δική του απόφαση ήρθε υπό τον έλεγχό του, λέει αυτή την φράση. Γιατί την έβαλε τελικά την ΕΥΠ υπό τον έλεγχό του; Για να μη ξέρει τι του γίνεται; Γιατί άλλαξε τον νόμο, τα προσόντα του επικεφαλής; (…) Αυτά είναι τα ερωτήματα. Γιατί είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός; Ποιοι είναι οι εθνικοί λόγοι που καθιστούν αναγκαία την παρακολούθηση του αρχηγού του τρίτου κόμματος στην Ελλάδα, εκλεγμένου ευρωβουλευτή;

Δεν είχαμε (σσ παλαιότερα) Pretador, δεν είχαμε την Intellexa, η οποία εδρεύει στην Ελλάδα και πουλάει αυτό το παράνομο λογισμικό, παράνομο για τις ευρωπαϊκές δυτικές Δημοκρατίες. Τι κάνει στην Ελλάδα αυτή η εταιρεία; Σε ποιους το πουλάει; Λέει σε άλλες χώρες. Πήγε να την ελέγξει κανείς από τις 8 Αυγούστου; Γιατί υπάρχει αυτή η κωλυσιεργία; Ποιοι σβήνουν αυτή τη στιγμή στοιχεία;

Για την μέθοδο αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας

Πρόκειται για μια εξαρχής λάθος τακτική, η οποία δεν παρεμβαίνει στο σύστημα, αφήνει ουσιαστικά ανέγγιχτο τον μηχανισμό του χρηματιστηρίου, δηλαδή της χονδρικής αγοράς που προσδιορίζει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και έρχεται εκ των υστέρων να βάλει μια διοικητική τιμή και να επιδοτεί τη διαφορά, είτε μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, είτε μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Δείτε το παράδειγμα στην Πορτογαλία και στην Ισπανία. Εκεί έχουν παρέμβει στον μηχανισμό, τον έχουν αποσυνδέσει από την παρουσία του φυσικού αερίου. Δεν μπορεί να εγκαλέσει κανείς τον κ. Μητσοτάκη επειδή ανεβαίνει διεθνώς η τιμή του φυσικού αερίου, εκεί που τον εγκαλούμε είναι στο γιατί αφήνει εδώ τον μηχανισμό έτσι ώστε οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου να συμπαρασύρουν και τις άλλες μορφές παραγωγής της ενέργειας και έρχεσαι εκ των υστέρων να παρέμβεις με επιδοτήσεις; Εκεί έχουν πετύχει, όταν εμείς έχουμε 600 και πλέον ευρώ τη μεγαβατώρα χονδρική τιμή, να είναι κάτω από 200 ευρώ.

Έχει κάνει και το άλλο έγκλημα η κυβέρνηση, δεν έχει εργαλεία. Η Γαλλία έβγαλε από το χρηματιστήριο την αντίστοιχη κρατική ΔΕΗ και την έκανε 100% κρατική. Τώρα μιλάμε για κάλυψη κατά 90% της αύξησης, θα δούμε με ποιο τρόπο και αν είναι έτσι όπως λέει ο υπουργός, αλλά είναι σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Έχουμε επί ένα χρόνο επιχειρήσεις και νοικοκυριά που χρεοκοπούν. Είναι αδιέξοδος αυτός ο δρόμος. Εκεί είναι τεράστιες οι ευθύνες.

Δείτε τη συνέντευξη εδώ https://youtu.be/98RAScTr82I


Σχολιάστε εδώ